(Pressemelding, NGF) Challenge Tour er turneringsserien på andre nivå innenfor profesjonell golf i Europa. Turneringsserien som arrangeres av PGA European Tour, består av et tjuetalls turneringer i og utenfor Europa.

 

Den norske turneringen har fått navnet Norwegian Challenge og finner sted på Byneset golfbane utenfor Trondheim, torsdag 9. – søndag 12. august 2012. Den samlede premiepotten er på 175.000 euro eller rundt 1,3 millioner kroner.

 

– Vi stiller med de 10 beste profesjonelle spillerne vi har. I tillegg får seks amatører fått sjansen, sier landslagstrener Øyvind Rojahn i Norges Golfforbund.

 

Følgende norske stiller til start:

 

– Elias Bertheussen, Trondheim GK

– Knut Børsheim, Fana GK

– Christian Aronsen, Miklagard GK

– Peter Kaensche, Losby GK

– Anders Kristiansen, Borregaard GK

– Joakim Mikkelsen, Drammen GK

– Are Friestad, Stavanger GK

– Stian Lund, Miklagard GK

– Ofeigur Johann Gudjonsson, Arendal og Omegn GK

– Espen Kofstad, Losby GK


– Andreas Gjesteby, Drammen GK (amatør)

– Anders Engell, Grønmo GK (amatør)

– Vetle Marøy, Bergen GK (amatør)

– Petter Mikalsen, Stavanger GK (amatør)

– Kristian Krogh Johannessen, Drammen GK (amatør)

– Kenneth Svanum, Vestfold GK (amatør)

– Boris Alexander Christov Losby GK (amatør)

– Lars Michelsen Loby GK (amatør)

 

En del av de profesjonelle spillerne er automatisk kvalifisert gjennom spill i Europa eller kvalifiserende turneringer. Resten har forbundet plukket ut basert på form og resultater så langt i 2012.

 

Har forventninger på hjemmebane

Størst forventninger stiller det seg til Knut Børsheim (Fana GK), Espen Kofstad (Losby GK), samt hjemmehåpet Elias Bertheussen (Trondheim GK).

 

Knut Børsheim benytter en spillefri uke på European Tour til å ta turen til Norge.

 

Espen Kofstad regjerer for tiden Challenge Tour med én seier (Italia), én tredjeplass (England) og én femteplass (Finland) på de siste tre ukene. Kofstad ble dessuten Norgesmester på nettopp Byneset i 2010.

 

Elias Bertheussen er nybakt Norgesmester og er den spilleren som kjenne banen på Byneset best.

 

– Hjemmebanefordelen gjør seg gjeldende også i golf. I 2011 klarte hele ni norske spillere cutgrensen da turneringen igjen var tilbake i Norge. Vi har flere spillere som bør blande seg i toppen, og det kan det bli norsk seier, mener Rojahn.

 

Sterke utlendinger

Den utenlandske konkurransen ventes å bli hard. Spillere som svenske Kristoffer Broberg, engelske Gary Lockerbie og Florian Praegant fra Østerrike, som tapte omspillet om seieren i Norwegian Challenge 2011, er alle spillere som vil gi nordmennene konkurranse. Franskmannen Gary Stal har allerede to seire på Challenge Tour denne sesongen. Vinner han sin tredje er han automatisk sikret spill på europas øverste nivå – European Tour – resten av sesongen og ut 2013.

 

Viktig for fremtidig satsing

Norwegian Challenge er en sentral brikke i Norges Golfforbunds satsing frem mot Rio i 2016. Da er golf igjen tilbake på det olympiske programmet, og det er verdensrankingen for profesjonelle golfere avgjør hvem som får stille til start.

 

Gjennom en ordning der de forskjellige turneringene kan bytte til seg starter i andre turneringer, har golfforbundet sikret seg 30 plasser i andre Challenge-turneringer. Dette kommer godt med for nyetablerte golfproffer som foreløpig ikke har skaffet seg den rankingen som kreves for å spille flere av turneringene på dette nivået.

 

– En proffturnering på dette nivået gir oss muligheten til å matche flere av våre beste spillere på et høyt nivå, noe som igjen skal gjøre dem i stand til å ta nye sktitt ut i Europa på vei mot Rio, sier avslutter Rojahn.

 

Nyttige lenker

 

Livescore 

 

Facebook


Nettside