Neste uke er det duket for årets andre majorturnering, U.S. Open på Shinnecock Hills i New York, hvor spillere som Tiger Woods, Justin Thomas, Jordan Spieth, Rory McIlroy, Dustin Johnson, Phil Mickelson, og resten av verdenseliten skal måle muskler i det som regnes som golf-verdenens tøffeste test. Og Kristoffer Reitan, da!

På sensasjonelt vis kom han seg gjennom det trange nåløyet i kvalifiseringen på Walton Heath Golf Club utenfor London – en av tolv baner som arrangerer kvalifisering denne uken.

– Det har vært en helt sinnsyk dag. Det var utrolig gøy å slå så mange gode golfspillere. Dette er rett og slett helt ekstremt, sier Oslo-spilleren på telefon til Norsk Golf, etter å ha stått for en av tidenes største norske golfprestasjoner mandag.

Foran cirka 4000 publikummere leverte Reitan to runder på 69 slag og endte med det seks under par sammenlagt, etter å ha gjort ni birdies, én eagle og fem bogeys på 36 hull. Han viste mental styrke da han senket en livsviktig birdieputt på hull 17 og en ny femmetersputt for par på hull 18.

Den visste han at han sannsynligvis måtte senke for å ha håp om å kvalifisere seg.

– Det var sykt mye følelser da den siste putten gikk i. Jeg traff bare tre fairwayer i dag, men jeg misset dem ikke med mye. Jeg tok veldig godt vare på de mulighetene jeg fikk, og jeg puttet veldig bra i hele dag, sier Reitan.

Det var de 14 beste spillerne som kvalifiserte seg videre, og han var oppe på niendeplass etter å ha fullført runden. Dermed ventet noen nervepirrende timer i klubbhuset, og scoren skulle til slutt vise seg å holde til 12.-plass og akkurat nok til å sikre U.S. Open-billetten. 

Jeg tror ikke dette er «once in a lifetime». Det er dette nivået jeg ønsker å være på

– Jeg tror jeg oppdaterte leaderboardet cirka hvert 30. sekund etter runden. Jeg var ganske nervøs, så jeg dro og chippet og slo litt for å komme meg litt vekk fra folk.

– Det som roet meg litt ned, var at jeg tenkte at hvis jeg ikke kvalifiserte meg i dag, er jeg sikker på at jeg kommer til å klare det en annen gang. Jeg tror ikke dette er «once in a lifetime». Det er dette nivået jeg ønsker å være på, konstaterer Reitan offensivt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristoffer Reitan med beviset på at han skal spille U.S. Open. (Foto: Kristoffer Reitan/Instagram)

Historisk

Reitan ble feltets beste amatør og endte med samme score som Thorbjørn Olesen, som vant i helgens europatour-turnering i Italia. Reitan endte også foran storheter som Lee Westwood, Thomas Pieters og Padraig Harringon – for å nevne noen.

Kristoffer Reitan senket ti meter med putter på de to siste hullene for å sikre U.S. Open-billetten. (Foto: Getty Images)

Reitan blir nå den første nordmannen i U.S. Open. Han blir også den første norske herrespilleren som spiller en majorturnering på tolv år. Den forrige var Marius Thorp i The Open Championship i 2006. Lars Petter Brovold spilte samme turnering året før, mens Per Haugsrud og Tore Sviland spilte The Open i henholdsvis 1997 og 1981.

– Det er veldig kult å kunne si at man er først til noe. Nå gleder jeg meg helt sykt til å spille min første major. Selv om jeg kommer til å være omringet av verdensstjerner, skal jeg våge å ta min plass og tenke at jeg er der for å gjøre jobben min.

(Resultater)

Reitan hoppet i vinter av studiene ved University of Texas etter bare et halvt år for å dedikere hundre prosent av tiden sin til golf.

De siste månedene har han ligget i hardtrening i Spania, og det har gitt resultater raskt: Han står nå med tre topp-10-plasseringer på rad i store amatørturneringer i Spania, Nord-Irland og Frankrike.

