Det var skyhøye forventninger og et enormt press på Oklahoma State University før turneringen startet: Etter en historisk sesong med ti seiere, som attpåtil har blitt dokumentert i en egen realityserie på The Golf Channel, forventet nesten «alle» at de oransje cowboyene skulle innfri i sesongfinalen på deres hjemmebane Karsten Creek. 

Det gjorde de så til de grader, og foran 3000 hjemmefans i onsdagens finalematch mot University of Alabama rundet de av det som har vært en magisk sesong, med en enda mer magisk avslutning:

De vant alle sine fem matcher (!) og kunne dermed juble for tidenes mest overlegne seier i NCAA Championship.

Vi visste vi hadde et bra lag, men å vinne på denne måten er helt utrolig. Det er vanskelig å beskrive

Kristoffer Ventura

Faktisk må man spole helt tilbake til 1977 for å finne et Oklahoma State-lag som leverte en like bra sesong som den Viktor Hovland og Kristoffer Ventura sitt lag har hatt. Og her snakker vi om et lag som har hatt spillere som Rickie Fowler, Hunter Mahan, Alex Norén, Scott Verplank, Charles Howell III og Peter Uihlein i troppen i mellomtiden!

– Dette var målet vårt hele året. Vi visste vi hadde et bra lag, men å vinne på denne måten er helt utrolig. Det er vanskelig å beskrive. Dette er noe jeg har drømt om i lang tid, sa Kristoffer Ventura, som avsluttet sin collegekarriere med å slå Alabamas Wilson Furr 3&2 etter å ha snudd matchen på back-nine.

(Artikkelen fortsetter under høydepunktene)

Viktor Hovland, lagets viktigste spiller denne sesongen og nummer syv på verdensrankingen for amatører, var først ut av portene for Oklahoma State onsdag. Etter å ha vunnet både sin kvartfinale- og semifinalematch, rundet han av med stil med en imponerende 4&3-seier mot Lee Hodges.

De fikk banen til å se mye enklere ut enn den egentlig er

Rickie Fowler

Hovland slo nesten ikke et eneste feilslag hele runden. Han ledet fra start til slutt og gikk en runde som tilsvarte seks under par, bestående av syv birdies og én bogey, på de 15 hullene de rakk å spille. Ikke dårlig på det som er kjent for å være en av de mest krevende banene i hele USA.

– Jeg var i gode posisjoner fra tee, slo mange gode jernslag og senket de viktige puttene som holdt momentumet gående, sa Hovland til Golf Channel etter runden.

Hans beste slag for dagen kom på det drivebare 12. hullet. Det utslaget kan du se i videoen under. (Artikkelen fortsetter under.)

 

(Det tok imidlertid ikke lang tid før Kristoffer Ventura slo et nesten identisk slag – med treerwooden – et slag som fikk Golf Channel-kommentatorene til å måpe over de enorme lengdene til Oslo-spilleren)

– Det var ganske emosjonelt å se spillerne i dag. Det er kult å se de få det til, sa PGA Tour-stjernen og tidligere Oklahoma State-spiller Rickie Fowler og  da han ble intervjuet av Golf Channel etter runden. 

– Alabama spilte ikke dårlig i det hele tatt. Gutta spilte spesiell golf i dag, og Karsten Creek er definitivt ingen enkel bane. Men de fikk den til å se mye enklere ut enn den egentlig er, sier Fowler.

Første seier på tolv år

Selv om Oklahoma States Zach Bachou var den siste spilleren som slo ut på onsdag, var det han som fikk de første poengene opp på poengtavlen for Oklahoma State. Han feide teppet med Jonathan Hardee med å gå de første hullene på 29 slag, og vant matchen med de vanvittige sifrene 8&7.

Austin Eckroat slo Davis Shore én opp med par på det siste hullet, og var sammen med Viktor Hovland de eneste Oklahoma State-spillerne som vant alle sine tre matcher i sluttspillet.

Det var imidlertid lagets «rookie» Matthew Wolff fikk æren av å avgjøre det hele for Oklahoma State: Da han rullet i sin birdieputt på det 15. hullet, kunne laget – og publikum – slippe jubelen løs og starte feiringen.

(Artikkelen fortsetter under videoen av seiersputten)

– Jeg har aldri sett en atmosfære som dette. Jeg er så stolt av laget. Fansen vår viste hva de er gode for, og jeg er glad golf-verden fikk oppleve det, konstaterte lagets trener Alan Bratton overfor Golf Channel.

Dette var OSUs første NCAA-tittel siden 2006 og skolens 52. NCAA-triumf totalt i alle idretter. Vi minner også om at dette er det andre uke på rad at en nordmann får æren av å løfte det prestisjetunge NCAA-trofeet: Forrige uke vant nemlig Sandra Nordaas sitt University of Arizona NCAA-finalen etter å ha overrasket alle i finalen mot University of Alabama, som dermed har tapt to finaler på en uke.

Se flere videoer fra The Golf Channels dekning av finalerunden under.