Om Web.com tour

Årets første uke med gress under beina er gjennomført, og jeg begynner sakte men sikkert å finne rytmen og balltreffet igjen.

Publisert

Selv om det alltid er en vidunderlig følelse å få boltre seg på golfbanen etter et lengre avbrekk, merker man naturligvis på slagene at det var en stund siden sist. Allerede etter et par dager begynte imidlertid ting å falle på plass igjen, så jeg er på ingen måte bekymret. 

Været her borte har vært litt varierende så langt, med alt fra iskald nordavind og tilhørende regn til strålende sol og shortsvær. Dagene med dårlig vær er ikke alltid like fornøyelige, men det gjelder å trosse elementene og legge ned det nødvendige arbeidet uavhengig av hva værgudene har å by på!

Jeg får stadig spørsmål om min status på Web.com Tour´en, og hvilke turneringer jeg eventuelt kan forvente å komme med i. Som jeg har sagt før, er det vanskelig for spillere i min situasjon å vite så veldig mye før turneringen er rett rundt hjørnet, men jeg kan i alle fall gjøre et forsøk på å forklare systemet i sin helhet etter beste evne. 

I og med at jeg nådde finalesteget i Q School, men ikke havnet blant de 75 beste i feltet, har jeg det som kalles ”conditional status” på Web.com Tour. Etter at startfeltene er fylt opp med en kombinasjon av fjorårets medlemmer, spillere som fikk fulle rettigheter gjennom fjorårets Q School, samt tidligere vinnere og lignende, gis de resterende plassene i feltet til spillere med min type status.

Resultatlisten fra fjorårets Q School fungerer som en ranking for de med conditional status, og avgjør hvem som kommer med i tillegg til de med fulle rettigheter fra uke til uke. Enkelte uker kan relativt mange av ”sånne som meg” komme med, da det kanskje ikke er så mange av tour-medlemmene som har meldt seg på akkurat den uka. De som i teorien kan spille alle turneringene, må naturligvis ta pause iblant de også, og derfor varierer antall påmeldte fra turnering til turnering.

Denne rankinglisten stokkes om, eller ”reshuffles” et antall ganger i løpet av året, basert på hvor mye de forskjellige spillerne har tjent i inneværende sesong. En spiller som i utgangspunktet har dårlig ranking kan med andre ord gjøre store byks oppover lista i løpet av kun noen få turneringer. Nettopp derfor kan det å komme med i en enkeltturnering utgjøre en veldig stor forskjell. 

En plassering blant de 25 beste på Web.com Tour gir deg automatisk innpass i neste ukes startfelt, og det finnes mange eksempler på spillere som har fått sitt gjennombrudd på denne måten. Til sammenligning er det for øvrig kun de ti beste som får innpass i neste ukes startfelt på ”storebroren” PGA Tour. 

I tillegg til de vanlige medlemskriteriene, er det satt av 14 plasser i de fleste startfeltene på Web.com Tour til spillere fra mandagskvalifiseringen. Det er veldig vanlig, selv for medlemmer av Touren som ikke har kommet med i feltet, å spille disse kvalifiseringene. Hvilken som helst spiller av et visst kaliber kan melde seg på her, men en viktig detalj er at kun medlemmer regnes med i den ovennevnte omstokkingen av rankinglistene. De tre første turneringene, som spilles i Sør-Amerika, er blant fåtallet som ikke tilbyr muligheten til å komme med i startfeltet gjennom denne kvalifiseringen.  

Startfeltets størrelse varierer, og antallet spillere i de ulike feltene avhenger til stor grad av mengden dagslys og hvor mange spillere det er realistisk å få rundt banen i løpet av en dag. Den første turneringen på Web.com Tour som spilles i Panama, har ett av årets snaueste startfelt med kun 132 spillere, nettopp på grunn av mangelen på dagslys. 

Jeg har for lengst meldt meg på denne turneringen, samt sendt brev med forespørsel om en av de få uavhengige sponsorinvitasjonene. 

Med min begrensede status var jeg ganske langt unna å komme med gjennom rankingen, og jeg fikk heller ingen av de ettertraktede invitasjonene. ”Superstjerna” Jordan Spieth, som røk ut av Second Stage på samme bane som jeg gikk videre fra, har imidlertid blitt invitert uten at jeg har noen god forklaring på hvorfor . . .

Når det gjelder den andre turneringen i årets sesong, som spilles i Colombia, er jeg i skrivende stund om lag 20 plasser unna en plass i startfeltet og regner derfor ikke med å komme med der. 

Når det gjelder den tredje turneringen, i Chile, ser det imidlertid litt lysere ut. Her er jeg for øyeblikket seks plasser utenfor startfeltet, men det forventes at en del spillere vil melde seg av når turneringen nærmer seg. 

Noen av spillerne har for eksempel meldt seg på både i Chile og i PGA Tour-turneringen som går i Puerto Rico samme uke. En del av disse forventes å komme med i Puerto Rico, men vil altså ikke stryke seg fra Web.com Tour-turneringen før de er helt sikre på sin plass i feltet.

Dette er ganske mye informasjon å forholde seg til, men jeg håper om ikke annet at det var til noe hjelp for de som har stilt spørsmål om nettopp dette. Jeg setter veldig pris på interessen og alle spørsmålene, og skulle så inderlig ønske at jeg hadde flere gode svar å komme med.

Forrige uke fikk jeg også en anonym kommentar her på siden om at mine skriverier ble opplevd som intetsigende og selvopptatte. Enkelte uker er det i grunn ikke så veldig mye å skrive om, men da gjør jeg fremdeles mitt aller beste for å komme opp med noe lesbart for de som er interessert. Om noen skulle ha noen forslag til interessante emner, så tar jeg imot alle gode ideer med takk!

Da jeg ble spurt om å skrive her på norskgolf.no mens jeg fremdeles gikk på Baylor, ble vi enige om at jeg skulle skrive en gang i uken. Jeg forholder meg fremdeles til det, men om innholdet faller i smak eller ei må selvfølgelig være opp til den enkelte å bedømme.

I tiden fremover er det spill og trening på en rekke ulike baner som står på timeplanen, da jeg ikke føler meg klar til å spille noe turneringsgolf helt enda. Jeg ser ingen grunn til å stille opp før jeg har fått spillet helt på stell, så jeg får heller smøre meg med tålmodighet og vente til jeg er klar.

På onsdag skal jeg for øvrig til Phoenix, Arizona for å besøke hovedkvarter til Ping. Her skal jeg gå igjennom hele bagen med en av deres kølleeksperter, og forsikre meg om at alt er slik det skal være før sesongen starter. De har et veldig imponerende anlegg som jeg kun har besøkt en gang tidligere, så jeg ser veldig frem til å komme tilbake dit.

Jeg er tilbake her på norskgolf.no neste uke, og minner avslutningsvis om at det er 100% frivillig å lese det jeg skriver! 

 
Powered by Labrador CMS