Etter sin andre femteplass på rad på Challenge-touren forrige uke, fortsatte Espen Kofstad storklatringen oppover verdensrankingen. I midten av februar var han rangert som nummer 1465 i verden. Nå er han på 651. plass, hele 814 plasser over der han startet året. Kun seks spillere i hele verden har klatret mer enn 28-åringen fra Oslo!

Dermed er han tilbake i kampen om det som så ut som en umulig oppgave for bare noen uker siden: Kan han spille seg til en OL-plass? 

(Les hvilke scenarier som gir Kofstad en OL-billett nederst i artikkelen)

– Å, er jeg så nære?, spør Kofstad når Norsk Golf informerer ham om plasseringen hans på verdensrankingen.

Selv om en OL-plass er et av hans mål for sesongen, har han et avslappet forhold til verdensrankingen.

– Det er et mål jeg bare klarer hvis jeg spiller bra. Det er der fokuset mitt må være, ikke hva som skjer på verdensrankingen. Dersom jeg spiller bra, kommer det andre av seg selv, konkluderer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Denne grafen viser hvordan Espen Kofstad har beveget seg på verdensrankingen de siste årene. Han var på topp da han vant Challenge Tour i 2012. De to siste årene har han vært skadet i ryggen, men nå har klatringen begynt igjen. (Skjermdump: owgr.com)

Challenge Tour-debutant Kristian Krogh Johannessen er riktig nok noen få desimaler foran Kofstad på verdensrankingen. Han ligger 30 plasser høyere enn Team Norway-kompisen. Og 30 plasser Kofstad bak finner vi Eirik Tage Johansen.

Det har vært veldig bra for selvtilliten å se navnet sitt nær toppen av leaderboardet på søndagen to uker på rad

Espen Kofstad

Med tanke på spillet Kofstad har vartet opp med de siste ukene, er det likevel nærliggende å anta at det er han som med størst sannsynlighet kommer til å utfordre om en OL-plass.

Mye selvtillit

Kofstad ble tidenes første norske sammenlagtvinner på Challenge Tour i 2012 og har allerede bevist at han kan dominere på dette nivået. Den gang var han rangert som nummer 181 i verden – høyere enn noen annen nordmann har vært før ham. Det hadde vært mer enn godt nok for en OL-plass. 

– Det er ålreit å være tilbake til Challenge Tour igjen. Det har vært veldig bra for selvtilliten å se navnet sitt nær toppen av leaderboardet på søndagen to uker på rad.

– Men jeg er ikke overrasket over at jeg spiller bra. Jeg har spilt bra i lang tid nå. Helt siden jeg begynte å trappe opp treningen etter ryggskaden på sensommeren i fjor har jeg spilt veldig mange lave runder.

Det gjenstår ti Challenge Tour-turneringer mellom nå og OL-deadline 15. juli. Kofstad har allerede bestemt seg for ikke å spille i Tsjekkia i slutten av mai og Sveits i starten av juni. 

– Etter det vet jeg ikke helt nøyaktig hvor jeg skal spille. Jeg må ta en vurdering om jeg skal spille Made in Denmark-turneringen i Danmark i månedsskiftet juni/juli eller i Slovakia uka etter.

– Eller begge, dersom jeg fortsatt har muligheten til en OL-plass.

(Se terminlisten til Challenge Tour her) 

Dette må han gjøre

Så hva må Espen (eller Krogh og Tage for den saks skyld) gjøre mellom nå og deadline for OL-uttaket 15. juli, for å kvalifisere seg til De olympiske lekene i Rio?

For å klare det må han oppnå cirka 0,45 gjennomsnittspoeng på verdensrankingen. Det tilsvarer poengsummen til malaysieren Gavin Green, som i skrivende stund er den nederste på International Golf Federation sin liste over de 60 herrespillerne som kvalifiserer seg til OL.

(Lurer du på hva gjennomsnittspoeng betyr? Les vår gjennomgang av hvordan verdensrankingen fungerer her!)

Kofstad har for øyeblikket 0,1913 gjennomsnittspoeng på verdensrankingen. Uten å gå for mye inn på teknikalitetene på verdensrankingen, har vi skissert noen av scenariene som sannsynligvis vil gi Kofstad en OL-plass.

Så lenge han oppfyller ett av punktene under på listen, har det ikke mye å si om han gjør det dårlig i andre turneringer:

(Gjelder kun Challenge Tour-turneringer)

– En seier 

– To andreplasser

– En andreplass alene og en delt andreplass

– Tre delte andreplasser

– Tre tredjeplasser

– To tredjeplasser og en topp-5-plassering

– Fire femteplasser

– Fem delte femteplasser

– Fem sjetteplasser

– Seks syvende- eller åttendeplasser

– Syv niende- eller tiendeplasser

(Slik ser OL-rankingen ut i dag)