Dette er for deg som lurer på forskjellen på de største tourene

Blir du forvirret over alle proff-tourene? Fortvil ikke. Vi hjelper deg med å få oversikt over forskjellen på dem, hvordan de henger sammen og hvor de norske spiller.

Publisert

Hvis du sliter med å holde oversikt over alle golfens profftourer, pengelister og poengberegninger er du unnskyldt. Hadde tourene blitt kalt første- andre og tredjedivisjon som i fotball hadde alt vært så mye enklere – men den gang ei!

Vi får ofte henvendelser fra lesere som lurer på hva som er forskjellen på de ulike tourene. 

I oversikten under får du forhåpentligvis svar på dine spørsmål.

NB! Vi har i denne artikkelen fokusert på tourene der norske proffer spiller, og de største tourene Norsk Golf pleier å dekke. Vi har derfor ikke skrevet om turneringsseriene utenfor Europa og USA, samt seniortourer og minitourer. 

(*Se LPGA-caddie Andreas Thorp sine kommentarer til de asiatiske tourene helt nederst i artikkelen)

I oversikten over hvordan man kvalifiserer seg til de respektive tourene, har vi for lesbarhetens skyld ikke inkludert alle kvalifikasjonskriteriene. Vi har derfor ikke tatt med eventuelle sponsorinvitasjoner og wild cards. Det er mange flere måter å kvalifisere seg til tourene på enn de du ser under. Vi har trukket frem de mest vanlige.

Les også: Slik fungerer verdensrankingen

– – – – –

Menn

USA

PGA Tour

Om touren: Den amerikanske PGA-touren er verdens største profesjonelle golf-tour, og USAs eliteserie. Sesongen starter i oktober, og avluttes i september året etter. Touren består av 47 turneringer, og inkluderer de fire majorene The Masters, U.S. Open, The Open og PGA Championship. De fire WGC-turneringene (World Golf Championships) er også en del av PGA Tour-programmet.

PGA Tour-sesongen kulminerer i FedEx Cup-sluttspillet. FedEx Cup består av fire turneringer i august og september. Det er de 125 beste på PGA Tours pengeliste som kvalifiserer seg til FedEx Cup. Deretter lukes flere og flere spillere vekk, før de 30 beste møtes i tour-finalen Tour Championship, og kampen om bonusen på ti millioner dollar til sammenlagtvinneren. Dette er golfsportens soleklart største premiesum.

Henrik Bjørnstad er den eneste nordmannen som har spilt på PGA Tour tidligere (2006 og 2010).

Vanligste måte å kvalifisere seg på: Topp-25 fra Web.com Tours pengeliste. Spillere som vinner tre Web.com Tour-turneringer i samme sesong går rett inn på PGA Tour. Topp-50 på verdensrankingen. (Klikk her for øvrige kvalifikasjonsregler) 

Hvor mange fornyer kortet via pengelisten? Topp-125

En turneringsseier er verdt: Fra 4,7 til 14 millioner kroner (major)

Norske spillere i 2015: Ingen

Web.com Tour

(Tidligere Nationwide Tour)

Før i tiden kunne man gå rett fra PGA Tours Q-School-kvalifisering til PGA Tour, men dette ble endret i 2012.

De som kvalifiserer seg fra Q-School avanserer nå videre til Web.com Tour. De 25 beste på Web.com Tours pengeliste ved sesongslutt rykker opp til PGA Tour. 

Forrige nordmann som spilte Web.com Tour var Joakim Mikkelsen i 2013. Henrik Bjørnstad spilte på denne touren i 2007-2009, den gang touren het Nationwide Tour.

Vanligste måte å kvalifisere seg på: Topp-45 i Q-School-finalen. Topp-5 på pengelistene til PGA Tour LatinoAmerica, PGA Tour Canada og PGA Tour China. (Klikk her for øvrige kvalifikasjonsregler) 

Hvor mange fornyer kortet via pengelisten?: Topp-75

En turneringsseier er verdt:  Fra 780 000 til 1,4 millioner kroner

Gir opprykk til: PGA Tour

Norske spillere i 2015: Ingen

NB! USA har også flere minitourer, blant annet Adams Tour og Hooters Tour. Mini-tourene har imidlertid ikke noe samarbeid med PGA/Web.com Tour.

