Derfor går spillerne lavere runder enn noen gang

Ekstremt lave scorer blir et stadig vanligere syn på PGA-touren. Hvorfor? En idrettspsykolog mener å ha svaret.

Publisert

De siste par årene har golfhistoriebøkene måttet bli skrevet om flere ganger. I 2015 tangerte Jordan Spieth Masters-rekorden på 18 under par etter fire runder. I PGA Championship fire måneder senere ble Jason Day den første spilleren til å avslutte en majorturnering 20 under par. I fjor sommer fulgte Henrik Stenson opp med å gå 20 under par i British Open etter en forrykende duell i lederball mot Phil Mickelson (en uke de begge tangerte rekorden for laveste majorrunde på 63 slag), og i august kunne Jim Furyk notere tidenes første 58-runde på PGA Tour. En måned senere duellerte Sergio Garcia og Phil Mickelson mot hverandre i en av de mest elleville Ryder Cup-matchene noensinne: De gjorde til sammen 19 birdies og delte matchen. 

Nå er vi fem uker inn i det nye året, og det er allerede registrert to 59-runder, signert Justin Thomas og Adam Hadwin. Av de åtte registrerte rundene på 50-tallet i PGA Tour-historien, har fem av dem kommet etter 2010.

Selv om det blir stadig tettere mellom ekstremrundene på PGA-touren, har det vært minimal endring i snittscoren på touren. Faktisk så har den økt litt de to siste årene.

Golf Digest spurte golfstatistikk-guruen Mark Broadie, professor ved Columbia University, om han klarte å forklare sammenhengen. Det gjorde han ikke. 

Når man ikke lenger frykter å feile, er det utrolig hva man kan oppnå Dr. Bhrett McCabe

Ettersom statistikeren ikke maktet å finne noen signifikante tall som kunne gi svar, vendte Golf Digest seg til et annet fagfelt for å finne en forklaring på hvorfor stadig flere spillere setter scoringsrekorder;  Idrettspsykolog Dr. Bhrett McCabe, som har erfaring fra å jobbe med spillere på PGA- og LPGA-touren, har en teori som kan gi svar på spørsmålet.

Han mener de stadig lavere rundene på touren er et produktiv av «kognitiv ekspansjon». Han sier mange av dagens spillere virker helt blottet for «gullfiskbolle-mentalitet». Den går ut på at hvis man bare ser verden slik den er akkurat nå i stedet for hva det kan være (eller enda verre; du tror du ikke klarer å oppnå noe som ikke allerede er gjort før), blir dine prestasjoner hemmet. 

McCabe sier det er en helt ny holdning blant spillerne på touren i dag. Spillerne er fryktløse, aggressive og mer i angrepsmodus enn før – spesielt de yngre spillerne.

– De som fokuserer på prestasjoner, er de som er villige til å mislykkes. Mer enn noe annet ønsker de bare å prestere. Når man ikke lenger frykter å feile, er det utrolig hva man kan oppnå, forklarer McCabe til Golf Digest. 

Les også: Historisk ungt på toppen av verdensrankingen 

McCabe sier at så fort en barriere er brutt, er det lettere for andre spillere å følge etter. 

– Hjernen må se at noe er oppnåelig først.

Powered by Labrador CMS