Miklagard-spilleren hadde en tøff oppgave foran seg med delt 118.-plass som utgangspunkt før fredagens andre runde på Torrey Pines, etter å ha avsluttet førsterunden med en lei dobbelbogey. Den dyttet ham to slag bak cutstreken.

(Fra første runde: Hovland irritert etter å ha ødelagt snuoperasjonen)

Etter å ha startet turneringen på Torrey Pines sin vanskelige South Course ventet imidlertid flere birdiemuligheter på den lettere nordbanen, men dessverre manifesterte ikke det seg i scoren til U.S. Amateur-mesteren.

Hovland fikk en kjip start på dagen med bogey allerede på åpningshullet, men stabiliserte spillet med fem par på rad. Dagens første birdie kom på det syvende par 4-hullet, og to hull senere kom han seg under par for dagen da han gjorde birdie igjen med up-and-down fra greenbunkeren på par-5-hullet.

På det tiende hullet ventet nok en god birdiemulighet, men Hovland klarte ikke å utnytte det korte par 5-hullet etter å ha slått utslaget i roughen. Samtidig som han gikk av greenen med par, flyttet cutstreken seg fra -2 til -3, og da Hovland treputtet for bogey på hull 12, etterfulgt av nok en bogey på det 13. hullet, kom nådestøtet.

Med fire par og en birdie på de fem siste hullene ble det til slutt 72 slag på scorekortet (E) og delt 115.-plass (+1) for den 21 år gamle amatørspilleren, fire slag bak cuten.

– Det er ikke unaturlig med en liten tilvenningsperiode når man begynner å spille på PGA-touren. Det er stressende å spille profesjonell golf på dette nivået. Det er fullt av mennesker overalt, tribuner, og med scoreboard overalt vet man alltid hvordan man ligger an. Men han bygger opp erfaring og kommer til å få flere muligheter utover sesongen, sa Henrik Bjørnstad fra Eurosports kommentatorboks etter at Hovland misset sin andre cut på like mange forsøk på PGA-touren.

Det er foreløpig uvisst hva som blir hans neste turnering, men han er i hvert fall invitert til Arnold Palmer Invitational på Bay Hill i Orlando 7. til 10. mars. To uker etter det skal han spille Valspar Championship etter at han vant collegeturneringen med samme navn i fjor.

Etter det er sesongens definitive høydepunkt, The Masters, bare tre uker unna.

I skrivende stund er det verdensener Justin Rose som leder på Torrey Pines. Engelskmannen ser ikke ut til å ha behov for noen akklimatiseringsperiode etter å ha byttet fra TaylorMade- til Honma-køller i vinter, og han har levert en maktdemonstrasjon så langt med 15 under par på to runder.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Justin Rose viser hvorfor han er verdensener på Torrey Pines. (Foto: Getty Images)

For å sette det i perspektiv har vinnerscoren på Torrey Pines i snitt ligget rett i underkant av 10 under par de siste fem årene. Med lite vind og myke spilleflater spilles banen lettere enn vanlig, og cutgrensen endte også tre slag lavere enn den har pleid å gjøre.

Rose leder i skrivende stund med tre slag over Hideki Matsuyama, etterfulgt av Jon Rahm og Billy Horschel på tredjeplass. Tiger Woods ligger på delt 49.-plass (-4) etter to strake runder på to under par.

I tillegg til å være garantert plass i majorturneringene The Masters, U.S. Open og The Open Championship kommer Viktor Hovland til å spille minst syv «vanlige» PGA Tour-turneringer i 2019. 

Dette skal han kombinere med vårsemesteret på Oklahoma State University, som ligger an til å bli hans siste halvår som collegespiller. Hovland har tidligere hintet om at han kanskje blir proff til sommeren, ett år før studiene er fullført.

Oklahoma States sesong starter på Hawaii 2. februar.

(Artikkelen oppdateres)

Leaderboard