Årets største snakkiser

Hvordan vil golf-Norge se tilbake på 2013? Norsk Golf rangerer 15 hendelser vi mener definerte det norske golf-året.

Publisert

Er det noen hendelser du mener burde hatt en plass på listen? Bruk kommentarfeltet under og si din mening!

15. Bertheussen overrasker i Asia

Trønderen overrasket mange da han gikk hele veien i Asian Tour-kvalet i januar. Takket være en 21. plass i finalekvalet i Thailand, har Bertheussen tilbragt store deler av året i det fjerne Østen. Der trengte han ikke lang tid på å akklimatisere seg. Bertheussen imponerte med å klare cuten i syv av sine første åtte turneringer.

Dessverre klarte han ikke å holde trykket oppe gjennom sesongen. I høst har han ikke fått det til å stemme, og misset cuten i fire av sine fem siste turneringer for året.

Bertheussen klar for Asia-touren!

– Er så deilig å være best når det gjelder!

– Asia gir muligheten til å sette opp en grunnmur

14. Oppstart av trenerstudiet

I midten av august startet golftrenerstudiet på Høgskolen i Hedmark. Formen på det nye studiet er unik i norsk og europeisk idrett, og utdanningen har allerede fått oppmerksomhet fra inn og utland. Studentene har etter tre år tilegnet seg en bachelorgrad i idrettsvitenskap fra høgskolen i Hedmark, en Trener 1-4 fra Norges Golfforbund og NIF i kombinasjon med en PGA-Club Professional fra PGA of Norway. Kombinert med utdanning følger praksis som gjennomføres med Elverum Golfklubb som «basecamp».

Historisk oppstart av det nye trenerstudiet

Høgskoleutdanning for golfere

13. Lokal satsing

NGF opprettet i år seks regionale kompetansesentre – klubber som skal fungere som «drivhus» for idrettslig virksomhet i regionen. Golfforbundet la totalt 2,1 millioner kroner på bordet, 350 000 kroner til hver klubb for å få gjennomført ønskede aktiviteter ved de respektive kompetansesentra.  Aktivitetene omfatter blant annet trenerutdanning og utvikling av nettverk mellom proene i regionene.

NGF har blant annet sett på svømmeforbundets suksess det siste tiåret, når golf-Norge nå skal inn i en endringsprosess.

– Fokuset på den lokale treneren har vært avgjørende, og jeg tror endringsprosessen vi nå skal inn i gjør at vi kan komme inn på samme vei som svømmingen, sa generalsekretær Tor-Anders Hanssen under golftinget.

Det NGF nå gjør – som et ledd i å styrke rekrutteringen – er at vi gir mye av utviklingsarbeidet tilbake til klubbene. Forbundet alene bør ikke drive kompetanseutvikling og elitesatsning i sentral regi. Vi tror golfen er best tjent med at forbundet legger forholdene til rette ute i regionene, sier Finn H. Andreassen.

Innleder forhandlinger med seks klubber

Regionale hva-for-noe?

– Vi lykkes bedre med å utvikle spillere regionalt

NGF skal evaluere landslagstrenernes rolle

Forbundet leter etter RKS-erstatter

12. Skarpnords vei tilbake

I skyggen av Tutta er Marianne Skarpnord Norges mest stabile tourspiller. De siste årene har vært en kamp i oppoverbakke. Nå er det i ferd med å løsne, både på og utenfor banen. 2013 var Skarpnords andre fullstendige sesong siden hun returnerte fra lengre tids skadeopphold i midten av 2011-sesongen.

Hun har sakte men sikkert kjempet seg tilbake, og 21. april kunne hun juble for sin første Ladies European Tour-seier etter skademarerittet. I ettertid har hun innrømmet at seieren i Sør-Afrika ikke lenger like høyt som hennes to LET-triumfer i 2009, ettersom årets turnering ble kortet ned fra 54 til 18 hull.

Men seier er seier, og helgen var uansett en historisk dag for norsk kvinnegolf. Suzann Pettersen vant samme dag i Hawaii. Dette er første gang Norge har hatt vinnere på Ladies European Tour og LPGA Tour i samme uke,

Vant på Europa-touren!

