Etter et jevnspilt NM så langt der nesten alle de største favorittene har vært samlet i toppen, har to av de største favorittene nå skaffet seg luker på henholdsvis to og tre slag på toppen av leaderboardet.

Marianne Skarpnord (Moss & Rygge GK) har overtatt ledelsen i dameklassen med en 69-runde, hennes første runde på 60-tallet denne uken, og leder på tre under par sammenlagt, to slag foran Karoline Stormo (Arendal & Omegn GK) og fem slag foran Celine Borge (Vestfold GK) før siste runde.

På herresiden har «kongen av Holtsmark», Kristian Krogh Johannessen klatret til toppen av leaderboardet på banen der han er banerekordholder og tok sin første profesjonelle seier i 2015.

Med sin andre 67-runde på rad leder Krogh nå på 17 under par sammenlagt, tre slag foran Andreas Halvorsen (Larvik GK) og fire slag foran Jarand Ekeland Arnøy (Fana GK).

Søndag gleder Krogh seg til å måle muskler mot kamerater som han så å si har vokst opp med på landslagene som junior og amatør.

– Det er kult å konkurrere mot gode kompiser. Vi har en veldig god tone på banen og koser oss. Selv om alt skal avgjøres i morgen, tror jeg det blir en god tone. De andre gutta pleier å være ganske avslappet, sier Krogh til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under)

Andreas Halvorsen, som til daglig spiller på den søramerikanske PGA-touren, er Kroghs nærmeste kongepokal-utfordrer. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Han sier det ville bety mye å ta sin første NM-tittel på søndag.

– Jeg har blitt mobbet mye av de andre gutta for ikke å ha en kongepokal. Det blir viktig å få bort det stempelet. Men så har jeg heller nesten aldri spilt NM. Sist gang jeg spilte, var da Viktor slo meg på Tyrifjord i 2014. Jeg satser på å spille så bra i morgen at ingen klarer å ta meg igjen.

Med tanke på hennes velfylte merittliste er det nesten rart at Marianne Skarpnord heller ikke har noen kongepokal i sitt troféskap. På spørsmål om hva det ville bety å løfte en kongepokal på søndag, svarer hun lattermildt:

– At jeg kan drikke fra den i morgen!

– Men fra spøk til alvor: Det hadde vært veldig kult. Når jeg gir meg med golf og ser tilbake på karrieren min, hadde det vært veldig moro å kunne si at man har vunnet NM. Spesielt nå når vi har fått samlet hele gjengen og alle de beste er med, sier Skarpnord til Norsk Golf.

Etter en frustrerende dag på jobb fredag var det ikke mange smil å spore fra Skarpnord da hun signerte for en andrerunde på én over par.

Lørdag var humøret langt bedre, godt hjulpet av trenerne Jonas Lilja og Anders Kristiansen, som fikk rettet opp i puttingen hennes kvelden før.

Golf-Norge puster meg i nakken. Jeg håper ærlig talt at de andre spiller bra, men at jeg spiller enda bedre

Marianne Skarpnord

– Når jeg er usikker med putteren, smitter det ofte over på de andre delene av spillet. I dag var jeg mye flinkere til å stole på meg selv og akseptere alt som skjedde. Det klarte jeg ikke i går.

– I går følte jeg på et sinne jeg ikke har kjent på siden jeg var 15-16-17 år gammel. Det var veldig overraskende, og det var derfor jeg ikke klarte å håndtere det. I dag følte jeg meg mye roligere.

– Føler du press på å innfri som forhåndsfavoritt?

– Kanskje litt, men jeg forsøker å ignorere det. I utgangspunktet er det jo bare seier som er godt nok, men jeg vet at det ikke bare å komme hit og hente en pokal. Golf er ikke en sånn sport. Man aner ikke hva som kan skje i morgen. Jeg kan plutselig spille dårlig, eller jeg kan spille bra, men en annen bak kan ha en kanonrunde.

– Det er jo Golf-Norge som puster meg i nakken, så jeg håper ærlig talt at de andre spiller bra, men at jeg spiller enda bedre.

Kristian Krogh Johannessen har heller ikke vært venn med putteren denne uken. At han likevel leder med tre slag, sier sitt om hvor imponerende spillet hans har vært fra tee til green.

– Jeg spiller solid golf og gir meg selv mange gode sjanser, men jeg setter nesten ingenting. Det er irriterende, for det hindrer meg i å gå skikkelig lavt. Jeg liker banen veldig. Man trenger ikke sette alt for mange langputter her for å henge med, og banen passer øyet mitt godt, forklarer Krogh.

Rett utenfor pallen har navn som Espen Kofstad (-12), Elias Bertheussen (-12) og Kristoffer Reitan (-11) mulighet til å komme bakfra og utfordre på søndag hvis de får en knallstart på sine runder.

Reitan stod for øvrig for et av dagens mest interessante scorekort på Holtsmark. Han var smått utrolige åtte under par på de fem par 5-hullene, med tre eagler og to birdier (!), men måtte likevel ta til takke med en 68-runde.

(Artikkelen fortsetter under)

Celine Borge ligger an til sammenlagtseier i Garmin Minitour. (Foto: Aleksander Ottersen Mile/Norsk Golf)

I dameklassen var det Fana-junioren Mia Sandtorv Lussand som stod for dagens runde med 68 slag. Det var ny banerekord og løftet henne åtte plasser opp leaderboardet til fjerdeplass (+2), fem slag bak Skarpnord. Ett slag bak henne igjen følger Karoline Lund, som falt fra ledelse til femteplass med en forglemmelig runde på seks over par.

I tillegg til kampen om kongepokalen skal det også spilles om sammenlagtseier i Garmin Minitour, der proffene som har gjort det best i sommerens tre Garmin Norgescup-turneringer, konkurrerer om bonuspottene på minst 100 000 kroner. For øyeblikket ligger Celine Borge an til å vinne der, mens Kristian Krogh Johannessen er på vei mot seier i herreklassen.

Lederballene slår ut klokken 10.40 (herrer) og 10.50 (damer) søndag. Sisterundene sendes direkte på Eurosport Norge og GOLFTV.

Leaderboard damer

Leaderboard herrer