Med dyktige folk i VM studioet gjør NRK en god jobb med å hjelpe oss som ikke har sjakk kunnskaper utover det mest grunnleggende, med å forstå hva som virkelig foregår trekk for trekk gjennom de times lange partiene.
At Magnus Carlsen er et geni helt utenom det vanlige er det vel ingen tvil om, og det er utrolig å se at en nordmann konkurrerer om verdensmestertittelen i en idrett som spilles av mer enn 600 millioner mennesker verden over.. Sykt!

I tillegg til at sjakk VM antakelig vis kan bli avgjort i løpet av denne uken, må vi ikke glemme at det også er en annen VM-tittel på en helt annen arena som det også skal kjempes om!
Da tenker jeg naturligvis på «ISPS Handa World Cup of Golf», som spilles på Royal Melbourne GC i Australia fra torsdag til søndag.
Blant flere av verdens desidert største golf stjerner i det begrensede startfeltet på kun 60 spillere, skal vår egen Espen Kofstad ut og representere Norges ære. Etter en tung debut-sesong på Europa touren i år, har han nå en ny sjanse til å vise hva han virkelig er god for.

På startlisten finnes både Adam Scott, Graeme McDowell, Matt Kuchar og Jason Day, i tillegg til en rekke andre spillere med usedvanlig god kontroll over denne lille hvite kula. Så dette skal bli skikkelig kult å følge med på!
Som jeg så vidt nevnte i forrige innlegg, så har jeg jobbet litt med såkalt «mindfulness» de siste ukene, noe som egentlig er ganske interessant.

I likhet med mange andre er jeg i utgangspunktet veldig skeptisk til at den finnes noen krefter utover det øyet kan se, men at hjernen kan trenes opp til å bli et enda sterkere mentalt hjelpemiddel tror jeg på. Etter hvert som flere fysiologer også har klart å bevise hvilke prestasjonsfremmende virkning mental trening har, og spesielt da «mindfulness», er det i alle fall verdt å gi det en sjanse.

Så langt har vi jobbet mest med ulike avspenningsøvelser, hvor hovedmålet er å klare kun fokusere på pusten, slik at man kjenner seg 100 % tilstede i nuet.Når man gjennomgår disse avspenningsøvelsene, er det imidlertid veldig lett at tankene begynner å vandre, enten blant hendelser fra fortiden eller hva som kan skje fremover.

Ofte kan det ta lang tid før man innser at tankene er et helt annet sted enn akkurat i nuet, men ved hjelp av trening blir man kjappere oppmerksom på akkurat dette, og kan deretter vende tilbake til å fokusere på pusten igjen.
Til tross for at denne type trening kan oppfattes som veldig sær for mange, kan man se klare paralleller mellom denne type trening og golf i konkurranse situasjon.

En av de største utfordringene som golfspiller mener i alle fall mange er å klare å fokusere på hvert enkelt slag, uten at man begynner å tenke på hva som skjedde på forrige hull, eller konsekvensene av det som kommer til å skje.

I tilfeller som dette skulle man nesten tro at menneskers intelligens fungerte mot sin hensikt, men om man kan trene opp evnen til å være mentalt tilstede, tror jeg man vil nyte godt av det både på golfbanen og i andre settinger.

Det ble alt for denne gang..

Heia Kofstad og Carlsen!

Vi snakkes,
Anders