- Denne banen krever tålmodighet

Norsk Golf er til stede i Kent, England under den 140. utgaven av The Open. Vi har møtt headpro Andrew Brooks som hjalp vinneren Ben Curtis med innsideinformasjon forrige gang The Open var på Royal St. George's.

Publisert

Tekst: Kaia Means

Brooks har ingen tro på at det er mulig å unngå bunkerne helt i løpet av fire runder, slik som Tiger Woods gjorde da han vant på Royal Liverpool i 2006. Da slo han ut som oftest med jern i stedet for driver. Med vindforholdene slik som de ser ut til å bli denne uken, hadde en tilsvarende bragd på Royal St George’s vært som et mirakel å regne.

– Noen mener denne banen er ’quirky’ (eksentrisk), sier Brooks, som selv har spilt i The Open seks ganger.

– Noen sier at banen gir for mange uheldige spretter. Men jeg mener den gir normale spretter. Alle sprettene er fra greenene og fra fairwayene.

Enklere enn sist

Forrige gang The Open var på Royal St George’s i Sandwich, sør-øst for London, var i 2003. På den første fairwayen var det en særdeles lav prosent fairwaytreff over linja. Det var her Tiger fikk en uheldig sprett inn i røffen på turneringens aller første drive. Gresset var så tjukt at man ikke greide å finne ballen. Noe lignende kommer sannsynligvis ikke til å skje i år. Fairwayen er blitt gjort litegran bredere, og røffen er langt fra så tjukk i år, fordi våren var knusktørr.

– Media har gjort mye ut av at fairwayen er bredere, men jeg mener at forandringen der nesten er umerkbar, sier skotten, som går av med pensjon på slutten av dette året.

– Grunnen til at det var så mange som misset fairway den gangen var ikke at det var for smalt, det var at de fleste valgte å slå på feil linje. De gikk rett mot greenen i stedet for å sikte på venstre side, sier han.

Han håper at vinden løyer før turnering starter.

– Dette er en av de vanskeligste banene der The Open spilles. Vi har de minste greenene. Man blir ordentlig straffet i bunkerne. De er små og dype. Vi trenger ikke mer vind. På hull tre er teestedet nå 24 meter lenger bak enn det var sist gang. Hvis det ikke er vind er det et 2-jern mot en veldig liten green. I motvind blir dette et ekstremt vanskelig hull. En 3-wood vil gi for høy ballbane. Det eneste slaget da er en drive som man holder litt igjen på. Og det er et slag som ingen øver på. Da kommer sannsynligvis R&A til å velge å flytte utslaget opp til hvor det var før. Ellers blir det som å spille et par 4 hull, sier Brooks.

Hjalp Ben Curtis

Brooks forteller historien om hvordan den unge, ukjente Ben Curtis dukket opp i proshopen på Royal St George’s torsdagen før turneringen startet i 2003. Han var den aller første spilleren som ankom Sandwich. Da fikk han hjelp av de som kjente banen. Brooks gikk gjennom alle hullene med Curtis, som skrev ned alt i notatboka. Det tok cirka en halvtime å gå gjennom strategien på 18 hull. Curtis takket for hjelpen.

– Jeg sa ’Vent litt! Jeg er ikke ferdig. Dette gjaldt når vinden kom fra vest. Ta frem notatblokka igjen. Nå får du høre hva du må gjøre når vinden kommer fra øst!’

Curtis fikk spilt prøverunder i begge typer vind, mens de fleste av de andre bare fikk prøverunder da vinden kom fra øst. Men på første turneringsdag snudde vinden, og Curtis hadde fordelen.

Powered by Labrador CMS