For nøyaktig en måned siden sesongåpnet Espen Kofstad på Challenge Tour med en sterk 5. plass i Kenya. Etter en måned uten turnering er Challenge Tour nå i Egypt for årets andre turnering. Vi kan med glede konstatere at Kofstad fortsatte der han slapp.

Lørdag startet 29-åringen den fjerde og avsluttende runden bare tre slag bak lederen. Dermed var han i aller høyeste grad med i jakten på karrierens tredje Challenge Tour-triumf – og hans første siden 2012.

Kofstad startet runden lovende med to birdies på de fire første hullene. På et tidspunkt der han var avhengig av å fortsette å rulle i birdies for å holde følge i toppen, fulgte han opp med syv strake par. Da han gjorde bogey på 12 og 13 var han i praksis ute av seierskampen. Han svarte med dagens tredje birdie på hull 15, men den ble umiddelbart annulert av en bogey på 16.

Det som skjedde på de to siste hullene sikrer nok likevel godfølelsen på flyet hjem fra Egypt: Med eagle-birdie på 17 og 18 snek han seg akkurat innenfor topp-5 – hans andre strake femteplass.

Med -15 sammenlagt endte han tre slag bak vinneren, Jordan L. Smith, som har ledet turneringen fra start til slutt.

Eirik Tage Johansen klatret 15. plasser med en 68-runde lørdag. Det holdt til delt 32. plass (-9). Kristian Krogh Johannessen misset cuten tidligere denne uken.

Espen Kofstad trodde før denne sesongen at han skulle tilbringe 2016 på Europa-touren. På grunn av to sesonger ødelagt av ryggskader, har han vært avhengig av medisinsk fritak – såkalt «medical exemption». Det har imidlertid vist seg at han kun får spilt et fåtall europatour-turneringer i år med dette fritaket. Dermed har han heller tatt avgjørelsen om å få et fullt turneringsprogram på Challenge Tour.

Det kan vise seg å være en klok avgjørelse i jakten på viktige verdensrankingpoeng for sommerens OL-uttak, der ingen norske herrespillere for tiden er innenfor kvalgrensen: topp-300 på verdensrankingen. Kofstad startet året på 1053.plass, klatret opp til 758. plass etter 5. plassen i Kenya, og gjør et nytt byks oppover listene når verdensrankingen oppdateres mandag.

Sist gang Kofstad spilte en full sesong på Challenge Tour var i 2012. Da vant han touren sammenlagt, og klatret så høyt som til 180. plass på verdensrankingen – høyere enn noen annen nordmann har vært før ham.

(Resultater)

Les også: Slik fikk Kofstad lengden tilbake – og dette kan du lære av ham

Undersøkte om det var trygt å arrangere turnering

Egypt er et ustabilt område om dagen, og mange av spillerne lurte før turneringen på hva slags forhold som ville være i vente når de ankom landet. Kristian Krogh Johannessen fortalte Norsk Golf før avreise til Egypt at spillerne nylig mottok et skriv fra European Tour med gjennomgang av sikkerhetsrutiner.

– Selv om de ikke skrev noe om terrortrusselen, var det opplagt at det var det de mente, sier Krogh.

Etter onsdagens åpningsrunde delte Eirik Tage Johansen litt fra sin spesielle opplevelse i Egypt på Facebook: