Årets første utgave er ikke langt unna, men jobben med Norsk Golf #2 og den store utstyrstesten er godt i gang. Noe slo meg da jeg skrev på drivertesten forleden. Jeg sjekket skaftlengder og la dem inn i omtalen. Hvorfor har de mest tilgivende driverne de lengste skaftene?

De som sikter seg inn mot middels gode spillere til nybegynnere, skal altså gi deg dårligst forutsetning for å treffe senter på slagflaten. Lengre skaft kan gi høyere ballhastighet, som igjen kan gi mer lengde på slagene. Forutsetningen er at du treffer skikkelig. 

Målgruppen for de mest tilgivende driverne trenger ikke 46 tommer langt skaft. 

Tilgivende drivere

Ping G30 45.75 tommer

Cobra FlyZ XL 45.75 tommer

Callaway XR 46 tommer

Wilson D200 46 tommer

Cleveland CG Black 46 tommer

TaylorMade AeroBurner 45.75 tommer

Drivere for gode spillere

Cobra FlyZ+ 45 tommer

Callaway Alpha 815 45.5 tommer

TaylorMade R15 45.5 tommer

Det er ikke mye det er snakk om, men 2-2.5 centimeter skiller i flere tilfeller. Jeg håper noen produsenter kan ta en utfordring. Være den første til å gir oss mer normale skaftlengder som standard.

Damedriverne vi sjekket har for øvrig 44.5 tommer skaft. Omtrent der PGA Tour spillerne ligger i snitt.

Bubba og Tiger

Bubba Watson, kjent som en av de absolutt lengste med driver, har fått tilbud om å være med i Long Drive Championship. Han trente litt med en 48 tommer spesiallaget driver fra Ping. Det gikk ikke som han håpet.

– Det lengre skaftet, som mange tror er et automatisk triks for å skape mer svinghastighet, virket ikke i det hele tatt. Det rotet til timingen min, og jeg slo heller ikke noe særlig lengre når jeg traff skikkelig. Jeg gjorde det mye bedre da jeg svingte litt hardere med min standarddrive på 44.5 tommer.

Bubba Watson driver

Tiger Woods brukte tidligere i karrieren 43.5 tommer skaft. I de senere år skal han ha prøvd 44.75, altså fremdeles en del å gå på før han når butikklengden.

Tony Finau, en av de langtslående på PGA Tour, tok før den nylige turneringen på Riviera i bruk en Callaway XR driver. Han spiller med 44.75 tommer skaft. En av verdens beste golfere bruker altså 1.25 tommer kortere skaft enn det du tilbys fra hyllen i akkurat denne køllen.

Fornuftigere med fairwaywood

Vi delte i forrige uke våre betraktninger om lengde og presisjon med fairwaywood i forhold til driver. Noe av årsaken til suksess med fairwaywood kan skyldes det kortere skaftet. 

Callaway XR 43.5 tommer

Callaway Big Bertha Alpha 815 43 tommer

TaylorMade AeroBurner 43.25 tommer

TaylorMade R15 43.25 tommer

Ping G30 43 tommer

Nike Vapor Flex 43.75 tommer

Nike Vapor Speed 43.75 tommer

Cobra Fly-Z 43.5 tommer

Cobra Fly-Z+ 43 tommer

En kølle som Callaway XR #3 ligger altså 1 tomme fra PGA Tour spillernes skaftlengde, mens XR driver er 1.5 tommer lengre.

Veien videre

Vi skal teste dette grundig i år. I mellomtiden kan du vurdere disse løsningene

Kutt skaftet. Ja, det endrer svingvekt og det diskuteres om det endrer skaftets egenskaper. Noen har gjort dette uten å merke noe annet enn at de er mer presise. Vi oppfordrer deg selvsagt ikke til å sage dyre skaft i småbiter, men det kan gjøres så enkelt.

Kutt skaftet hos spesialist og få svingvekt justert. De proffe kan fikse det for deg, slik at eventuelle endringer etter kapping ikke blir et problem.

Kjøp nytt, kortere skaft. Sjekk norske golfbutikker eller ta en handlerunde på nett. Kanskje er dette unnskyldningen du trenger for å få drømmeskaftet.

Grip ned. Økonomiløsningen. Anthony Kim var kjent for dette. Ikke en optimal løsning, mange sliter med å være konsekvent og ta samme grep hver gang.

Anthony Kim grip down

 

*Den store utstyrstesten lanseres i årets andre utgave av Norsk Golf, som kommer i starten av april. I ventetiden frem til testen vil vi slippe ukentlige smådrypp og resultater.  Årets testpanel består av fem spillere med handicap fra 2 til 17. Norsk Golf har også brukt tilbakemeldinger fra spillere med høyere handicap for å få tilbakemeldinger på køller spesielt rettet mot denne gruppen.
Alle køller har blitt testet med radarsystemet Trackman.