Medaljehåpet til Sør-Afrika har fått seg et tilbakeslag de siste dagene. Kort tid etter at Adam Scott sa han ikke kommer til å reise til Rio De Janeiro, sier nå Louis Oosthuizen og Charl Schwartzel det samme.

Det blir bekreftet av det internasjonale golfforbundet, International Golf Federation. Det falt ikke i god jord hos Ty Totaw, visepresident i den sør-afrikanske touren, Sunshine Tour.

– De kommer til å angre senere på at de ikke dro til OL. Men de er voksne karer som tar sine egne avgjørelser, sier Totaw i en pressemelding.

Les også: Adam Scott står over OL

Branden Grace er Sør-Afrikas høyest plasserte spiller på verdensrankingen (nr. 11). To plasser bak følger Louis Oosthuizen. Schwartzel, som er nummer 20, var avhengig av å spille bra golf de kommende månedene for å kvalifisere seg. Hver nasjon får lov til å sende maksimalt to spillere av hvert kjønn til OL. Man får imidlertid lov til å sende fire spillere av hvert kjønn, forutsatt at de er innenfor topp-15 på verdensrankingen.

Med Oosthuizen og Schwartzel ute av beregningen, er det foreløpig Jaco Van Zyl (nr. 59 i verden) som blir Branden Grace sin lagkamerat i OL.

 Spillere i dag tjener så mye og burde gi tilbake. Å delta i OL er en måte å gjøre det på, ettersom det ikke er noen premiepenger

Gary Player

Tidenes beste sør-afrikanske golfspiller, Gary Player, er skuffet over at Oosthuizen og Schwartzel gjør som Scott. I en erklæring publisert på sin Twitter-profil skriver Player at spillerne har en plikt til å gi tilbake til golfsporten:

«Jeg hadde gitt absolutt alt for å spille i OL (…) Mye av mitt liv har vært viet til å utvikle golfsporten verden rundt, og spille i hvert eneste hjørne av kloden. Ikke bare meg, men «De tre store» (Jack Nicklaus, Arnold Palmer og Gary Player journ. anm.) har reist mye rundt for å promotere sporten – uten å få mye penger for det. Spillere i dag tjener så mye og burde gi tilbake. Å delta i OL er en måte å gjøre det på, ettersom det ikke er noen premiepenger», skriver Player og fortsetter:

«OL vil være bra for golfsporten uavhengig av hvem som spiller og ikke spiller. Alle de beste spillerne bør tenke godt på dette. Det skjer bare en gang hvert fjerde år! Mange har kjempet med nebb og klør gjennom årtier for å få golf tilbake til OL, det har vært et verdensomspennende samarbeid. Golf er en av verdens mest populære idretter. Våre beste spillere burde vise seg frem på den største sportsarenaen i verden. Heldigvis har vi fortsatt fire år igjen til å søre for at de beste spillerne ser viktigheten av dette og forplikter seg til å spille i Tokyo i Japan.»

Heldigvis for OL-golfen mener verdens to beste spillere at det kommer til å bli gjevt å delta.

Jordan Spieth uttalte nylig at det å vinne en gullmedalje vil være helt på høyde med å vinne en major. Verdensener Jason Day kommer også til å delta. Til The Golf Channel sier han «det ville vært en fantastisk ære å vinne medalje i OL». Han uttrykker likevel også forståelse for kollegaene som har valgt å trekke seg.

– Man kan ikke bli sint på golferne som sier de kommer til å trekke seg fra OL. Det har aldri vært på radaren vår å vinne gullmedalje.