Andreas Halvorsen er i disse dager i Europa, hvor han tar sikte på å avslutte sin amatørkarriere med stil. Han er i gang med Portuguese International Amateur Championship, hvor han endte på en 13. plass

De to neste ukene skal han spille det spanske åpne mesterskapet og Nations Cup – hans siste amatørturneringer før han blir proff i mars.

18-åringen fra Larvik flyttet høsten 2013 alene til USA, der han ble fulltidselev ved det anerkjente akademiet Tom Burnett Golf Academy ved Ponte Vedra Beach i Florida. Der har seierne på touren «Future Collegians World Tour» kommet som perler på en snor. Halvorsen vant også turneringsserien sammenlagt. 

Det blir en tøff start. Han kaster seg ut blant eldre mer rutinerte og etablerte spillere

Øyvind Rojahn

Tross navnet på touren, tok Halvorsen i fjor høst avgjørelsen om å hoppe over college. Han har takket nei til over 20 collegetilbud, og skrev i desember under en fireårskontrakt med agentfirmaet Sports & Entertainment. Der fikk han syv wild cards til årets Challenge Tour-sesong i «velkomstgave».

Nå kryper proffdebuten kryper stadig nærmere innpå. Idrettssjef i Norges Golfforbund, Øyvind Rojahn advarer folk mot å skru forventningene til unggutten i taket. 

Syv turneringer ikke lett

–  Det blir en tøff start. Han kaster seg ut blant eldre mer rutinerte og etablerte spillere. Det vi har sett av Andreas hittil er stort sett i juniorturneringer. Men han viser utvikling hele tiden, og er villig til å gjøre ting som er utenfor normalen. Syv starter på Challenge Tour er veldig vanskelig. Man trenger noen turneringer på å bli kjent med nivået, lære hvordan ting funker, og så plutselig har man bare tre-fire starter igjen. Historisk sett på andre norske utøvere, har det ikke vært lett å utnytte de syv mulighetene, forklarer Rojahn til Norsk Golf.

Han utelukker imidlertid ikke at Halvorsen kan overraske tidlig:

– Det er folk som har gjort det før og klart det. Det finnes ikke en vei til å lykkes, og han har vist at han liker å gjøre ting annerledes. Det skal bli veldig spennende å følge ham. Jeg håper han får en god opplevelse og masse god læring av det. Klarer han topp-80 på pengelisten blir jeg ekstremt imponert.

Topp-80 på pengelisten vil forøvrig gi arbeidsrettigheter på Challenge Tour i 2016.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

REALIST: Øyvind Rojahn (t.v.) sier man ikke må forvente for mye av Andreas Halvorsen i hans første turneringer som profesjonell. (Foto: Adam Stirling/Norsk Golf)

Ønsker Halvorsen-nærvær i Europa

Andreas Halvorsen fortalte Østlandsposten i fjor høst at han skal fortsette å ha Florida som base, og pendle til Europa for de syv Challenge Tour-turneringene.

Vilhelm Bogstrand mistet nylig plassen i Team Alcaidesa, da han ønsker både å spille turneringer og trene i USA. Toppidrettssjef Jon Karlsen, uttalte i en pressemelding tidligere denne uken at det ikke lar seg praktisk kombinere med Alcaidesa-satsningen.

Vi finner sikkert en løsning litt avhengig av hva han selv vil. En forutsetning er at han må vise villighet til å være til stede i Europa

Øyvind Rojahn

Øyvind Rojahn sier det ikke er optimalt at Andreas Halvorsen bor i USA, dersom han ønsker å bli med i forbundets profflag (Team Norway og Team Alcaidesa journ. anm.).  Han lukker imidlertid ikke døren:

– Vi ønsker at utøverne på lagene skal være med på samlinger. Da er det ikke så bra at han bor i USA. Det er klart man kan få det til å funke, men det blir i så fall fryktelig mye reising for hans del. Vi finner sikkert en løsning litt avhengig av hva han selv vil. En forutsetning er at han må vise villighet til å være til stede i Europa.

​– Vi har tydeliggjort at vi ønsker at spillerne skal gå gradene via Nordic League, Challenge Tour, Europa-touren, og så eventuelt Web.com Tour og PGA Tour. I USA er systemet litt klønete, ettersom nesten den eneste måten å kvalifisere seg til Web.com Tour på er gjennom Q-School. Fordelen med Europa er at vi har en egen tour, Nordic League, der man kan konkurrere og få erfaring gjennom en hel sesong, i stedet for å være avhengig av noen få uker med kvalifisering på slutten av sesongen, avslutter Rojahn til Norsk Golf.