Mentaltrening: Fem steg for å oppnå suksess

Mental trening: Fem steg til suksess.

Publisert

For flere av våre beste golfspillere er spørsmålet om hvordan de kan ta det neste skrittet for å bli best ekstremt viktig. Skrittet som virkelig får de til å melde seg på i kampen mot de beste i verden, og hvor det å komme øverst på pallen er det eneste som gjelder.

Min erfaring som mentaltrener er at dette er et spørsmål vi alle spør oss selv, uavhengig av hvilken karriere man har: 

Hvordan kan JEG gå fra å være den jeg er i dag til å bli bedre i morgen?

Flere hadde startet en endringsprosess i livet sitt dersom de hadde visst hvordan.

Cecilie Ystenes

Uansett hvilket utgangspunkt og arena du er på, skal jeg i dette innlegget forsøke å gi deg noen videre refleksjoner på hvordan du kan gå frem i en slik prosess.

Det er i hvert fall en ting jeg vet etter å ha jobbet lenge i prestasjonsbransjen: Flere hadde startet en endringsprosess i livet sitt dersom de hadde visst hvordan.

Steg 1

Good is the enemy of Great!

Ønsker du virkelig å bli best i noe, er det å være tilfreds med tilstanden «OK» noe som vil stoppe deg fra å ville jakte på nye mål, og prestere på høyt nivå over tid. Det bor mer i deg enn det du tror! Start med å bestemme deg for å endre holdningen til at du kan og vil bli bedre!

Steg 2 & 3

(1) Vit ditt utgangspunkt og (2) vær ærlig!

Det å se seg selv i speilet og være brutalt ærlig med seg selv er ikke alltid enkelt, men definitivt mulig og nødvendig skal du skape den endringen som må til for å bli både en bedre golfspiller, leder eller medarbeider. 

Å leve på gamle bragder og resultater du ikke har klart gjenskape kan også virke mer skadelidende enn utviklende i denne prosessen. Hvor du er i dag, hvilket nivå er du på i dag, og hvem sammenligner du deg da med, er gode spørsmål å starte og svare på.

Som Aksel Lund Svindal og Marit Bjørgen sier: De har vært verdensmestere. De er det ikke.

Cecilie Ystenes

Vi mennesker har en ”innebygget tendens” til å rasjonalisere valgene våre. Det vil si, når vi tar valg vi egentlig vet ikke tar oss et skritt videre mot å bli bedre, bortforklarer vi det med unnskyldninger som: ”det var nødvendig”, ”jeg var sliten”, ”det gjør ikke noe å slurve en gang”, ”alle gjør feil” og så videre.

Kjenner du deg igjen? Det er helt normalt!

MEN: Skal du altså gå fra «good to great» må du starte med å være ærlig med deg selv og se hvor du er i dag. Ikke hvor du var i går og ikke i morgen. Du er aldri bedre enn det siste du gjorde. Som Aksel Lund Svindal og Marit Bjørgen sier: De har vært verdensmestere.  De er det ikke.

Forskning viser at vi faktisk minnes oftere de positive minnene vi har og ikke de negative – selv om vi kanskje tror det. Så pass på at du ikke klamrer deg fast til din ”primetime”.

Steg 4

Bygg en intern og ekstern prestasjonskultur i og rundt deg selv!

For å bli best skal du trene mest og best på å utvikle din atferd i den rollen du ønsker å bli best i. Du åpner deg for ditt støtteapparat og de rundt deg i forhold til dine utviklingsområder. Du inviterer dine ”hjelpere” til å utvikle deg. Du måler ofte og du søker kontinuerlige tilbakemeldinger fra de du stoler på.

Hvorfor er dette så viktig? Jo, de som ofte får tilbakemeldinger lærer raskere. Og de som lærer raskt, presterer bedre over tid fordi de klarer å utvikle seg i en enorm fart.

Bruk treningskompisen din eller proen din aktivt!

Cecilie Ystenes

Det er en grunn til at de beste utøverne i verden har store støtteapparat som ser på hele utøveren hele tiden. Ved at du identifiserer ditt støtteapparat i ditt liv vil du enklere ta de i bruk og be om tilbakemeldinger på hva som er dine styrker og hva du bør trene mer på. Siden må du evne å ta til deg tilbakemeldingene og bruke den konstruktivt i videre treningsarbeid.

Med andre ord: bruk treningskompisen din eller proen aktivt!

Steg 5

Vær konkret og legg lista høyt!

Sett deg mål. Målet forteller deg hvor du skal . Videre setter du deg prosessmål, eller delmål. Dette kaller vi målprosessen, som forteller deg hvordan du kommer dit.

Forskning viser at spesifikke mål fremmer ytelse bedre enn mer generelle mål, og at høye, vanskelige mål gir større motiverende effekt enn enklere mål.

Oppsummering

– Vær ærlig med deg selv og vit ditt utgangspunkt.

– Ikke slå deg til ro med å være OK. Du har potensiale til mye mer.

– Be om tilbakemeldinger fra de rundt deg, og få hjelp – ingen vinner alene.

– Sist men ikke minst: Våg å sette deg høye og konkrete mål, men glem aldri prosessen og opplevelsene som du vil erfare underveis. Den skal være minst like morsom og utfordrende som å nå selve målet!

#

Har du lyst til å lese mer om mental trening og prestasjonsutvikling? Send dine spørsmål på mail til redaksjon@norskgolf.no!

Har du lyst til å trene mentalt?

For mer informasjon om Cecilie og selskapet RAW se www.rawperformance.no

Powered by Labrador CMS