Etter en nervepirrende avslutning på forrige ukes BMW Championship i Illinois ble det endelig klart at Viktor Hovland sikret topp-30-plasseringen på PGA Tours poengliste FedEx Cup.

Dermed har han en plass i sesongfinalen på East Lake i Atlanta allerede i hans første sesong som proff. For å sette det i perspektiv klarte verken Tiger Woods, Brooks Koepka, Rickie Fowler, Adam Scott, Jason Day, Phil Mickelson, Bubba Watson eller Gary Woodland det i år – for å nevne noen.

Det er utvilsomt én av Hovlands aller største prestasjoner i karrieren – om ikke hans aller største – og nå har han mulighet til å pynte ytterligere på CVen med muligheten om å bli hedret med den prestisjetunge utmerkelsen «rookie of the year» – årets nykommer på PGA-touren.

Da må han imidlertid levere sin aller beste golf på East Lake. Amerikaneren Scottie Scheffler, fjorårets sammenlagtvinner på Korn Ferry Tour, har nemlig også imponert voldsomt i sin første PGA Tour-sesong og ligger på 17.-plass på FedEx Cup-listen, ti plasser over Hovland.

(Artikkelen fortsetter under)

I motsetning til Hovland har ikke Scottie Scheffler vunnet denne sesongen. Han er likevel «rookie of the year»-favoritt før sesongfinalen på East Lake. (Foto: Getty Images)

Scheffler står med seks topp-10-plasseringer, tre flere enn Hovland, og har klart cuten 17 ganger på 22 turneringer (77 prosent). Hovland har på sin side klart cuten i 16 av 19 (84 prosent). Det som taler til Hovlands favør, er at han også har vunnet en turnering. Schefflers beste plassering er på sin side to tredjeplasser, men han har også en fjerdeplass i majorturneringen PGA Championship, og for to uker siden ble han kun den tolvte spilleren i PGA Tour-historien som har gått en runde på 50-tallet.

I Tour Championship slår feltet ut i «jaktstart» basert på hvordan de ligger an på FedEx Cup-rankingen. Sammenlagtlederen Dustin Johnson starter turneringen på ti under par, to slag foran nærmeste utfordrer Jon Rahm. Scheffler starter to under par, mens Hovland ligger på par – før det er slått et eneste slag. Ifølge pgatour.com har Hovland mulighet til å bli «rookie of the year» hvis han klarer å passere Scheffler i Tour Championship.

 

 

Uavhengig av hvordan det går med Hovland i kampen om å bli årets nykommer, er det uansett nok av grunner for 22-åringen til å glise bredt på East Lake denne uken. Ettersom turneringen spilles uten cut, får alle premiepenger, og selv sisteplassen etter fire runder vinner nærmere 3,6 millioner kroner. Førstepremien er på svimlende 15 millioner dollar, 132 millioner kroner.

I tillegg er Hovland og alle de andre i startfeltet sikret startbillett i følgende turneringer neste sesong:

– The Masters

– U.S. Open

– Sentry Tournament of Champions

– WGC- Mexico Championship

Hovland var stabiliteten selv de første turneringene etter korona-avbrekket med fem topp-25-plasseringer på rad, men har ikke vært like het de siste ukene. Det som har vært ukarakteristisk for Hovland, har vært at det har vært ball-strikingen som har sviktet ham.

Denne uken sier han i et intervju med Eurosport at han har jobbet med noen justeringer i svingen den siste tiden.

– Jeg har et mål jeg jobber mot, men det kommer til å ta litt tid å komme dit. Det blir jo vanskelig å jobbe med det og få den progresjonen man ønsker, når man spiller turneringer hver uke. Men sånn er det – jeg må bare spille meg gjennom det, så får vi heller tenke langsiktig, sier Hovland.

Selv om svingen foreløpig ikke er helt der han ønsker at den skal være, burde han likevel ha med seg en god følelse til East Lake. Sist gang han var der i 2018, gikk han nemlig helt til topps i collegeturneringen East Lake Cup

NB! Viktor Hovland slår ut klokken 18.10 på fredag i gruppe med kanadieren Mackenzie Hughes. Turneringen sendes på GOLFTV og Eurosport Norge.

Leaderboard Tour Championship