For Bente – og alle de andre

Etter årets Pink Cup har golf-Norge samlet inn over fem millioner kroner til kampen mot brystkreft.

Publisert

Nøyaktig klokka ni den 9. juni lyder et drønn gjennom den klare morgenlufta på Nøtterøy GK i Vestfold.

Med shotgunstart er årets Pink Cup i gang. De rosa antrekkene lyser opp i de grønne omgivelsene. Fra hvert eneste teested settes dagen i bevegelse. I de neste fire timene spilles det golf for en god sak. I de neste fire timene flyter menneskeflokken rundt banen i en sammenhengende strøm, som en rosa sløyfe.

Humør og engasjement

– Hun var ei flott jente, sier Bjørn Dahl stille.

Han snakker om Bente. Kjæresten sin. Kona si. Fram til 2010 var ildsjelen Bente Dahl et naturlig samlingspunkt i gjengen som dro i gang Pink Cup på Nøtterøy. Med vilje og livsglede inviterte jentene til den årlige, rosa festdagen på golfbanen. Solgte lodder og klær. Mottok påmeldinger og pengegaver. Og når dagen endelig kom, strålte de alle.

– Pink Cup var et prosjekt Bente virkelig brant for, fortsetter Bjørn.

– Hun var aldri den beste golfspilleren der ute, men tok igjen så det holdt med humør og engasjement. Vi fikk mange felles venner i golfklubben. Vi kom oss ut og traff andre mennesker. Etterhvert betydde også Pink Cup mer og mer.

For bak den rosa gleden skjulte det seg et alvor.

Golfmiljøet viktig

– Vi fikk vite at Bente hadde brystkreft i 2004. To år tidligere hadde vi startet med golf. For oss handlet det om å gjøre noe sosialt sammen, og samtidig få litt mosjon, forteller Bjørn.

Den tunge beskjeden skulle forandre hverdagen. Tøffe måneder med stråling, cellegift og fjerning fulgte. Fra magen hentet legene byggematerialet til et nytt bryst. Tilbake på golfklubben ble Bente møtt med omsorg og varme klemmer.

– Hun gikk sykemeldt i perioder og hadde enorm glede av golfen i alt det vanskelige. Her kunne hun koble av, trene seg opp igjen. Klubben og medlemmene la alt til rette for oss. Noen dager orket Bente fem hull, kanskje ni. Hadde vi behov for golfbil, fikk vi låne det. Vi opplevde en fantastisk støtte, sier Bjørn Dahl.

Aldri kvitt kreften

Hvert år rammes nærmere 3.000 kvinner i Norge av brystkreft. På verdensbasis er tallet mer enn 1.5 millioner. En av de fremste ekspertene på området er Anne-Lise Børresen-Dale, professor og forskningssjef ved Avdeling for Genetikk på Radiumhospitalet og leder av K.G. Jebsen-senteret for brystkreftforskning.

Det siste tiåret er det gjort store fremskritt i kreftforskningen. Både kunnskapen og teknologien er utviklet. Børresen-Dale og hennes forskergruppe har gjort prisbelønte funn som har vakt oppsikt og reddet liv verden over. Og hver dag jobber teamet hennes for å finne nye svar på store spørsmål.

– Folk spør meg om når vi utrydder kreften. Det tror jeg aldri at vi gjør. Vi kommer aldri til å leve evig, og kreft er en del av det å bli gammel. Men håpet er at det blir færre som dør av kreft, og at det vil være flere som kommer til å dø med det enn av det, sier professoren.

Et av de store spørsmålene er hvorfor en kvinne utvikler en spesiell type brystkreft og hvorfor behandling virker på noen og ikke andre.

– I hovedsak deler vi brystkreft i to kategorier; hormonsensitive og ikke-hormonsensitive. Den første kategorien egner seg for målrettet behandling og har gode resultater for de fleste, men ikke alle. Den andre hovedgruppen har vi fortsatt ingen målrettet behandling for. Vi kan kjøre på med cellegift, som noen responderer på og overlever. Men andre gjør det ikke og dør, forklarer Børresen-Dale.

Fem millioner

Det er nå seks år siden Kreftforeningen og Norges Golfforbund startet opp sitt fellesprosjekt Pink Cup. Forløperen var Presidentens Pokal, en turnering hvor inntektene hvert år gikk til et veldedig formål. Inspirasjonen hentet de i Danmark. Med Pink Cup ble turneringen tilegnet brystkreftsaken og lyste opp i all sin rosa prakt. Etter dette året vil norske golfere ha samlet inn over fem millioner kroner.

