Atlungstad satser stort på damene

Mens golfklubber flest har mistet medlemmer de siste årene, har Atlungstad GK ved Hamar fortsatt å vokse. Nå har de satt i gang en storoffensiv for å få flere damer til klubben.

Publisert

Atlungstads daglige leder, Pål-Jan Stokke, sier til Norsk Golf at inspirasjonen for den nye satsningen var intervjuet med den nye golfpresidenten, Marit Wiig, i årets første utgave av Norsk Golf. 

Der fortalte hun om viktigheten for golfsportens utvikling i Norge at det nå satses mer på kvinner. I dag er bare en av fire norske golfere kvinner. Golfpresidenten oppfordrer klubbene til å jobbe aktivt med å få flere kvinner inn i lederverv, og bli flinkere til å tilpasse anleggene for damer. 

Der det er mye jenter, er det også mye gutter. Derfor er det utelukkende positivt for klubben når man satser ekstra på damene Pål-Jan Stokke, Atlungstad GK

Det er nettopp det Atlungstad nå har gjort. Pål-Jan Stokke sier jenter og kvinner er deres aller viktigste satsingsgruppe i tiden fremover.

I vinter ansatte klubben to nye proer, Monica og Gabriella Gundersrud, som skal drive den sportslige utviklingen fremover. Det bygges fire nye teesteder for å korte ned banen for damene, en korthullsbane på seks hull, og to toaletter ute på banen – som i følge Stokke er blant de flotteste toalettene du kommer til å se på en golfbane i Nord-Europa.

– De er så jålete at du ikke aner det!, ler han, og legger til:

– Som Marit Wiig sa, utgjør summen av alle de grepene man gjør veldig mye. Det er ikke noen grunn til at menn skal trives mer med golf enn kvinner. Vi gjør banen kortere, har bygget korthullsbane på seks hull for å gjøre inngangsterskelen til golf lavere, arrangerer egne dametreninger- og turneringer og skal øke innsatsen i fadderordningen, sier Stokke.

Han understreker at alt dette hadde vært umulig uten en «hinsides dugnadsvirksomhet» fra klubbens ivrigste ildsjeler.

– Der det er mye jenter, er det også mye gutter. Derfor er det utelukkende positivt for klubben når man satser ekstra på damene.

Samarbeid med lokalavisa

Anja Solevågseide, prosjektleder for Norges Golfforbunds jente-og kvinnesatsing, er begeistret over arbeidet som Atlungstad nå har satt i gang. Hun har vært sparringspartner for klubben mens de har utviklet nye prosjekter og konsepter.

– Det er veldig spennende hvordan de har tatt tak i dette – så og si helt i tråd med hvordan vi ønsker at satsingen skal være. De tenker langsiktig, i stedet for noen sporadiske enkeltstående arrangementer her og der. Det er en helhet og langsiktighet i satsingen deres. Det er veldig kult å se at de går så hardt ut, og tenker på hvordan de skal bygge et stort kvinnemiljø i klubben, sier Solevågseide til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Per dags dato har Atlungstad flere jenter og damer påmeldt til årets VTG-kurs enn menn. De har allerede over 55 påmeldte kvinner til kurs, uten annen form for annonsering enn sosiale medier og e-post-kommunikasjon. 

Til våren skal lokalavisa Hamar Dagblad følge utviklingen til fire kvinners vei fra nybegynnerstatus, til å bli etablerte golfspillere hos Atlungstad Golfklubb.

– Vi har plukket ut fire damer med store nettverk rundt seg, forteller Pål-Jan Stokke.

– Det er en politiker i 20-årene, en artist i 30-årene, en organisasjonssjef i 40-årene og en avdelingsdirektør i 50-årene. Dette er damer som ikke har spilt golf før, men har vært aktive i andre idretter. De skal få treningskurs og utstyr av oss, og blir fulgt av lokalavisen en gang per måned gjennom sommeren. Det kan vi benytte til å fortelle om golf for leserne i området som ikke vet så mye om golf.

Dagene der golfklubber sitter og venter på at medlemmene skal komme er over. Man må være ordentlig frempå. Pål-Jan Stokke, Atlungstad GK

– Vi har samtidig utfordret disse fire damene til å ta med seg fem jenter hver seg til klubben i midten av august. De skal få muligheten til å oppleve hvor morsomt golf er. Vi er veldig glad for å ha med lokalavisa med på laget.

Stokke forteller at klubben nå gjennomsøker sine medlemslister fra de fire siste årene, og kartlegger hvor mange – og hvilke – damer som har sluttet med golf.

Målet er å få disse tilbake i klubben. Med et anlegg som nå blir mye bedre tilpasset kvinner, er Stokke optimist med tanke på å løfte kvinneandelen.

– Dagene der golfklubber sitter og venter på at medlemmene skal komme er over. Man må være ordentlig frempå. Det er derfor vi har klart å ha en netto vekst på 30 prosent i medlemstallene de seks siste årene, i en periode der klubber over hele landet har mistet medlemmer.

En bevegelse på gang

Anja Solevågseide i NGF applauderer gjennomføringsevnen til Atlungstad.

– De slår mange fluer i en smekk når de inngår samarbeid med lokalavisen, ansetter to kvinnelige proer og gjør banen mer spillevennlig for kvinner. Jeg er veldig spent på å følge effekten av tiltakene.

Hun sier hun allerede merker et tydelig stemningsskifte i Golf-Norge, der klubbene har brettet opp ermene for å øke medlemstallene igjen, etter mange år med medlemsnedgang.

– Mange klubber har definitivt tatt det til seg. Jeg får mange henvendelser fra klubber som ønsker innspill, vil fortelle om sine problemstillinger eller spør om hjelp til konkrete tiltak. Og klubbene har blitt mye flinkere til å prate med hverandre. Det føles som vi allerede har skapt en form for bevegelse!

– Jeg er overbevist om at den bevisstgjøringen som nå skjer rundt kvinner og golf kommer til å få positive ringvirkninger. Dette er verken noe «one man show» eller en sentral satsing som blir styrt i Oslo. For at vi skal lykkes, må alle i Golf-Norge bidra: klubber, spillere, trenere, forbundet og frivillige må løfte sammen for at dette skal få noen effekt, slår Solevågseide fast.

Powered by Labrador CMS