I helgen gikk årets tredje Srixon Tour-turnering av stabelen på Haugaland Golfklubb i Sveio.

Etter tre seiere på rad på Srixon Tour (inkludert sesongfinalen på Kragerø i fjor) og hjemmebanefordel i tillegg, var liten tvil om hvem som var storfavoritt i guttenes U19-klasse. Og Bård Skogen innfridde forventningene nok en gang.

Etter å ha vunnet det innledende slagspillet med to slag sikret Skogen førsteseed i det påfølgende matchspillet. Der fulgte han opp med å slå Rune Bøkeid 2&1 i kvartfinalen, deretter Jakob Stavang Stubhaug 4&3 i semifinalen før han til slutt utklasset Moss & Rygge GKs Magnus Pedersen 5&4 i finalen, etter å ha ligget to ned tidlig i matchen.

Skogen sier til Norsk Golf at det var en seier med litt blandede følelser.

– Jeg spilte bra, men Magnus fikk utrolig vondt i magen underveis i matchen og hadde en periode der han nesten ikke klarte å svinge. Jeg gjorde noen birdies samtidig som gjorde at jeg fikk en bra ledelse. Det var litt kjipt for ham, men sånn er det bare noen ganger, dessverre. Men jeg spilte bra og gjorde en del birdies, så jeg må jo være fornøyd, sier Skogen.

(Artikkelen fortsetter under)

Bård Skogen har tatt store steg de siste månedene. Han har vunnet hele fire ganger på rad på Srixon Tour. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Historisk

Dette var 17-åringens fjerde seier på rad Srixon Tour. Etter det Norsk Golf kjenner til, har det aldri skjedd tidligere.

Vi har tatt et dypdykk ned i golfforbundets gamle turneringsarkiver og ikke funnet noen gutter som har vunnet fire på rad, verken på Srixon Tour eller Titleist Tour og A-tour som turneringen het tidligere. Heller ingen av de Norsk Golf har pratet med, verken spillere eller trenere, kan huske at det har skjedd.

– Nei, selv ikke Marius Thorp, Anders Kristiansen, Knut Børsheim, Espen Kofstad, Frederik Kollevold, Are Friestad eller noen i den gjengen der klarte det. Det har i hvert fall ikke skjedd i løpet av mine 19 år i golfforbundet, sier landslagstrener Niklas Diethelm til Norsk Golf.

Der er veldig moro å vinne fire på rad. Spesielt når man vet hvilke spillere som har spilt der før meg uten å klare det

Bård Skogen

Heller ikke toppidrettssjef Øyvind Rojahn kan huske at noen har vunnet fire på rad.

– Det Bård har gjort, er helt konge. Han har bare spilt én dårlig runde i hele år, og han viser at han har et høyt laveste nivå. Han viser at han har tatt store steg, konkluderer Diethelm.

– Oj, det visste jeg ikke! Der er veldig moro å vinne fire på rad. Spesielt når man vet hvilke spillere som har spilt der før meg uten å klare det, sier Bård Skogen, som nå har vunnet hele fem av de syv siste Srixon Tour-turneringene han har stilt opp i.

(Artikkelen fortsetter under)

Landslagstrener Niklas Diethelm har fulgt utviklingen til mange av de største golftalentene Norge har hatt opp gjennom årene, tett. Han sier Skogens prestasjon er imponerende. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Leverer internasjonalt også

I tillegg til å overbevise på Srixon Tour har Skogen fått testet seg internasjonalt flere ganger denne sesongen. Der har han imponert med tredjeplass i det franske U18-mesterskapet, fjerdeplass i det portugisiske amatørmesterskapet, 9.-plass i Spanish International Amateur og 11.-plass i European Nations Cup.

På midten av 2000-tallet ble de beste spillerne sendt ut på enda flere internasjonale representasjonsoppdrag enn nå, og generasjonen spillere født på slutten av 1980-tallet var sannsynligvis den beste golf-generasjonen Golf-Norge noen gang har hatt. Dermed var også konkurransen om topplasseringene hjemme i Norge enda tøffere enn i dag.

Selv om det er forventet at Bård skal vinne på Srixon Tour, er det noe helt annet å faktisk gjøre det gang på gang

Niklas Diethelm

Niklas Diethelm synes ikke det gjør Skogens prestasjon noe mindre av den grunn.

– Man kan ikke si at Bård vinner så mye i Norge fordi nivået er lavt. I år har han jo vist at han også er god også i internasjonal målestokk. Selv om det er forventet at Bård skal vinne på Srixon Tour, er det noe helt annet å faktisk gjøre det gang på gang. Det er ikke enkelt å vinne fire turneringer på rad. Det er vanskelig å vinne turneringer, og det er mer enn nok gode spillere på Srixon Tour til å gi ham tøff konkurranse. Dette er en stor prestasjon, sier Diethelm.

Skogen sier han er godt fornøyd med hvordan spillet hans har utviklet seg det siste året.

– Jeg synes jeg har blitt mye bedre til å putte, og jeg slår mye bedre med driveren. Jeg slår rettere enn før, og har fått ganske bra lengde. Det gjør at jeg har wedge inn til green på innspillene, som gjør at jeg kan spille aggressivt, forklarer Skogen, som nå har ett år igjen på videregående skole på Wang Toppidrett, før han begynner på Texas Tech University i 2020.

Han sier det er inspirerende å se at spillere som Viktor Hovland og Kristoffer Reitan har gått samme vei før ham. Han håper på å kunne følge etter i deres fotspor.

– Jeg håper jo at jeg skal klare å komme opp på det samme nivået som dem i fremtiden. De har gått akkurat den samme veien som jeg går, og det er kult å se at det er mulig å bli så god i Norge. Jeg ser veldig opp til dem, sier Skogen.

I jentenes U19-klasse på Haugaland GK var det Fana GKs Mia Sandtorv Lussand (Fana GK) som endelig kunne juble over sin første Srixon Tour-seier etter å ha bokført seks pallplasseringer tidligere. Hun slo Franziska Sliper (Sola GK) 2&1 i finalen. Silje Torvund Ohma (Fana GK), som vant årets to første turneringer, endte på tredjeplass.

I U15-klassen til jentene var det Pia Eide (Stavanger GK) som vant foran Sofie Bindner Engesæth (Oslo GK) og Caroline Marlene Krokeide (Asker GK). På guttesiden vant Peter Mikalsen (Oslo GK) foran klubbkompis Oscar Bach. Herdla GKs Petter S. Dale kapret den siste plassen på pallen.