Ballerud er Norges junior-vinner!

Ballerud GK skiller seg ut i Norsk Golfs oversikt over Norges største junior-klubber. Barn-og unge utgjør en fjerdedel av klubbens medlemmer. De har satset tungt på juniorer de tre siste årene.

Publisert

Bakgrunn: Oversikt over Norges største junior-klubber 

Norsk Golf har denne uken gjennomgått idrettsregistreringslisten for golf og laget en komplett oversikt over Norges største junior-klubber. Der skiller Ballerud seg ut som landets største juniorklubb, når vi måler antall juniorspillere i klubben opp mot den totale medlemsandel.

Ballerud kunne per 31. juli i år skilte med hele 220 juniormedlemskap, kun slått av Oslo GKs 350. Ballerud har imidlertid 904 medlemmer mot Oslo GKs 2304. Juniorer utgjør i dag hele 24,34 prosent av Balleruds medlemstall!

– Dette var veldig gøy å høre. Vi begynte en stor satsing mot juniorer for tre år siden, og vi har i dag tre proer som har mesteparten av sitt engasjement rettet mot å undervise juniorer, sier en fornøyd daglig leder i Ballerud, Thomas Faale til Norsk Golf.

Av klubbens 220 juniormedlemmer er omlag halvparten av dem aktive deltagere i gruppetreninger.

– Det betyr mye for klubben. Vi får et aktivt idrettsmiljø og flinke juniorer som kan være foregangsfigurer i klubben. Det har blitt populært å spille golf i området, sier Faale som understreker at Balleruds sentrale beliggenhet gjør det lettere for dem å drive juniorarbeid enn klubber ute i distriktene.

– Vi har tre skoler innenfor gangavstand, og banen er kort og barnevennlig. Vi har vært i kontakt med skolene og forsøkt å samarbeide med dem, men det har ikke gitt store resultater for oss. Men de juniorene som har begynt her, har vært flinke til å dra med seg venner og kjente fra sine skoleklasser, forteller klubbens daglige leder.

Audun Moen er leder for juniorkomiteen på Ballerud. Han understreker viktigheten av aldersrettet trening, og at hele klubben bidrar til at barna føler seg trygge.

– Alle juniorer er velkommen hos oss. Dersom det er en som åpenbart går tregt og sliter ute på banen skal den personen få veiledning, ikke kjeft!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SENTRALT: Ballerud ligger tett inntil skoler og tettbygd strøk. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

– De tre siste årene har vi satset spesielt på de yngste barna fra fem til åtte år. Alle juniortreninger er lagt opp etter ulike alderstrinn, fem til åtte år, åtte til tolv, og tolv pluss. Hos de aller yngste fokuserer vi på motorikk, lek og bevegelse, med sirkeltrening der barna er maks fem minutter på hver stasjon. De yngste barna er ikke mottakelige for å stå og slå baller i en time. Golfen må tilrettelegges for barnas forutsetninger. Når man kombinerer det med flinke trenere, blir det moro! Og jo morsommere golf er, desto lenger blir barna i golfen.

Han sier hovedutfordringen med de aller yngste spillerne i alderen fem til syv år er å få de til å komme igjen neste år.

– Jeg tror dette er noe hele golf-Norge opplever. Det kommer mange nye barn og unge til klubbene hvert år, men det er vanskelig å få dem til å komme tilbake. Det er mange tilbud der ute.

Ballerud har rettet seg spesielt mot foreldrene for å «knekke koden». Fire søndager i året arrangeres scrambleturneringer der foreldre og barn spiller på lag sammen. Klubben har også opplevd stor suksess med sine foreldretreninger, som er lagt til samme tidspunkt som juniortreningene. Slik får de samlet hele familien på golfbanen samtidig.

– Hvis vi får foreldrene engasjert i klubben, er det lettere å få med barna. Foreldretreningen har blitt en av de mest populære treningene på Ballerud. Fra klokken 15 hver dag har vi stort sett to proer som er engasjert med å trene barna. Mens barnegruppene holder på med sin trening på den ene siden av rangen, står foreldrene og trener på den andre siden. Det fungerer utmerket med tanke på kjøring til golfbanen. Foreldrene kan trene selv etter å ha sluppet av barna på trening, og dette har også bidratt til å skape et miljø mellom foreldrene, sier Moen.

Fire fredager om sommeren og fire om vinteren samles juniorene til uformelle og sosiale turneringer med pizza og brus og med premier til alle. På fredagsturneringene samles både de yngste og de eldste juniorene. Der blir de største juniorene forbilder for de yngre, som igjen bygger et miljø der de minste føle seg hjemme og trygge.

Ettersom turneringene legges til fredager, er det lite press på banen, og det kolliderer sjelden med treninger i andre idretter.

– Vi ønsker ikke å kreve at barna bare skal spille golf. Det er superbra å holde på med mange idretter. Vi mener det også er bra for den indre motivasjonen dersom golf er noe de har valgt selv etter å ha prøvd andre idretter.

Selv om medlemstallene for golf-Norge har vist en synkende juniorandel de siste årene, påpeker Moen at mange klubber skal ha skryt for arbeidet de gjør med barn og unge. Medlemsnedgangen har tvunget klubbene til å gå kreativt til verks. I fjor deltok blant annet ni klubber i prosjektet Golf i skolen/SFO.

– Det gjøres veldig mye bra arbeid ute i klubbene. Hvis ikke man ikke satser for fullt på juniorene, blir det vanskelig å bygge et levende golf-Norge i årene fremover. Det overrasker meg at juniortallet har gått ned de siste årene – det er jo så moro å spille golf! Vi er veldig godt fornøyd med at vår målrettede satsing mot juniorer har gitt resultater, men vi er langt fra i mål, konkluderer Moen.

Powered by Labrador CMS