Tekst: Kaia Means

Planene om en golfbane på fransk jord, 55 minutter med tog fra London St Pancras, har lenge syntes å gått i stå i fransk byråkrati. Men i følge en fransk kilde som jobber med prosjektet, er det nå nærmest bare formaliteter som gjenstår før prosjektet ved den engelske kanal får grønt lys.

Banen vil ligge rett ved landingsstedet til Channel Tunnel (”the Chunnel”) like ved stoppestedet Calais Frethun. Selve tunnelen ligger såpass langt under overflaten at golfere verken vil høre eller kjenne togene.

”Hvis putten din ligger på hullkanten, er det ingen vits å vente til 11.30-toget kommer forbi,” sier kilden, som vil forbli anonym.

Eurotunnel er en av flere interessenter som byr på oppdraget. Fra før har regionen Pas-de-Calais en rekke gode baner, blant annet Hardelot (to 18-hullsbaner), Le Touquet, Belle Dune og Wimereux. Det tar en time og 45 minutter med tog fra Paris til Calais.

Ordføreren i Sangatte-Blériot har gått inn for banen som et middel til å trekke til seg flere turister og løfte renomméet til området. Sangatte, med færre enn 1000 innbyggere, har slitt med dårlig rykte etter problemer med mange ulovlige innvandrere som har oppholdt seg der for å forsøke å komme seg over til Storbritannia via the Chunnel. Flyktningmottaket i Sangatte ble stengt i 2010. Kysten, Côte d’Opale, er likevel en populær destinasjon for britiske turister og kjent for sine vakre klipper tilsvarende de i Dover på den andre siden av kanalen.

”Eurolinks” er et midlertidig navn på anlegget, som vil få en 18-hullsbane og en korthullsbane på 9 hull. Området heller mot den engelske kanal, og det vil bli utsikt over sjøen fra alle hull. Men ingen av hullene vil gå direkte langs sjøen, da det er strenge forskrifter i Frankrike mot å bygge golfbaner i sjøkanten.

Det er stor sannsynlighet for at banearkitekten Kyle Phillips fra California vinner kontrakten for å tegne banen. Han er allerede tidligere blitt involvert som konsulent for prosjektet. Han er kjent for å ha tegnet noen av verdens mest anerkjente baner de senere år, som blant annet Kingsbarns utenfor St Andrews, Yas Links i Abu Dhabi, og The Grove utenfor London. Han står også for design på de to banene på PGA of Sweden National utenfor Malmø.