Skarpnords vei tilbake

11. Norwegian Challenge

Challenge Tour-turneringen Norwegian Challenge er en av de viktigste turneringene på den norske golfkalenderen. Turneringen gir mange unge norske spillere muligheten til å måle muskler på Europas nest øverste nivå.

Knut Børsheim ble, som mange hadde spådd på forhånd, beste nordmann i årets turnering på Losby. En femmeter for birdie på det siste hullet sikret ham en topp-10-plassering. Svenske Jens Fahrbring ledet før søndagen, og gjorde ingen feil med en avsluttende 66-runde. Fahrbring festet grepet om turneringen med banerekord på 62 slag på lørdagen som også inkluderte en hole-in-one.

Det var noen spennende uker for Losby i opptakten til årets turnering. I likhet med mange andre østlandsklubber, merket også de den tøffe vinteren. Tidlig på sommeren så det mørkt ut for Losby, og Norwegian Challenge måtte kanskje bli tvunget til å flyttes til en annen bane. Men så kom endelig sola. Etter intens og iherdig jobb fra banemannskapet gjennom hele sommeren ble banen i topp stand i tide til turneringsstart. De to første rundene ble preget av utsettelser etter kraftig regnvær, men turneringen ble likevel fullført på søndagen som planlagt.

«Kong Knut» gikk i kjelleren

Norwegian Challenge: Søndagen i bilder

Losby høster skryt fra Challenge Tour

10. Profilene nedprioriterer NM

Årets NM-arrangement på Stiklestad Golfklubb, der Elias Bertheussen og Cesilie Hagen vant kongepokalene, stod til «terningkast seks» hos golfpresident Finn H. Andreassen. Uken ble likevel preget av alle de norske profilene som nedprioriterte norgesmesterskapet. Elias Bertheussen var den eneste Team Norway-spilleren med i årets utgave av turneringen, og mange norske proffspillere glimret med sitt fravær.

– Hvorfor enkelte nedprioriterer NM vet jeg ikke. Jeg vil poengtere at jeg synes det er merkelig og et dårlig valg. Jeg skulle likt at alle de beste i Norge, uansett om de er proffe eller ikke, prioriterer de to NM-turneringene. Det er viktig for etterveksten, og det er viktig for å vise de som gir en støtte, lokalt næringsliv og klubb og så videre, at man stiller opp i norgesmesterskapet, sa Bertheussens trener, Tom Vollan før turneringen.

Landslagstrener Niklas Diethelm hadde på sin side full forståelse for hvorfor NM nedprioriteres.

– Det er jo ikke slik det fungerer. De beste spillerne må jo spille der de har sin ranking, enkelt og greit! Det er der ute levebrødet deres er. Skal du bli bedre må du spille mot bedre motstand internasjonalt, sa Diethelm til Norsk Golf.

Finn H. Andreassen sa i sin tale etter turneringen at forbundet skal se på mulige løsninger for å komprimere de to NM-turneringene på én uke, slik at flere av de beste spillerne kan delta.

Har forståelse for at NM nedprioriteres

Golfpresidenten åpen for NM-endring

Bertheussen og Hagen rodde kongepokalene i land

9. Debatt: Hvordan måler golf seg mot andre idretter?

I kjølvannet av Suzann Pettersens prestasjoner det siste halvåret, har debatten rast her hjemme om hvordan hennes prestasjoner måler seg mot andre norske idrettsutøvere. Dagbladets Esten O. Sæther skrev etter Tuttas majortriumf en kommentar om Tutta og golf som vekket oppsikt i golfmiljøet. Joakim Mikkelsen så seg nødt til å skrive et brev til den erfarne kommentatoren. Det åpne brevet som ble publisert på norskgolf.no er årets mest leste sak på norskgolf.no.