Europa

European Tour

Sesongen kulminerer i Race to Dubai- sluttspillet, som består av fire turneringer. Topp-60 på pengelisten kvalifiserer seg til sesongfinalen i Dubai. Vinneren her stikker av med bonusen på 1,25 millioner dollar.

Touren pleier å ha to årlige samarbeidturneringer med Challenge Tour, som teller på begge tourenes pengeliste (co-sanctioned events).

De 110 beste på pengelisten ved sesongslutt fornyer europatour-kortet for neste sesong. De eneste nordmennene som har klart dette tidligere er Øyvind Rojahn, Per Haugsrud og Henrik Bjørnstad. Bjørnstads 61. plass på pengelisten i 2002 er den beste plasseringen av en norsk spiller.

Hans andreplass i Hong Kong samme året, samt Øyvind Rojahns andreplass i Cannes Open i 1995, er de beste norske plasseringene i en enkeltturnering.

Vanligste måte å kvalifisere seg på: Topp-25 i Q-School-finalen. Topp-15 fra Challenge Tours pengeliste. Spillere som vinner tre Challenge Tour-turneringer i samme sesong går rett inn på European Tour.

(Spillerne ned til 45. plass på Challenge Tour-rankingen og 75. plass i Q-School får også begrenset European Tour-kategori)

(Klikk her for øvrige kvalifikasjonsregler)

Hvor mange fornyer kortet via pengelisten?: Topp-110

En turneringsseier er verdt:  Fra 1,4 til 11,2 millioner kroner (major)

Norske spillere i 2015: Espen Kofstad (skadet på ubestemt tid)

Challenge Tour

Espen Kofstad ble den første norske sammenlagtvinneren på Challenge Tour i 2012. Han ble samtidig den første nordmannen som vant to Challenge Tour-turneringer i samme sesong.

De andre nordmennene som har vunnet Challenge Tour-turneringer er Morten Hagen, Paul Nilbrink, Per Haugsrud og Thomas Nielsen.

Vanligste måte å kvalifisere seg på: Alle som klarer cuten i European Tours Q-School-finale (De som når finalen men misser cuten får begrenset kategori). Topp-5 på pengelisten fra «tredjedivisjons-tourene» Nordic League Golf Tour, EPD/Pro Golf Tour, Alps Tour og PGA Europro Tour. (Klikk her for øvrige kvalifikasjonsregler) 

Hvor mange fornyer kortet via pengelisten?: Topp-70

En turneringsseier er verdt: Fra 216 000 til 648 000 kroner

Gir opprykk til: European Tour

Norske spillere i 2015: Elias Bertheussen (+ syv wild cards/frikort til Andreas Halvorsen)

Nordic Golf League

Nordic Golf League er den profftouren vi vil se flest norske herrespillere på i 2015. Touren består av svenske Nordea Tour og danske Ecco Tour – til sammen 25 turneringer i Sverige, Danmark, Norge, Finland og Spania.

To av årets turneringer spilles i Norge; Nordea Challenge på Hauger i juni og Holtsmark Open i august.

Turneringer på Nordic League, Alps Tour, PGA EuroPro Tour og EPD/Pro Golf Tour gir fra og med juni 2015 poeng på den offisielle verdensrankingen.

