De siste månedene har det vært mange meninger om NGF og deres toppidrettssatsning – både i media, på sosiale medier og på diverse golfforum. Mye av det som har blitt sagt er bra og NGF har helt sikkert lyttet og tatt det til seg.

De siste ukene har to av våre unge og meget lovende spillere delt sine erfaringer rundt mentaltrening og fortalt hvor viktig dette har vært for
å oppnå gode resultater. Fra først å være noe «ukjent» og litt eksotisk, har mentaltrening vokst de siste årene i Norge. Det er i dag mange personer i Norge med god kompetanse på dette feltet. Under min tid som juniorspiller trodde vi mentaltrening var for folk som var syke og ikke var helt riktig skrudd sammen, men uten tilgang til riktig kompetanse visste vi rett og slett ikke bedre.

Tonje Daffinrud forteller i denne månedens utgave av Norsk Golf hvor viktig arbeidet med mentaltrener Cecilie Ystenes har vært for hennes fremganger og at hun er den personen hun er i dag.

Andreas Halvorsen har i flere år jobbet med coach Alf Inge Stiansen, og krediterer han for mye av sin suksess de siste årene.

Det er flere ting som må til for at vi skal få flere spillere på toppnivå, men jeg er helt overbevist om at mentaltrening er den viktigste nøkkelen. Jeg tror NGF må utarbeide en plan for hvordan de kan tilby mentaltrening til unge lovende spillere. Trenere som Cecile Ystenes har allerede jobbet med flere av spillerne på landslaget, men jeg tror at dette arbeidet må ut i de Regionale kompetansesentrene (RKS) og nå helt ut til klubbene. Vi må lære unge spillere grunnleggende mentaltrening og hvordan dette kan hjelpe dem videre i livet og med golfen. Det blir litt som å kopiere «The First Tee»-prosjektet som har vært i USA i flere år og vokst enormt.

Jeg er ingen mentaltrener, men har de siste årene lest en god del bøker om temaet, og jobbet med både Erik Bertrand Larsen og Vision54. De har hjulpet meg enormt til å bli en bedre caddie, støttespiller og person. Uten Erik sin hjelp ville jeg aldri klart å holde roen når Beatriz
kjempet om seieren mot Paula Creamer i fjor under Marathon Classic. Jeg hadde heller ikke klart å holde nervene i sjakk under Solheim Cup i fjor uten Pia og Lynn fra Vision54 sin hjelp.

Som tidligere juniorspiller og trener skulle jeg ønske jeg hadde lært dette da jeg selv var aktiv eller jobbet som trener. Det ville utgjort en
stor forskjell på hvordan jeg hadde trent eller trent andre, men på det tidspunktet fantes ikke kompetansen i Norge. I dag finnes den og jeg
håper unge spillere, trenere og ledere tar tak i den og bruker den til å bygge gode verdier og holdninger hos Norges golf fremtid.

Jeg tror ni av ti spillere på PGA eller LPGA touren jobber jevnlig med en mentaltrener og det er like mye snakk om temaet som det er om
svingteknikk eller utstyr. Jeg leser ukentlig artikler i magasiner eller på nett her i USA om unge utøvere som jobber like mye mentalt som de trener fysisk og teknisk. Det finnes hundrevis av historier om utøvere som vinner OL, VM eller andre store konkurranser hvor de sier at nøkkelen lå mentalt.

Bobby Jones sa:

«Competitive golf is played mainly on a five-and-a-half-inch course… the space between your ears.»