Heller ikke i Sverige får golf den anerkjennelsen som idrett som golfmiljøet mener den fortjener. Nylig stakk Johan Olsson av med Svenska Dagbladets «bragdguldet» etter sin overlegne seier i femmila i VM i februar – foran Henrik Stenson som ble den første spilleren noensinne som vant FedEx Cup og Race to Dubai i samme sesong.

– Golf er vel ingen idrett?, sa Teodor Peterson i det svenske skilandslaget til expressen.se før kåringen.

VG har foretatt en undersøkelse om hvem folk mener er Norges fremste idrettustøver. Der måtte Suzann Pettersen ta til takke med femteplass på listen med bare seks prosent av stemmene, bak Tora Berger, Magnus Carlsen og de overlegne vinnerne Petter Northug og Marit Bjørgen.

Mikkelsens brev til Dagbladet-kommentator

Kun 6 av 100 mener Tutta er størst

Mener TV-aktuell Tutta er større enn Northug og Bjørgen

– Juryen må ha blitt truffet av MANGE golfballer i hodet

Esten O. Sæther svarer Mikkelsen

8. Sølvguttene

Det norske EM-laget for gutter, anført av Kristoffer Ventura, Viktor Hovland, Andreas Halvorsen, Kristoffer Reitan, Kristian Krogh Johannessen og Viktor Hovland tok seg helt til finalen i årets European Boys Team Championship i Skottland. Finalen mot franskmennene ble en meget spennende affære, der Norge til slutt trakk det korteste strået. Norge ledet 2-0 etter finalens foursome-runder på formiddagen, og trengte bare to poeng i de fire avsluttende singelmatchene for å ta sitt første EM-gull siden 2006. Dessverre ble Andreas Halvorsens seier den eneste norske på ettermiddagen.

– Norge vinner sitt fjerde sølv, og det er rått. Jeg er veldig stolt av laget. Norsk guttegolf leverer igjen. Stort!, sa landslagstrener Niklas Diethelm etter sølvmedaljen.

Frankrike snudde EM-finalen

7. Stjernefest på Bogstad

Suzann Pettersen uttalte etter den første utgaven av Suzann Pro Challenge i fjor at hun ikke visste hvordan arrangementet skulle toppes i år. Det klarte hun ved å invitere til en nasjonskamp mellom noen av verdens største kvinnelige golfstjerner, og en kjendis-shootout før turneringen. Tutta og Marita Engzelius måtte se seg slått av asiatene i «kampen mellom kontinentene» i Suzann Pro Challenge.

De amerikanske jentene Paula Creamer og Jessica Korda klarte ikke å «revansjere» Solheim Cup-nederlaget uken før, og måtte ta til takke med sisteplassen bak Europas Beatriz Recari og Sandra Gal. Creamer og Korda var full av lovord om Oslo Golfklubb, og sier de håper på å komme tilbake igjen neste år, og også om seks år når Solheim Cup skal spilles. Suzann Pettersen var stolt av det norske golf-publikummet etter runden.

– Det betyr så mye for meg å se hvor stor interessen er for kvinnegolf i Norge. Det er stort å kunne presentere banen min til resten av verden. Det er viktig å få mer oppmerksomhet rundt golf, og også å gi tilbake til golf-Norge. Gjennom Right to Play har vi også den utrolige muligheten å hjelpe barn rundt om i verden som ikke har de samme mulighetene som vi har hatt, sa Tutta.

– Suzann Pro Challenge høydepunktet

LPGA-stjernene vil ha Solheim Cup til Oslo

– Dette er en stor fest

6. Herrenes seierstørke

2012 var en stor opptur for norsk herregolf – både internasjonalt og i mer lokale trakter. Espen Kofstad ble historisk da han ble den første norske sammenlagtvinneren på Challenge Tour, og den første nordmannen som vant to Challenge Tour-turneringer i en og samme sesong. Også i Nordic League hjemme i Skandinavia ble det tre seiere, da Christian Aronsen, Peter Kaensche og Kenneth Svanum vant hver sin Ecco Tour-turnering.

