Historien bak «et EM som forsvant» er slik: I 2009 fikk golfforbundet en forespørsel om Norge var interessert i å arrangere EM for amatører. Forbundet inviterte norske klubber til å melde sin interesse, og flere meldte seg. Etter en grundig prosess valgte styret i NGF å anbefale at Hauger Golfklubb utenfor Oslo burde få muligheten. Klubben feirer for øvrig 25 år i år og har solid erfaring med store arrangementer. Klubben tilfredsstilte alle de arrangørtekniske krav som det europeiske forbundet satte med hensyn til treningsfasiliteter, logistikk, kort vei til hoteller etc.

Vi meldte det glade budskap til EGA (European Golf Association) og regnet med at alt var i orden. Men sist sommer fikk vi en kontrabeskjed fra det organet innen EGA som er ansvarlig for slike arrangementer. De ville at vi skulle finne et anlegg «som var mer passende». Underforstått, var mer eksklusivt og representativt for et så høyprofilert arrangement.

Jeg skal innrømme at jeg ble ganske provosert av henvendelsen, for Hauger tilfredsstilte alle de formelle krav og har de siste årene vært vertskap for to profesjonelle turneringer på europeisk toppnivå (European Challenge Tour og Ladies European Tour Access) – og hadde fått gode evalueringer.

Vi utba oss en forklaring fra EGA, men ble ikke spesielt mye klokere enn at de ønsket et norsk anlegg som kunne passe inn for deres hovedsponsor Rolex, og som ville gi et representativt inntrykk på tv-bildene. I tillegg var det en del spesifikke argumenter av bane- utforming og arkitektoniske detaljer, men ikke noe som virket overbevisende på oss. Vi i styret i NGF valgte derfor å takke nei til hele arrangementet. Og det blir i år avviklet i Spania.

Det som provoserer flere enn meg, er at EGA legger seg på en politisk linje der golf gjøres til en snobbe- sport, og der anleggene må være av ypperste kvalitet for å kunne være vertskap for turneringer. Det er stikk i strid med det vi i Skandinavia står for, der begrepet «åpen golf» er gjennomgangstonen, og der vi forsøker å folkeliggjøre idretten. Det viktige er at anleggene gir en sportslig utfordring og holder kvalitet innenfor de normer og regelverk som gjelder for baneanlegg.

Det er jo også et paradoks at Hauger Golfklubbs anlegg ikke er godt nok for et amatørmesterskap, men er et fullverdig anlegg for de profesjonelle utøverne i Europa.

En slik politikk tror jeg ikke tjener golfsporten.

Og hvis noen skulle være i tvil: Det har vi latt European Golf Association få klar tilbakemelding om.