Reitans trener Marcus Eidelöf sier U.S. Open-plassen er en vel fortjent belønning etter all treningen.

– Dette er en skikkelig belønning for alt slitet i Spania. Han har trent så ekstremt hardt, og tidvis har det vært så tungt og kjedelig. Da er det utrolig inspirende at han får belønningen direkte, sier Eidelöf til Norsk Golf, som sier Reitan må trene litt ekstra på utslagene sine før han pegger opp på Shinnecock Hills neste uke.

– U.S. Open-roughen er ikke akkurat snill, så han blir avhengig av å treffe litt flere fairwayer enn han gjorde i dag. Da han endte topp-10 i Frankrike forrige en uke siden, spilte han ikke veldig bra, men han karret likevel til seg en bra plassering. Det viser at han har evnen til å grave frem gode scorer selv når spillet ikke er på topp. Han kjemper hardt og gir seg aldri!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det ble noen nervøse timer for Marcus Eidelöf og Kristoffer Reitan etter mandagens andre runde av U.S. Open-kvalifiseringen. Det holdt akkurat til en plass på Shinnecock Hills. (Foto: Kristoffer Reitan/Facebook)

Forblir amatør

Reitan sier at U.S. Open-plassen ikke påvirker planene hans om å beholde amatørstatusen. Han føler han utvikler seg bedre som amatør sammenlignet med å konkurrere på Nordic League, ettersom de største internasjonale amatørturneringene spilles på langt bedre og mer krevende baner, noe Reitan mener gir bedre forutsetninger for å takle den tøffe overgangen til livet på touren.

Det kommer garantert til å bli to veldig lærerike uker!

– Dette påvirker ikke proffplanene mine. Jeg skal spille Q-School til høsten, og jeg kommer ikke til å bli proff før jeg får en kategori på enten Challenge- eller europatouren.

Reitan får akklimatisert seg før majordebuten med en annen debut senere denne uken: Fra torsdag skal han spille europatour-turneringen Shot Clock Masters i Østerrike.

– Jeg gleder meg veldig til den turneringen. Det har vært en drøm for meg lenge å få muligheten til å teste meg på europatouren. Det kommer garantert til å bli to veldig lærerike uker!

Ekstrem amatør-vår

Det har vært noen historiske uker i norsk amatørgolf. Viktor Hovland har etablert seg helt i verdenstoppen for amatører, og er nå rangert som Europas beste amatørspiller. Forrige uke vant han og Kristoffer Venturas Oklahoma State University NCAA-mesterskapet i Oklahoma, den største turneringen i collegegolf og en av verdens største amatørturneringer. Uken før gikk Sandra Nordaas sitt University of Arizona til topps i samme turnering.

Reitan svarer ydmykt når vi spør ham hvordan han føler han ligger an i utviklingen i forhold til Hovland, som han har spilt tusenvis av timer golf sammen med i løpet av tiden deres sammen på Wang Toppidrett i Oslo.

– Folk flest forstår ikke hva Viktor har oppnådd det siste året. Det er seriøst på verdensklassenivå. Jeg skal ikke påstå at vi er en «duo» bare fordi vi har spilt mye sammen. Han har spilt på et ekstremt bra nivå i to år nå.

– Det er veldig inspirerende å når kompisen din gjør det så bra. Jeg føler at jeg begynner å bli litt og litt bedre for hver dag, og jeg ønsker å spille sånn golf som Viktor har gjort den siste tiden.

Jarand Ekeland Arnøy prøvde også lykken i U.S. Open-kvalifiseringen, men trakk seg etter å ha åpnet med en 78-runde. Det gjorde også Viktor Hovland, som startet med en runde på fire over par i sin regionale kvalifisering i USA og trakk seg før andrerunden. Kristoffer Ventura var på sin side i aksjon i Columbus, hvor han misset cuten med seks slag.