I år ble det null seiere på de to tourene. Knut Børsheim var nærmest seier i Mugello Tuscany Open i juli, der han rotet bort seieren på de siste hullene og måtte ta til takke med andreplass, ett slag bak vinneren.

Eirik Tage Johansen forsvant fra golf-radaren etter i ryggskaden i 2012. Hans sesong var en av årets få oppturer i norsk herregolf. Han vant noen turneringer på den spanske minitouren Gecko Pro Tour, og spilte såpass bra de gangene han fikk muligheten tilbake på Challenge Tour at han kan vente et tilnærmet fullt turneringsprogram i 2014. Snart tilbake i Team Norway-varmen?

Dette blir den norske Challenge-sesongen

5. Våren som aldri kom

I 2012 jublet norske golfklubber for en av de tidligste sesongstartene noensinne. I 2013 var historien stikk motsatt, da kong vinter nektet å slippe tak i store deler av landet. I 2012 fikk vi rapporter om en rekke baneåpninger på Sør- og Østlandet allerede tidlig i mars. Årets sesong kom i gang både en og to måneder senere i store deler av Norge.

Golfbanene i Vestfold var blant de som fikk hardest medfart gjennom vinteren. Vestfold Golfklubb åpnet ikke før i juni, og hos Nøtterøy har det blitt rapportert om vintergreener til langt ut på sommeren. Kostnadskutt og underskudd som følge av nedgang i medlemsmassen gjorde at klubbene i høst så seg nødt til å permittere sine daglige ledere. Hos Borre Golfklubb ble det nylig besluttet å redusere anlegget fra 27 til 18 hull for å slippe og øke medlemskontingenten.

Den sene vinteren gjorde også at sesongstarten på Norgescup og Team Norway Junior Tour ble utsatt.

I slutten av april kunne daglig leder ved Evje Golfpark, Åge Erichsen meldte at klubben allerede lå hele 450 000 kroner bak fjorårets greenfeeinntekter.

– I fjor var det fantastisk. Da var det gøy å gå til banken med regnskapet. I år merker alle baner i Østfold og Vestfold den sene sesongstarten, sa Erichsen til Finansavisen. 

Sen sesongstart svir økonomisk

Været stopper NGF-turneringene

Tvunget til drastiske grep

Borre legger ned ni hull

4. Sesongen som kom i gang for sent

Som fersk vinner av Challenge Tour lå alt til rette for at Espen Kofstad skulle få en god debutsesong i selskap med Europas beste golfere. Dessverre skulle det gå litt for mange måneder før Losby-golferen klarte å etablere stabilt spill. Han misset cuten i 16 av sine 19 første turneringer for året, men klarte heldigvis å snu den negative trenden halvveis inn i sesongen.

På de 11 siste turneringene klarte han cuten i ni av dem, men med 135. plass på pengelisten bar det tilbake til Q-School. Der rundet han av 2013-sesongen på verst tenkelig vis: Han misset europatour-kvalet med ett fattig slag for andre gang i karrieren, og må nå belage seg på et nytt år på Challenge Tour, men kun et fåtall europatour-starter. 

2014 blir den første sesongen uten nordmenn med full kategori på European Tour siden 2006. Vi krysser fingrene for, og tror at Kofstad slår sterkt tilbake. Norsk herregolf er avhengig av ham.

Kofstad vs. avgangsklassen

Første uten nordmenn på åtte år

– Vet jeg hører hjemme på Europa-touren

Historien gjentok seg for Kofstad

3. Ett skritt nærmere Solheim Cup

Et enstemmig golfting ga forbundsstyret fullmakt til å fremme en søknad om å arrangere Solheim Cup i 2019. Dermed får NGF midler til å utrede om det er grunnlag til å fortsette med en søknad. Losby, Miklagard, Oslo og Larvik Golfklubb har sagt de er villige til å arrangere mesterskapet, dersom Norge bestemmer seg for å søke. Hovedutfordringen for å få Solheim Cup til Norge vil bli finansieringen. Arrangementet beløper seg til rundt 90 millioner kroner. Ladies European Tour har rundt halve beløpet inne gjennom sin sponsorpool. Norge må dermed skaffe finansiering for rundt 45 millioner kroner innen søknadsfristen ved årsskiftet 2014/2015. 

