Under svært krevende forhold har fire spillere separert seg fra resten av startfeltet i årets US Open. 

Jordan Spieth, Dustin Johnson, Branden Grace og Jason Day er fire under par  før finalerunden, og har tre slag ned til sine nærmeste utfordrere. 

Sistnevnte gikk rett i bakken på turneringens andre dag, og en periode var det usikkert om han ville fullføre turneringen. Day reiste seg imidlertid på mesterlig vis, og den meritterte australieneren har nå gode muligheter til å sikre sin første majortittel.

Kun Louis Oosthuizen var bedre enn Day på moving day, og nå ligger det an til en thriller på finalerunden.

Mens hovedpersonen selv var nøktern med tanke på egne prestasjoner, var folkene rundt Jason Day mektig imponert over det han leverte lørdag.

– Dette var den beste golfrunden jeg har sett noensinne. Måten han spilte på var nærmest umenneskelig, spesielt med tanke på at han slet med svimmelhet og lavt energinivå hele runden, sa Days caddie da scorekortet var levert etter tredje runde.

Bortsett fra ledernes solide spill, Jason Days skumle kollaps på andrerunden og Tigers stadig nedadgående spiral, er det banen som har stjålet overskriftene denne uken.

USGA har høstet eksepsjonelt mye kritikk for spilleforholdene under årets US Open, og det er tydelig at greenene ikke holder den samme høye standarden som disse verdensstjernene er vant til. Mange putter har hoppet ut av linjen i løpet av de to første dagene, og flere av spillerne gått lenger enn vanlig i å kritisere turneringsarrangøren.

Veteranen Ernie Els, som deler 29. plassen etter halvspilt turnering, mener USGA bør ta spillernes kritikk på alvor.

– Vi går utpå her foran millioner av mennesker og må putte på disse greiene de kaller greener. Det er pinlig og USGA må ta ansvar, sa en frustrert Els etter fredagens runde.

Sergio Garcia uttalte på sin side at et mesterskap som US Open fortjener langt bedre forhold enn dette, og at greenene var nøyaktig like dårlig som de så ut på TV-bildene.

USGA har ofte fått kritikk for sine spesielle banseoppsett, men i år har det altså vært spesielt mye prat om spilleforholdene. Med en uttalt ambisjon om å holde vinnerscoren rundt banens par har de bevisst tørket ut greenene, men det kan altså se ut til at dette har hatt en svært negativ effekt på gressveksten.

Amerikanske golfspillere er vant til perfekte forhold, spesielt i slike sammenhenger, og som et resultat av dette har mediene vært unådige i sin kritikk av USGA og Chambers Bay.

LEADERBOARD