I fjor vakte Nike Golf oppsikt da de slapp sin nye kolleksjon, som inkluderte t-skjorter uten krage, hettegensere og five-panel-capser – frontet av ingen ringere enn Rory McIlroy.

Da vi spurte leserne på Facebook om deres mening, var kommentarfeltet polarisert. Mange av kommentarene stod i skarp kontrast til hverandre:

Les også: Nå skal golfere bruke hettegenser og ha capsen bak frem 

Noen mente det var «helt uakseptabelt», «vulgært» og «en katastrofal utvikling for golfen». Andre skrev: «Vi må ønske ungdommen velkommen i klubbene våre og ikke være så gammeldagse» og «Hvis vi skal holde fast ved kleskodene i golfen, vil vi ikke få inn mange nye golfere».

Nå er Nike tilbake igjen med en kolleksjon som utvider grensene for hva som regnes for «golfklær». Deres tourspillere er allerede å se i den nye «blade»-poloen, en slags hybrid av piquet-trøyen og T-skjorten:

Foto: Nike Golf

Mer oppsiktsvekkende i Nike-kolleksjonen er tightsens inntog på golfbanen  (Se bildet øverst i artikkelen).

Så lenge shorts ikke er tillatt på touren, vil tightsen riktig nok ikke være synlig på spillerne. Skal vi tro Brooks Koepka, er tightsen mer enn et «fashion statement»

– Tights er bra for restitusjonen. Vi trener så hardt på og utenfor golfbanen, at jeg tror det kan hjelpe oss å bli på touren noen år ekstra. Det hjelper oss å holde kroppen frisk og rask.

(Kunne du gått i tights på golfbanen? Fortell oss i kommentarfeltet under!)

 

Les også: Er tiden moden for å tillate shorts på touren? 

– Ingen effekt

Nike hevder deres nye golftights «Nike Golf Hyperwarm» skal forbedre bevegelsen i svingen, gi en mer atletisk følelse, regulere kroppstemperaturen og holder deg tørr. 

Michelle Wie er både sprelsk og sporty i klesveien. (Skjermdump: Instagram)

Medisinstudent og forsker ved Aalborg Universitet, Andreas W. Blomkvist, skrev i en kommentarartikkel i Aftenposten i august at man skal være forsiktig med å tro på produsentenes påstander (i dette tilfellet 2XU-tights) om effekten kompresjonstights gir. Han sier de har ingen påvirkning på oksygeneringen av blod for raskere restitusjon.

Den eneste beviselige effekten ved slike tights, er evnen til å føle kroppens posisjon (Les saken her).

I damegolf har tights blitt et stadig mer vanlig syn på touren det siste året. LPGA-touren har blitt veldig liberale i hva de tillater spillerne å ha på seg. 

Til tross for restriksjonene i kleskoder, blir også stadig flere herrespillere sprelske i klesveien. Cobra/Puma-spiller Rickie Fowler, som aldri har vært redd for å utfordre etablerte normer, dukket tidligere i år opp på turnering i såkalte «high tops»-sko kjent fra basketball, og noe som lignet joggebukser med strikk nederst ved ankelen.

På europatouren har spillerne fått lov til å begynne å spille med shorts i treningsrundene, og ryktene sier at det diskuteres på høyt nivå om det skal tillates i turneringsspill også.

Det ser ut til at moterevolusjonen på golfbanen er i gang. Enten du vil det eller ikke.