Gjennom prisen ”Årets Ildsjel” ønsker NGF å nå fram til ildsjeler som gjennom flere år har vært sterkt engasjert i frivillig arbeid ute i klubbene knyttet til trening, drift av anlegg, som tillitsvalgt, eller annen form for frivillig innsats. Prisen skal understreke viktigheten av, og stimulere til, det frivillige arbeidet i golfklubbene. Det er golfklubben som nominerer kandidater til prisen.

– Prisen tildeles en person som har gjort seg bemerket for uegennyttig innsats for klubben og medlemmene. Årets ildsjel er en person som alltid stiller opp og som aldri sier nei. Helt siden vedkommende begynte å spille golf på slutten av 1980-tallet, har han hatt mange funksjoner og verv, spesielt tilknyttet to klubber, men også i norsk seniorgolf. Han har vært engasjert i alt av dugnader på banen fra sent til tidlig, i seniorgolf, i komiteer, foreninger og styreverv. I en alder av 86 år jobber han ustoppelig ute på banen, enten det er som som starter eller med ryddesag, vår som høst. Han la ned utallige arbeidstimer under byggingen av Kong Fredrik II golfbane på Gamle Fredrikstad GK, sa avtroppende golfpresident Finn H. Andreassen i sin begrunnelse av hvorfor valget til slutt falt på Bjørn Brovold.

Hovedpersonen selv sier «juleaften kom tidlig i år»:

– Dette er et kjempestort øyeblikk for meg. Tusen hjertelig takk til NGF. Jeg må nevne at jeg begynte med golf i ´89 -altså i nitten-89! Jeg var først medlem på Onsøy GK i 21 år, nå er det Gamle Fredrikstad GK jeg kaller hjem. Klubben gir meg store og små oppgaver, som jeg gjør meg glede hver eneste dag. Takk til medlemmene som møter meg med takk og smil hver eneste dag. Det betyr mer enn dere tror med deres positive respons. Trivsel og arbeid gir en bedre helse og et lengre liv.

Brovold ble i tillegg til et maleri tildelt 15 000 kroner, som skal gå til aktivitetsfremmende tiltak som han brenner for.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sandra Nordaas ble – ikke overraskende – kåret til årets talent. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Juniorene også hedret

I tradisjo tro, ble også flere av Norges mest lovende juniorer hedret under Golftinget. Etter en imponerende andre halvdel av sesongen, var det ikke spesielt overraskende at det var Sandra Nordaas (Drøbak GK) som mottok utmerkelsen «årets talent» og et stipend på 15 000 kroner.  Etter to seiere på Titleist Tour og en sterk fjerdeplass i Annika Invitational i Sverige, gikk hun helt til topps i British Girls – Europas største amatørturnering for jenter. Hun viste styrke både i slagspillet og matchspillet, der hun vant alle matchene. Dette gjorde at hun ble tatt ut til Junior Solheim Cup i Tyskland, der hun representerte Europa mot USA. Der hadde hun en seier, en uavgjort og avsluttet med å sette innspillet fra 130 meter på det siste hullet. 

– Hun bidrar til heve nivået på jentegolfen både i klubb og nasjonalt, og har med sin erfaring blitt et forbilde for mange, sier toppidrettssjef Øyvind Rojahn.

I aldersgruppen 13 til 16 år ble Madelen Stavnar (Vestfold GK) og Markus Braadlie (Bergen GK) tildelt jente- og guttestipendene på 10 000 kroner. Stavnar har vunnet fem av syv turneringer i aldersklassen U15 på årets Titleist Tour. De to turneringene hun ikke vant, tapte hun i omspill. Braadlie har vunnet en gang på Titleist Tour U19, og også fått sin internasjonale debut. Han bidro til norsk bronse under junior-lag-EM i Finland, og gikk helt til topps i European Young Masters, et av Europas største mesterskap for de under 16 år

 

 Årets ildsjel, tidligere vinnere

2014: Asbjørn Pettersen, Trondheim GK

2013 Petter Chr. Wilskow                                                                                         

2012 Ove Kristian Skavnes, Molde GK

2011 Kari Mette Toverud, Ballerud GK

2010 John Arve Rognmo, North Cape Golf Club

2009 Svein Klette, Voss GK

2008 Lisbet Juel, Drammen GK

 

Årets talent, tidligere vinnere

2014: Kristian Krogh Johannessen, Drammen GK

2013: Tonje Daffinrud, Vestfold GK

2012: Anders Engell, Grønmo GK

2011: Joakim Mikkelsen, Drammen GK

2010: Marita Engzelius, Oslo GK

2009: Espen Kofstad, Losby GK

2008: Are Å. Friestad, Stavanger GK

2007: Fredrik F. Kollevold, Bærum GK

2006: Anders Kristiansen, Borregaard GK

2005: Lene Krog, Drammen GK

2004: Marianne Skarpnord, Skjeberg GK

2003: Marius Thorp, Bærum GK

2002: Kim A. Kristoffersen, Losby GK

2001: Torstein Nævestad, Oslo GK

2000: Knut A. Schiager, Bærum GK

1999: Lars Petter Brovold, Onsøy GK

1998: Eirik Tage Johansen, Stavanger GK

1997: Suzann Pettersen, Oslo GK

1996: Henrik Bjørnstad, Oslo GK