Priser rundt 4000,- er noe vi vanligvis forbinder med navn som Scotty Cameron, Piretti, Bettinardi, Lajosi og Low Tide. Odyssey, Nike og TaylorMade er i ferd med å endre på det.

En Scotty Cameron Newport – selve symbolet på bedre kvalitet og stil – får du til rundt 3500,- i Norge. En dyr putter, men mange ser verdien i å ha noe så bra i bagen. For andre er det kanskje status å vise fram en Scotty. Øvrige putterprodusenter som Odyssey lager først og fremst rimeligere puttere for vanlige golfere.

Prisforskjellen er drøy, og noen bruker muligheten til å gjøre litt narr av de eksklusive merkene. Man betaler bare for merket, er en hyppig påstand. Hva skjer når for eksempel TaylorMade og nevnte Odyssey bestemmer seg for å ta alt opp et hakk på kvalitet og detaljer? Produktet deres blir like dyrt eller dyrere enn det man beskriver som håpløst mye penger.

Rory-effekten

I år har vi sett nesten overraskende mange eksempler på dette. Nike lanserte en Rory-putter. Samme hode, og med noen detaljer som skiller den fra den vanlige modellen. Den kom i sterkt begrenset antall, og ble raskt utsolgt til rundt 5000,-. På eBay gikk den for i overkant av 10.000,-. Absolutt ingen hadde for bare få år siden sett for seg at Nike skulle selge puttere til slike fantasipriser.

Roryputter

Pris over grensen

Odyssey har tatt store grep i år. Vi tror de gjør det for å markere seg som en produsent av både kvalitet og kvantitet. De spyr ut White Hot puttere, men kan også gi deg det ypperste av stål og stil. RSX-serien er noe av det drøyeste du får se på en green. Spesiallaget lyd utviklet sammen med Phil Mickelson, frekt utseende og detaljer som virkelig viser at dette er noe annerledes. Allikevel – prisen er 4499,- og svært få golfere vil betale det for en Odyssey. Selv med Phils godkjentstempel.

Odyssey RSX

RSX koster 1000,- mer enn en Scotty Cameron Newport. Det får deg forhåpentligvis til å tenke at Scotty kanskje ikke er så drøyt priset i forhold til kvalitet. RSX finnes det bare 100 av i Europa. Da skal de absolutt få kalle den limited edition.

HWY 101 er Odysseys andre spesielle serie så langt i 2016. Inspirert av sør-vestkysten av California, med kule stemplinger og fin stil. For 3999,- blir en av dem din. Enkelte forhandlere i Norge har trolig både HWY 101 og RSX på lager.

Odyssey HWY 101

Rød Spider

TaylorMade har verdens heteste spiller – Jason Day. Australieren har en meget spesiell putter. Sammen med TaylorMade har han fått laget en rød Spider. Fargen er inspirert av en australsk edderkopp. Days putter har ingen siktelinje på toppen, og den har flow neck skaft. På modellen du kan kjøpe er det siktelinje for å gi litt mer hjelp. De fleste foretrekker tross alt det. Den kommer med sort skaft, men med litt annen utforming i festet mot hodet.

TM Spider LTD

For den røde putteren må du ut med i overkant av 3000,-. TaylorMade sender ut 2000 eksemplar av den på verdensbasis. Den litt mer vanlige modellen har sort kropp med røde utstikkere. Har slipper du unna med 2500,-, og med 15.000 for salg er sjansen for å få tak i en relativt stor.

Blir du bedre?

Er spesielle puttere bedre? Det er noe vi ville fått trøbbel med å teste, men vi kan ikke se for oss noe annet enn at svaret er nei. En anerkjent golfside har testet Odyssey RSX. De hadde problemer med å forstå det store poenget med lyden. Vi har på vår side nøyd oss med å få tak i en TaylorMade Spider Red. En fantastisk god putter. Det røde hodet og sorte skaftet er detaljer vi elsker. Litt artig er det også å tenke på at kun 1999 andre golfere i hele verden kan bruke samme putter. Konklusjonen er allikevel at vi innser at vi har betalt ekstra for litt rødmaling og et lakkert skaft. Den kunne like gjerne vært helt sort. Putteren hadde vært like stabil, og satt like god rull på ballen med akkurat like god lengde kontroll. Men så var det dette med litt kul bag med kule køller.

Skal vi alle være enig i at det er viktig å se bra ut på parkeringsplassen og utenfor klubbhuset?

Konklusjon

Du blir ikke bedre med en putter i annen farge og med kule stemplinger.

Begrenset antall er ikke alltid veldig begrenset.

At noe er sjeldent er ikke synonymt med at det er bra. 

Kvalitet fra Scotty Cameron og Bettinardi framstår som en god deal.

Vi hadde gjort det samme igjen, og kjøpt en putter som er dyrere bare på grunn av småting som egentlig ikke betyr noe.