Nok en lang dag på Merion. Fint vær og god stemning blant de cirka 25000 tilskuerne. Men vi kunne lese frustrasjonen på spillernes ansikt. Avslutningen er knalltøff. Hull 14 til 18 spilles til sammen +2.27 slag over par (foreløpige tall i løpet av natten). Par er en god score på alle disse hullene. Noen hadde til og med vært fornøyd med en bogey eller to. I morgen er ingenting avgjort før siste hullet. Det er en klisjé, men her kan virkelig alt skje.

 

Phil Mickelson måtte være tålmodig. 32 hull på rad uten birdie ble det til slutt. Tørken tok slutt på #10 og han fulgte like godt opp med nok en birdie på #11. Phil mangler en US Open. I morgen fyller han 43 år. Han kan gi seg selv tidenes beste bursdagsgave. Birdie på #17 var en markering av styrke som høstet stående applaus for hjemmepublikum. #18 er et monster. Utslaget med sin berømte Phrankenwood ble ikke langt nok. Han hadde 250 meter igjen. Innspillet endte i roughen og en bogey endte på scorekortet.  Etter Luke Donalds miss på innspillet ble det klart at Phil er eneste spiller under par etter tre runder. Lukes slag fra 20 centimeter høyt tett gress med borrelåsegenskaper var umulig. Dobbel bogey på siste ble resultatet.

 

Rickie Fowler hadde dagens beste runde med -3 og klatret til 9.plass. Bare seks spillere gikk under par i dag.

 

Foto: Rob Carr/Getty Images

 

 

Michael Kim så lenge ut til å bli dagens historie. De første ni hullene ble spilt på +1. Så klinte han til med 4 x birdie på hull 10 til 15. I 1913 vant en 20 år gammel Francois Ouimet US Open. Han måtte ut i 18 hulls omspill mot meritterte Harry Vardon og Ted Ray. En enorm overraskelse, Ouimet ble den første amatør som tok tittelen. 100 år etter så det lenge ut til at 19 år gamle Michael Kim utrolig nok kunne være i posisjon til å gjenta prestasjonen. Dessverre ble det for tøft på slutten. Han gikk de tre siste hullene på +4, men spillet og plasseringen er allikevel svært imponerende.

 

Kim har en litt artig forbindelse til vår egen Joakim Mikkelsen.

 

– Kim ble Player of the year på college i år, som freshman. Var hans vert da han vurderte Baylor, men må ha gjort dårlig inntrykk! Valgte University of California. For øvrig en veldig stille og ydmyk ung mann.

 

Det mest oppsiktsvekkende på lørdag var kanskje Hunter Mahans grå bukser, lyseblå belte, orange skjorte og lyseblå caps. Enten har han kledd på seg i mørket eller så har Under Armour lyst til å selge mindre klær. Kamuflasjefarger var det så avgjort ikke, men han klarte å snike seg ganske ubemerket opp til par før TV, kommentator og tilskuere ble oppmerksom på ham. Når han så stakk i sin tredje birdie på fire hull for å gå til -1 steg stemningen blant patriotiske tilskuere. Bogey – bogey avslutning sendte ham til par totalt.

 

På samme score finner vi spillepartner Charl Schwartzel. Den stilfulle sør-afrikaneren avsluttet også bogey-bogey. Han mistet spillet litt mot slutten, men er i posisjon til å kunne legge til US Open tittel i premiesamlingen.

 

Justin Rose har vært i toppen hele uken. Det lugger litt av og til. Han viser kanskje ikke samme klasse som en del andre. Den sympatiske engelskmannen er bare 32 år men vi føler han har vært med i en mannsalder. En 5.plass i 2003 er hans beste plassering. Det ligger han an til å overgå i år.

 

Danskene har et generasjonsskifte. Ut med Kjeldsen, Hansen og Hansen. Thomas Bjørn henger med av og til, men nå er det Olesen som er sjefen. Når han sviktet totalt med +18 og missed cut tok Morten Ørum Madsen ansvar for å redde nasjonens golfstolthet. +7 totalt høres ikke så voldsomt bra ut, men det holder til T23. Og en runde under par på Merion står det alltid respekt av. Våre brødre i øst har med Stenson på +5 (T13). Han viste mye bra i dag men ligger litt for langt bak. Det blir nok ingen svensk major denne gang heller.

 

Dagens sammenbrudd går til kvartetten Stefani, Stanley, Sutherland og Karlsson. Førstnevnte gikk de første ni hullene på 47 slag. Vår svenske venn Robert var dagens dårligste med +16. Han hadde faktisk en birdie.

 

Hederlig omtale til Sergio Garcia som er +10 på ett – 1 – av hullene. #15 har blitt hans bane. Han har spilt par 4 hullet på 8, 4 og 10 slag på sine tre runder. Bortsett fra det har han spilt god golf men puttet dårlig. +11 totalt og altså +10 på det ene hullet.

 

Søndag er det Mickelson, Donald, Schwartzel, Mahan, Stricker, Rose, Horschel, Day og Fowler. Vi trenger ikke si mer. Det er fullstendig åpent. Hvem vinner?