Det har blitt foretatt omfattende endringer i toppidrettssatsingen etter at Karlsen startet som toppidrettsjef i golfforbundet i september i fjor. Team Norway-troppen har blitt utvidet, mens spillerne som ikke ble tilbudt en plass på laget likevel blir holdt inne i varmen i et eget team, Team Alcaidesa som har tilgang til de samme fasiliteter og trenerressursene som utøverne i Team Norway.

Team Norways trenerapprat består av Jon Karlsen, Jonas Lilja (head coach) , Darren Webster Clarke (coach), Lars Hefte (fysio) og Cecilie Ystenes (mentaltrener). 

Forrige uke møttes spillertroppen for årets sjette treningssamling og den første i Norge. Den ble holdt hos årets NM-arrangør Borre GK torsdag og fredag, og deretter Toppgolf i Bærum lørdag og søndag.

Les også: Disse er inne i Team Norway-varmen 

– Tema for samlingen er å se på balansen mellom det å ha langsiktige mål og utvikling i fokus, samtidig som man ønsker å prestere midt i en turneringssesong. Det er viktig å ha en touchdown midtveis i sesongen. Noen ganger har man en god start på sesongen, flere gode resultater og det flyter så bra at man kan glemme det langsiktige man jobber mot. De trenger en tupp i baken. For andre kan det være at man tenker veldig mye på det langsiktige arbeidet og ikke klarer å få det ut i turnering. De må hjelpes til å senke skuldrene, forklarer toppidrettssjefen til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jon Karlsen, her med Kenneth Svanum, er mannen med hovedansvar for toppidrettssatsingen.(Foto: Benjamin A. Ward)

– Utover det er disse samlingene business as usual. Vi jobber med alle de ulike delene av spillet, både svingteknisk, putting, nærspil, mentalt og noe fysisk.

 Vi er ikke lagspillere. De skal tenke på seg selv, og gjøre hva som er best for seg selv

Jon Karlsen

To ting stod øverst på Karlsens prioritetsliste da han startet arbeidet med Team Norway i fjor høst: Å samle et trenerteam av spesialister som forstår toppidrett, og å få spillerne til å forstå hva som kreves av dem.

– De fleste spillere likte å bli satt krav til, men noe fikk seg en overraskelse og syntes det var uvant. Noen merket nok at det ble en stor overgang.

Karlsen sier han allerede har sett store endringer i adferden til flere av spillerne.

– Det er flere som har en tydelig og klar plan på hva de jobber med, og når de jobber med hva. Flere har en tydelig strategi, og utøverne har blitt mye mer profesjonelle i det de gjør. 

Selv om spillerne er samlet i et lag, er Karlsen beinhard på at de først og fremst skal være individualister.

– Vi er ikke lagspillere. De skal tenke på seg selv, og gjøre hva som er best for seg selv. I treningssammenheng vil jeg ha frem egoister som går med skylapper og ikke bryr seg om hva som skjer rundt. Det er for å beskytte seg selv og egen treningstid. De er så klart hyggelige mennesker utenfor trening, men de skal være tøffe når de trener.

Karlsen sier dette er for å forberede spillerne på hva som forhåpentligvis er i vente:

– Tourspillerne har fryktelig mange folk som rundt seg hele tiden, og på øverste nivå vil både caddier, trenere, utstyrsrepresentanter, sponsorer, media og publikum ha en del av deg. De som innbyr alle til å ta kontakt blir spist opp med en gang. Vi forsøker å forberede spillerne våre på de store tourene.

 

Team Norway 2015

 • Suzann Pettersen, Oslo GK
 • Marita Engzelius, Oslo GK
 • Marianne Skarpnord, Moss & Rygge GK
 • Tonje Daffinrud, Vestfold GK 
 • Caroline Martens, Haga GK
 • Espen Kofstad, Losby GK
 •  Elias Bertheussen, Trondheim GK
 • Eirik Tage Johansen, Stavanger GK 
 • Sondre Ronold, Stavanger GK 
 • Kristian Krogh Johannessen, Drammen GK

 

Team Alcaidesa

 • Rachel Raastad, Kjekstad GK
 • Christian Aronsen, Miklagard GK
 • Stian Wiik Hansen, Miklagard GK
 • Ole Ramsnes, Stavanger GK
 • Kenneth Svanum, Vestfold GK