Jordan Spieth var fire under par etter halvspilt runde, ledet med fem slag og cruiset mot sin andre Masters-seier.

Så fikk han rundjuling ved Amen Corner.

Han dumpet utslaget i vannet på hull 12, droppet 50 meter unna green og duffet en ny ball i vannet, før han til slutt kom seg vekk fra hullet med en kvadruppelbogey.

På samme tidspunkt spilte engelskmannen Danny Willett en av sine livs runder. Han rullet i sin andre birdieputt på rad på back nine og ledet plutselig turneringen med to slag. 

Spieth svarte med birdies på hull 13 og 15, men da han gjorde bogey på hull 17 var kampen om en ny grønn jakke offisielt over.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Danny Willett er kun den syvende europeiske Masters-vinneren i historien. (Foto: Getty Images)

Med et avsluttende scorekort bestående av fem birdies og 13 par viste Danny Willett seg den grønne jakken verdig. Med -5 sammenlagt vant han med tre slag over Spieth og Lee Westwood. 

– Det er helt vilt. Det skjedde veldig fort. Jeg gikk fra å være langt bak til plutselig å lede. Det er surrealistisk, sier Willett, som kunne juble for karrierens femte seier – og sin første major.

– Ord kan ikke beskrive hva jeg føler nå. Det kommer kanskje til å synke inn etter hvert. Det er helt vilt, fortsetter Willett – som for øvrig trenes av Mike Walker, den samme treneren som Espen Kofstad.

Vurderte å hoppe over Masters

Masters-triumfen runder av noen uforglemmelige uker for Willett. For to uker siden ble han far for første gang. Fødselen stod i fare for å kollidere med turneringen. Kanskje var det skrevet i stjernene at dette var Willetts uke da barnet ble født 12 dager for tidlig.

Det føles som jeg burde bli kalt «sir» etter dette!

Danny Willett

Før turneringen sa Willett at han ikke kom til å spille, dersom barnet ikke var født innen tre dager før Masters braket løs.

11 dager senere er han i tillegg til å være nybakt far den første europeiske Masters-vinneren siden José Maria Olazabal i 1999, og den første engelskmannen som går helt til topps på Augusta siden Nick Faldo for 20 år siden.

Han er bare den syvende europeiske vinneren i turneringens 80-årige historie.

– Det føles som jeg burde bli kalt «sir» etter dette!, fleiper engelskmannen, som sier han er beæret over å nå å kunne bli nevnt i samme åndedrag som to av Englands største golf-navn.

– Sandy (Lyle) og Nick var de siste to britene som vant her. Det er fantastisk å følge i deres fotspor. Jeg kan ikke tro at jeg tilhører det samme selskapet.

Seieren gjør at Willett klatrer fra 12.- til 9. plass på verdensrankingen. For et drøyt år siden var han utenfor topp-100.

Vinden var en viktig faktor hele uken. Det har passet Willets spillestil perfekt. Flere av journalistene Norsk Golf pratet med tidligere før turneringen slo i gang holdt 28-åringen som en av favorittene.

Få levnet imidlertid han – eller noen andre spillere – noen sjanse da Spieth tråkket på gassen første halvdel av finalerunden. Helt til det ble bråstopp på det korte hull 12, der mange Masters-drømmer har blitt knust opp gjennom årene.

Spieth måtte gi Willett den grønne jakken

Spieth slet med å holde tårene tilbake etter at det ble klart at han ikke kom til å forsvare seieren. (Foto: Getty Images)

– Det er tøft. Veldig tøft. Det var 30 minutter som jeg håper jeg aldri får oppleve maken til igjen, sa Spieth etter runden.

Den vil gå inn i historiebøkene som en av tidenes mest spektakulære kollapser i en major.

Han så lenge ut til å bli bare den fjerde spilleren i historien til å vinne to Masters-turneringer på rad, men klarte ikke å snøre igjen sekken. Det til tross for syv birdies på finalerunden.

For å gni ytterligere salt i såret var det nettopp Spieth som måtte hjelpe Willett inn i den grønne jakken under premieutdelingen – slik det seg hør og bør for den regjerende mesteren.

– Det var en veldig tøff premieutdeling med tanke på hvor tidlig etter avslutningen det var. 

– De første ni hullene var som en drøm som gikk i oppfyllelse. Så rundet jeg med bogey-bogey-kvadruppel. Dette er tøft å svelge. Jeg visste at jeg ledet med fem slag med ni hull igjen. Jeg tok ikke den ekstra dype pusten som jeg burde på hull 12 etter å ha gjort bogey på 11. Det var en konsentrasjonsglipp. Det kommer til å ta en stund å legge dette bak meg, konstaterer Spieth.

– – –

Her vet Willett at han har vunnet Masters

 

Spieth overrekker Willett den grønne jakken

 

Pressekonferanse med Danny Willett

– – –

Topp-10

1. Danny Willett (-5)

T2. Lee Westwood (-2)

T2. Jordan Spieth (-2)

T4. Paul Casey (-1)

T4. J.B. Holmes (-1)

T4. Dustin Johnson (-1)

T7. Matthew Fitzpatrick (E)

T7. Søren Kjeldsen (E)

T7. Hideki Matsuyama (E)

T10. Justin Rose (+1)

T10. Daniel Berger (+1)

T10. Rory McIlroy (+1)

T10. Brandt Snedeker (+1)

T10. Jason Day (+1)

Resultater