Ny regel-kontrovers: Tutta ett slag bak i vanvittig major-drama

En TV-seer ble tungen på vektskålen da Lexi Thompson mistet seieren i årets første major, ANA Inspiration. LPGA var ikke populære etter at So Yeon Ryu stakk av med seieren i omspill.

Publisert

Suzann Pettersen var involvert i en av golfhistoriens mest bisarre avslutningsrunder i en major søndag. Tutta startet i lederball, to slag bak Lexi Thompson, og skulle kjempe om karrierens tredje majorseier og hennes første turneringsseier siden juni 2015.

Det ble en knalltøff duell mellom to tungvektere, og ved runding hadde de utvekslet seks birdies mellom seg – men Tuttas luke til Thompson var fortsatt to slag.

Tre hull senere skjedde det som skulle endre alt, da Lexi Thompson ble ført til siden av en av dommerne. Han fortalte henne at hun hadde blitt ilagt en straff på FIRE slag.

En observant TV-seer hadde nemlig sendt LPGA en e-post etter lørdagens tredje runde, der det ble fortalt at Thompson ikke hadde lagt tilbake ballen på riktig sted etter å ha markert ballen på det 17. hullet. Ballen ble nemlig lagt tilbake en (!) centimeter unna der hun hadde plassert mynten sin på green.

Det resulterte i to straffeslag for å ha plassert ballen feil sted, og to straffeslag for å ha levert en scorekort med feil antall slag.

«Is this a joke?», spurte en frustrert Thompson dommeren i det hun fikk den nedslående nyheten.

Da scoreboardet på Mission Hills ble oppdatert, brøt det ut en kraftig pipekonsert blant det amerikanske publikummet, som heiet frem sitt hjemmehåp.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Selv om det ble fire straffeslag for Thompson, hadde det vært enda verre om turneringen ble spilt i 2015. Da hadde hun blitt disket. Tidligere i år lanserte R&A og USGA forslag til nye golfregler som skal tre i kraft fra og med 2019. Der er det blant annet foreslått å fjerne muligheten til at scorer kan bli påvirket etter rundene hvis TV-seere ringer inn og oppdager regelbrudd. Etter søndagens avslutningsrunde i California blir nok ikke opinionens ønske om at regelen fjernes noe mindre.

Det var ren klasse fra Lexi. Vi spilte utrolig bra golf hele dagen, og så fikk hun det slaget i trynet på hull tolv. Det var ikke lett Tutta om Lexi Thompson

Plutselig var Suzann Pettersen og So Yeon Ryu i delt ledelse. Etterpå kokte det både blant publikum og sosiale medier, men Lexi Thompson klarte utrolig nok å bevare fatningen.

Hun gikk de siste seks hullene på to under par. Tutta gikk de samme hullene på +1, og måtte dermed ta til takke med delt 3. plass – hennes femte pallplassering i turneringen.

Thompson fikk i stedet selskap av sør-koreaneren So Yeon Ru på toppen av leaderboardet, som kom bakfra med en bogeyfri avslutningsrunde på fire under par. I play-off mot Thompson avgjorde hun med birdie på det første omspillshullet, og kunne dermed juble for sin andre majorseier. Etter runden var det likevel Lexi Thompson alle snakket om.

– Jeg synes veldig synd på henne. Hun tok det veldig bra og kjempet seg tilbake igjen. Det var ren klasse fra Lexi. Vi spilte utrolig bra golf hele dagen, og så fikk hun det slaget i trynet på hull tolv. Det var ikke lett, sa Tutta i intervjuet etter runden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Thompson takker fansen sin for at hun klarte å komme seg gjennom runden.

– De fikk meg gjennom runden. Det er uheldig hva som skjedde. Jeg mente ikke å markere ballen feil i det hele tatt. Jeg visste ikke at jeg hadde gjort det. Jeg kjempet hardt til siste slutt, og det var herlig å ha fansen i ryggen, sier en gråtkvalt Thompson.

Vinneren So Yeon Ryu sier hun ikke kan tro hva som har skjedd.

– Jeg så ikke en gang på leaderboardet. Jeg syntes at Lexi spilte veldig, veldig bra. Det var en veldig kjip situasjon. Jeg forventet ikke det i det hele tatt. Jeg trodde jeg var langt bak.

Resultater 

Powered by Labrador CMS