Hovedhensikten med ulike avspenningsteknikker er å bryte spenningsmønsteret, slik at du kan hente deg inn igjen og få nye krefter når det virkelig gjelder.

Noen gode bivirkninger av å slappe godt av

– Du øker sirkulasjonen i hele kroppen

– Du får en friere og dypere pust

– Du bedrer oksygentilførsel til hjernen og kroppen for øvrig

– Du bedrer konsentrasjon og hukommelse

– Du reduserer blodtrykket

– Du får hjertet til å slå roligere

 

Litt om avspenningsmetoder

Flere metoder er spenningsregulerende: Avspenning, meditasjon, yoga, autogen trening, visualisering osv.

Formålet med disse metodene er å få ned tankeaktiviteten vår, senke det indre tempoet vårt, og redusere spenningsnivået. Andre metoder er å gjøre noen aktiviteter som trening, matlaging, se en morsom film, lese en bok, lytte til musikk, besøke spesielle steder og være med mennesker du er glad i. Det viktigste synes jeg er at du finner en metode som passer for deg og din hverdag.

 

Progressiv avspenning

Progressiv avspenning er nok den avspennings teknikken som er mest kjent innenfor idrett.

Teknikken går ut på å stramme enkelte muskler og muskelgrupper isolert, og så slippe – for å bevisstgjøre forskjellen på spenning og avspenning, og dermed få bedre kroppskontakt. Metoden er effektiv fordi den bevisste øvelsen – stram og slipp- gir en utladning og en direkte følelse av slapphet i muskulaturen.
 

 

Progressiv avspenning i praksis

Vi kan komme langt med å vite hvorfor avspenning er viktig, men i virkeligheten er det handling som gjelder. Jeg har derfor skrevet ned en liten avspennings seanse som du kan prøve ut i praksis:

1. Finn et rom hvor du kan være helt alene slipper å bli forstyrret på en stund. Du kan gjerne dempe belysningen noe. Legg deg godt til rette på en gymmatte eller lignende.

2. Lukk øynene og vend oppmerksomheten mot pusten din. Pust inn dypt og rolig gjennom nesa. Legg gjerne hånden på magen slik at du kjenner at den virkelig fylles med luft. Hold pusten noen sekunder før du puster helt ut gjennom munnen. Gjenta den rolige pustingen noen minutter til du begynner å føle deg avslappet. Om du merker at sinnet begynner å vandre ved at du f.eks. begynner å planlegge hva du skal gjøre på trening eller hva du må gjøre på skolen, dytter du disse bort samtidig som du vender konsentrasjonen tilbake til pusten.

3. Vend fokuset mot tærne på den venstre foten din. Forestill deg hvordan tærne ville ha føltes om de var fullstendig avslappet. Ta deg god tid med hver tå. Kjenn hvordan alle spenninger i alle de små musklene løser seg opp og varmen brer seg i hver enkelt tå. Vend så oppmerksomheten mot tærne på den andre foten. Når disse føles avslappet flytter du fokuset til undersiden av foten din. Deretter til hælen. Jobb deg på denne måten gjennom alle kroppsdelene i kroppen din inntil du til slutt har kommet til hodebunnen.

 

Tips; Denne øvelsen kan tas eksempelvis kvelden før konkurranse eller tidlig på morgenen i god tid før trening/turnering. Husk at du ikke vil være for avslappet heller.

 

Lykke til!

 

Cecilie