Sander Stavnar og Julie Schøyen Reinertsen er norgesmestere i matchplay. Det ble klart i helgen da mesterskapet ble arrangert på Drammen Golfklubb.

– Det var en veldig fin helg, og banen var utrolig bra. Samtidig spilte jeg bra og hadde en god turnering. Jeg synes det er morsomt at det spilles en turnering i matchplay på Norgescupen, hvor så mange gode spillere deltar, sier Stavnar til Norsk Golf.

Jeg synes det er morsomt at det spilles en turnering i matchplay på Norgescupen

Sander-finale

Stavnar møtte navnebror Sander Øverli Henden i finalen. Det var spenning hele veien, og finalistene skiftet på å lede.

– Sander (Øverli Henden) lå én opp etter 9 og jeg slet egentlig med spillet, men så la jeg ballen til fem meter for eagle på hull 10. Da snudde det for min del og jeg begynte å spille ganske bra.

Avgjørelsen falt på nest siste hull, et hull Øverli Henden måtte vinne for å holde matchen igang.

– Begge bommet akkurat på birdieputten, så da delte vi på par, sier vinneren som representerer Vestfold Golfklubb.

Dermed vant Stavnar 2&1.

Julie vs Synne

Også i dameklassen kom den blivende norgesmesteren tilbake etter å ha ligget under.

Julie Schøyen Reinertsen er første norgesmester i matchplay siden 1967. (Foto: Privat)

– Jeg startet litt ustabilt idag og lå én ned etter 9. Utslagene varierte endel og det ga meg noen vanskelige innspill, sier Julie Schøyen Reinertsen til Norsk Golf.

Også for Reinertsen, som representerer Drøbak Golfklubb, snudde det på de siste ni hullene.

I match er det ofte på greenen det avgjøres, så det var viktig at dette fungerte idag

– Puttene begynte å dette i og spillet fløt bra. I match er det ofte på greenen det avgjøres, så det var viktig at dette fungerte idag. Det er veldig gøy å vinne!

Synne Lauritzen fra Skjeberg Golfklubb tok sølvet.

Fra venstre: Synne Lauritzen, Julie Schøyen Reinertsen og bronsevinner Henriette Eidsæther Syr. (Foto: Privat)

49 år siden sist

Dermed er Sander Stavnar og Julie Schøyen Reinerstsen de første norgesmesterne i matchplay siden 1967. 

Det blir neppe så lenge til neste gang, skal man tolke reaksjonen til spillere og fagfolk.

–  Jeg liker egentlig veldig godt å spille match! Det er ganske stor forskjell på slagturnering og matchplay. På matchplay kan man ha noen dårlige hull og bare gå videre. Det jeg synes er ganske deilig, sier Stavnar.

Historisk sett har blitt spilt matchspill i flere hundre år, lenge før de andre spill- og turneringsformene kom til.

– Turneringen har fungert meget bra takket være Drammen GK, som har arrangert store turneringer i mange år. Jeg tror at spillerne er fornøyde med denne spillemåten (slagspill pluss matchplay), sier turneringsdommer, Kay R. Harlem, ifølge Norgescup sine Facebook-sider.

Det var idyllisk på Drammen Golfklubb hele turneringshelga. (Foto: Privat)

I tillegg til å være norgesmesteskap ble turneringen spilt som en ordinær Norgescup-turnering (#5) med poeng etter plassering.

Dette er matchplay

– Matchspill er en veldig morsom turneringsform hvor man kan gå for litt mer og ta litt flere sjanser. Samtidig som man må spille taktisk, avhengig av posisjon i matchen. Viktig å nullstille seg etter hvert hull og match, forklarer damevinner Reinertsen.

Matchspill er en veldig morsom turneringsform hvor man kan gå for litt mer og ta litt flere sjanser

Matchspill er relativt ulik en vanlig slagturnering, selv om første halvdel er lik. Først spilles nemlig to runder á 18 hull, for å rangere spillerne. De åtte beste går til et a-sluttspill (om plassene 1-8), de neste åtte går til et b-sluttspill (om plassene 9-16) osv…

I cupspillet møtes spillerne én mot én over 18 hull. Her spiller de om hvert enkelt hull. Har man færre slag enn motspilleren på ett hull er man «én opp». Spillerne kan når som helst gi opp hullet, for så å fortsette på neste hull. Å tape hull er som å slippe inn mål i fotball. I matchplay har det ingen betydning hvor mange slag en spiller bruker på hele runden, det er kun ett og ett hull som gjelder.

Matchen avsluttes idet den er avgjort; for eksempel hvis spiller X er fire hull foran spiller Y med bare tre hull igjen å spille. Står det uavgjort etter 18 hull, spilles ett og ett hull inntil avgjørelsen faller (sudden death-prinsippet).

Til slutt møtes to spillere til finale i hver klasse.

Resultatliste NM i Matchplay Damer

Resultatliste NM i Matchplay Herrer