NGF har jobbet tett med Suzann Pettersen i Solheim Cup-arbeidet. Hun vil ha en viktig rolle for å få mesterskapet til norsk jord for første gang.

– Jeg synes Solheim Cup til Norge er en god ide. Solheim Cup handler ikke om å få 24 kvinner på banen i tre dager. Solheim Cup er en drahjelp for øvrige arbeid i golf-Norge – særlig for å få med flere kvinner og jenter jenter. Et Solheim Cup vil gi høyere turneringsaktivitet før og etter arrangemementet, og det vil gi golf-Norge økt synlighet i flere år fremover. Det er et arrangement som får enorm mediedekning i Europa og USA, og det vil utvilsomt sette Norge på kartet, sa golfpresident Finn H. Andreassen om Solheim Cup til Norge.

Enstemmig ja til Solheim Cup

NGF presenterte Solheim Cup-planene

LPGA-stjernene vil ha Solheim Cup til Oslo

Oslo-OL kan avgjøre Solheim Cup-søknaden

Rognlien tror OL har positiv Solheim Cup-effekt

2. Knut Børsheim legger opp

Etter en fjorårssesong med mye opp og ned på europatouren, bar det tilbake til Challenge Tour for Knut Børsheim i år. Der har han slitt med motivasjonen hele året, og i slutten av november tok en av Norges beste spillere på herresiden den tunge avgjørelsen om å legge opp. 26-åringen sa mangelen på spilleglede har tappet ham for energi gjennom sesongen, og at det kunne være noe av forklaringen på den mystiske sykdommen han pådro seg i høst.

– Jeg har nesten ikke hatt noen glede med spillet. Jeg har alltid sagt at jeg spiller golf for å prestere i toppen, men for å få til det må du ha et driv og en spilleglede. Det er der ikke noe mer. Den eneste måten du kan innse det på er gjennom erfaring, og jeg merket at jeg ikke lenger har den gnisten som kreves, sa Børsheim om den tunge avgjørelsen.

Generalsekretær i NGF, Tor-Anders Hanssen sier forbundet nå må gå inn i seg selv for å se hva de kan gjøre for å holde i gang gnisten til spillerne.

– Vi er nødt til å se om det er ting vi kan forbedre, slik at vi får flere utøvere som har den indre driven og motivasjonen som kreves for å stå i mot og være tøff i tunge perioder. For motgang er noe alle mennesker møter i løpet av livet. Er vi flinke nok til å stimulere den indre motivasjonen?, spurte Hanssen retorisk etter at Børsheim annonserte sin avgjørelse.

Knut Børsheim legger opp

– Må spørre oss om vi er flinke nok til å holde gnisten i gang

Sårbar elitesatsing

1. Tuttas drømmeår

Norges ubestridte golfdronning fosser videre.

Suzann Pettersen kan se tilbake på hennes beste sesong noensinne. Fem seiere, inkludert sin første majortriumf på over seks år, har bragt Tutta nærmere verdensenertronen enn noen gang. Hun spilte også en viktig rolle for Europa da USA ble beseiret på hjemmebane for første gang i Solheim Cup i Denver.

Seieren i årets femte major, Evian Championship står som årets definitive høydepunkt. Før triumfen i Frankrike, var det ingen spillere i verden som hadde flere pallplasseringer i majorer de siste fem årene uten å vinne. Det gjorde hun endelig noe med i duell mot 16 år gamle Lydia Ko. 

Forhåpentligvis kan hun snart kalle seg «verdens beste».

Ingen person er viktigere for norsk golf enn Suzann Pettersen. 

«Suzann Pettersen har aldri vært bedre»

Tutta vant sin andre major!

– Suzann Pettersen er vår tids Sonja Henie

Suverene Tutta knuste alle!

Er det noen hendelser du mener burde hatt en plass på listen? Bruk kommentarfeltet under og si din mening!

Powered by Labrador CMS