– Bare i fjor kom det inn 1,1 millioner og det er helt fantastisk, medgir Marit-Sophie Egge, aksjonsleder i Kreftforeningen.

På et tidspunkt vurderte man å la inntektene tilfalle kreftsaken generelt, men en markedsundersøkelse viste at flertallet i golf-Norge ønsket å fortsette sin Rosa sløyfe-aksjon.

– Turneringen er populær både blant kvinner og menn. Det er gjerne menn som tar det lengst når det gjelder den rosa bekledningen. Vi balanserer et alvorlig tema med humor og glede. Og den fantastiske responsen skyldes nok i stor grad at alle kjenner noen er rammet av brystkreft. Det er en sak som står oss nær, forklarer Egge, og roser golferne for deres delaktighet og  raushet.

Bentes livskraft

Bente Dahl på Nøtterøy var øyeblikkelig på beina da hun fikk høre om Pink Cup tilbake i 2008. «Dette må vi gjøre noe med, Bjørn!» sa hun.

Bjørn Dahl husker engasjementet. Glimtet i øynene hennes. Energien og livskraften som utspilte seg foran ham.

I fire år hadde hun slåss mot brystkreften. I tre år hadde de jevnlige kontrollene sett bra ut. Men en vårdag i 2008 kom sjokkmeldingen de hadde fryktet. Det var full spredning.

– Bente hadde nok en anelse, tror Bjørn nå i ettertid.

– Hun var mer urolig og bekymret opp mot den kontrollen, hadde hatt litt smerter, og spurte meg om å bli med til legen. Og der fikk vi beskjeden. Da raste jo verden litt sammen. Vi skjønte at all behandling herfra ville dreie seg om en livsforlengelse.

Han svelger tungt når han snakker om det. Kjenner tyngden av tapet, tyngden av livet.

– Golfmiljøet ble enda viktigere for oss etter den dagen hos legen, innrømmer Bjørn Dahl.

Bente ble primus motor for Pink Cup-gjengen på Nøtterøy. Det var Grethe og Grethe, Marit og Ann Beth, Liv og Åse. Sammen gikk de i bresjen for Pink Cup bare måneder etter at Bente hadde fått sin tyngste beskjed. De fortsatte arbeidet de neste årene.

–  Vi spurte aldri om prognoser, det var helt bevisst. Vi ville leve mest mulig normalt, gjøre det vi hadde lyst til, og Bente gikk løs på disse arrangementene med alt hun hadde, forteller Bjørn.

I juni 2010 spiller Bente sin siste Pink Cup på Nøtterøy. Kort tid etter rammes hun av organsvikt. De siste to ukene tilbringer hun hjemme før hun sovner inn med familien rundt seg.

Flere tilfeller oppdages

– Statistikken forteller at 85-90% av alle brystkreftrammede lever etter fem år, sier forskeren Anne-Lise Børresen-Dale.

De samme statistikkene viser at det blir flere og flere tilfeller av brystkreft, men at flere og flere heldigvis overlever.

– Både ny kunnskap og ny teknologi ligger bak denne utviklingen, forteller professoren.

– Med økt bruk av mammografi får vi tak i flere tilfeller enn før, og stadig oftere på et tidligere stadium av sykdomsutviklingen. Derfor er det også flere som overlever.

Men fortsatt er mye ugjort. Forskningen ved Radiumhospitalet har vist at de to hovedkategoriene, hormonsensitive og ikke-hormonsensitive, har opptil ti ulike undergrupper hver. Dermed blir det mye å forholde seg til både når man skal forebygge og helbrede kreft, og et voldsomt behov for mer  forskning.

Riktig behandling

– Riktig behandling til riktig pasient til riktig tid, dét er målet. Vi er ikke helt der ennå, men vi nærmer oss, sier Børresen-Dale, og forsikrer at pengene fra Pink Cup er helt avgjørende for den møysommelige kartleggingen.

