Før siste runde i amatør-EM så utgangspunktet rimelig håpløst ut for de norske gutta. I vinnerpotten lå en plass i neste måneds British Open, som spilles på legendariske Carnoustie.

Håpløst eller ei, Hovland og Reitan så ikke ut til å la seg affisere av en tilsynelatende umulige utgangspunkt, og gikk ut i hundre fra første slag.

Albatross

Mens Hovland var stødigheten selv, og leverte et scorekort bestående av fem birdier og resten par, leverte Reitan et scorekort for underholdningens historiebok:

Birdie på åpningshullet var nok helt etter planen, men deretter tok fargene helt av. En uhyre sjelden albatross (!) på det tiende hullet, birdier på 5, 6, 7, 9 og 14, i tillegg til bogeyer på 2, 11, 15 og 18.

– Med litt færre tullefeil her og der hadde seieren utvilsomt vært innen rekkevidde. Dette lover veldig godt for resten av sommeren! skriver Reitan på sin Facebook-side.

(saken fortsetter under bildet)

Kristoffer Reitan feirer etter albatross på hull 10. (Foto: Facebook/kristofferreitangolf)

Veien til målet var kan hende ulikt, men både Reitan og Hovland signerte for 67 slag på scorekortet. For Hovlands del var det nesten nok til å sikre seg omspill om seieren – og plassen i British Open.

Spenning til siste slutt

Danske Nicolaj Højgaard så ut til å ha full kontroll før siste hull, og hadde et tilsynelatende behagelig forsprang. Men dansken lot seg prege av alvoret i situasjonen, og endte opp med dobbel bogey på siste hull – et hull Hovland gjorde birdie på.

Med det hentet Hovland tre slag på hull 18.  For dansken var det likevel nok. Ikke bare vant Höjgaard turneringen, som ble spilt på den Harry Colt-designete Royal Hauge & Golf Club, i Nederland, han er også sikret spill i British Open i juli.

De norske gutta klatret til sammen 50 plasser på resultatlista. Det er andre gang Hovland ender på 2. plass i kampen om British Open-billett. I 2016 tapte han etter et langt omspill.

Reitan endte til slutt på delt 7. plass.

Resultattavle amatør-EM