– Dette er som Pandoras boks. Jo mer vi åpner opp, jo mer er det som åpner seg av nye rom. Fortsatt kjenner vi ikke bunnen i dette. Fortsatt har vi ikke funnet noen målrettet behandling for den aggressive, ikke-hormonsensitive varianten. Og fortsatt har vi en stor jobb å gjøre for å redusere overbehandlingen av de mindre aggressive brystkrefttypene.

For det handler ikke bare om dødelighet. For svært mange kvinner handler det om senskader etter stråling og cellegift, skader som kan unngås med mer skånsom og riktig behandling.

– Ingen mennesker er helt like. Vi må i større grad finne ut av de individuelle forskjellene, tilby individuell behandling. Finne ut mer om hvordan tannhjulene henger sammen, og hvilken unbrakonøkkel som passer til det enkelte maskineriet. sier Anne-Lise Børresen-Dale.

Skarpnords valg

Også i år vil Pink Cup stråle i sin rosa prakt, og støttespillerne i prosjektet er mange. Golfproffen Marianne Skarpnord vil igjen fronte turneringen via plakater og egen tilstedeværelse.

– Samarbeidet med Pink Cup startet vel for fem år siden. Det var Lill-Kristin Sæther og jeg som ble spurt om å stille opp, og jeg var aldri i tvil. Det er viktig å være åpen om temaet, snakke om det. Brystkreft kan ramme alle jenter. I ettertid ble Lill berørt av det i nær familie. Det gjorde at saken kom nærmere meg også, sier Skarpnord.

Før 23. juni skal alle klubbturneringene over det ganske land være unnagjort. Den 15. september er det klart for landsfinale på Losby GK.

– Jeg stiller på finalen i år også. Og jeg bidrar så mye jeg kan utover det. Pink Cup er et prosjekt som jeg vil strekke meg langt for, understreker Marianne Skarpnord.

Veien videre

Et positivt, hyggelig og svært nyttig samarbeid. Slik beskriver Marit-Sophie Egge i Kreftforeningen fellesprosjektet Pink Cup. Partene er i det avsluttende året av den opprinnelige avtalen, men Egge ønsker mer enn gjerne en videreføring av turneringen. Hun motiveres av både behovet og responsen i golf-Norge.

– Vi hadde et mål om 100 klubber og én million kroner i året. Vi ser et større potensial i mer aktivitet på hvert sted framfor flere turneringer på flere baner, og det er helt klart noe vi ønsker. Folk vil bidra, og gjennom Pink Cup tilrettelegger vi for dette engasjementet. Pengene fra golf-Norge er helt avgjørende for den videre forskningen. De fem millionene som vi til nå har samlet inn, utgjør en forskjell, lover Marit Sophie Egge.

Eva Rød i Borregaard GK vet alt om det. Hun har selv vært gjennom de fleste faser av sykdommen. Harde operasjoner har satt sine spor. Strålebehandling har skadet lungene. I flere år har hun ledet Golf Grønn Glede-gruppa i klubben, og sett hvordan golf kan hjelpe.

– Pink Cup er et kjempebra prosjekt, og det er viktig at mange engasjerer seg for å holde det gående, sier Eva Rød.

– Det kreves en del jobb. Det er mange oppgaver som skal løses. Hvis jobben faller på bare en eller to personer, kan ressurspersonene fort slite seg ut. Det er viktig at klubbene husker på.

Litt rart uten Bente

Når startskuddet smeller på Nøtterøy GK den 9. juni, er det Bjørn Dahl som står i bresjen for det kona startet opp. Med seg har han mange av de samme jentene som før. Turneringen har de to siste årene vært omdøpt til Bentes Pink Cup.

– Vi videreførte Pink Cup i Bentes ånd, og det var fantastisk å se hvordan alle stilte opp. Medlemmene sørget for deltagerrekord, det lokale næringslivet ga rause bidrag. Det var den vanlige jentegjengen som gjorde jobben selv om jeg ble en slags frontfigur, sier Bjørn Dahl beskjedent.

108 deltagere stilte til start i fjorårets utgave. Bildet av den smilende, energifylte Bente fylte alles tanker, som en nær påminnelse om hvorfor de spilte golf den dagen.

– Det er litt rart at Bente ikke er der lenger. Men turneringen hadde rekordoppslutning og været var helt topp. Så kanskje fikk vi litt hjelp der ovenfra likevel, smiler Bjørn.

Artikkelen er tidligere publisert i Norsk Golf nr 3/2013

Powered by Labrador CMS