Vanligste måte å kvalifisere seg på: Topp-25 i Nordic League sin Q-School-finale får full kategori. De som klarer cuten i finalen får også kategori. 30 wild cards til arrangørnasjonen i hver turnering. Fem tilgjengelige plasser til amatører i hver turnering (amatøren må være ranket i topp-500 på verdens amatørranking (WAGR). (Klikk her for øvrige kvalifikasjonsregler) 

Hvor mange fornyer kortet via pengelisten?: Topp-35

En turneringsseier er verdt:  Cirka 80 000 kroner

Gir opprykk til: Challenge Tour

Norske spillere i 2015: Kristian Krogh Johannessen, Sondre Ronold, Eirik Tage Johansen, Christian Aronsen og Kenneth Svanum med full kategori. Et titalls øvrige nordmenn vil også spille Nordic League-turneringer i løpet av sesongen. Blant annet Stian Wiik Hansen, Ole Ramsnes, Peter Kaensche, Dennis den Roover m.fl.

NB! På nivået under satelittourene finner vi de ulike minitourene, blant annet Nordea Tour Future Series og Gecko Pro Tour. 

Slik rangeres herrenes tourer basert på verdensrankingpoeng:

1. PGA Tour

2. European Tour

3. Japan Golf Tour

3. PGA Tour of Australasia

5. Sunshine Tour

5. Asian Tour

5. Web.com Tour

8. Challenge Tour

9. Australia State

9. PGA Tour Canada

9. PGA Tour China (Inkluderer Taiwan)

9. PGA Tour LatinoAmerica

9. One Asia

9. Korean Golf Tour

9. Asian Development Tour

16. Satelittourer

– – – – – – – – – – – – – – – – – –

Kvinner

USA

LPGA Tour

LPGA-sesongen avsluttes med finalen CME Group Tour Championship, der de 72 beste på pengelisten Race to CME Globe er kvalifiserte til å delta. Sammenlagtvinneren får en bonus på én million dollar.

Suzann Pettersen har spilt på LPGA Tour i ti år, og er Norges eneste spiller med full kategori. I tillegg vil Caroline Westrup spille noen LPGA-turneringer i 2015. Marianne Skarpnord er den eneste norske spilleren som har hatt full kategori på LPGA Tour (2010) i tillegg til Tutta.

Vanligste måte å kvalifisere seg på: Topp-10 på Symetra Tours pengeliste. Topp-20 i Q-School-finalen (Alle som fullfører turneringen får begrenset kategori). Topp-50 på verdensrankingen

Hvor mange fornyer kortet via pengelisten?: Topp-80

En turneringsseier er verdt: Fra 1,6 til 5,6 millioner kroner

Norske spillere i 2015: Suzann Pettersen, Caroline Westrup

Symetra Tour

Marita Engzelius og Caroline Westrup har full kategori på denne touren i 2015.

Vanligste måte å kvalifisere seg på: Alle som klarer cuten i Q-School-finalen. (Alle som kvalifiserer seg til finalen får en kategori) (Klikk her for øvrige kvalifikasjonsregler – PDF)

Hvor mange fornyer kortet via pengelisten?: Topp-80

En turneringsseier er verdt:  Fra 117 000 til 195 000 kroner

Gir opprykk til: LPGA Tour

Norske spillere i 2015: Marita Engzelius, Caroline Westrup

Europa

Ladies European Tour

Touren har ikke noe offisielt samarbeid på LPGA-touren. Dersom en LET-spiller ønsker å begynne å spille på LPGA-touren, må hun enten spille LPGA Tours Q-School-kvalfisering, eller være ranket som topp-50 i verden.

To av fem majorer, Women’s British Open og The Evian Championship teller både på Ladies European Tour og LPGA Tours pengelister.

Mens European Tour er verdens nest største tour på herresiden, er både den japanske og koreanske touren større enn Ladies European Tour. Les mer om dette nederst i artikkelen.

Vanligste måte å kvalifisere seg på: Topp-30 i Q-School (alle som klarer cuten får en kategori). Topp-5 LET Access Order of Merit.

Hvor mange fornyer kortet via pengelisten?: Topp-80

En turneringsseier er verdt:  Fra 328 000 kroner til 3,3 millioner kroner (major) 

Norske spillere i 2015: Suzann Pettersen, Marianne Skarpnord, Tonje Daffinrud, Caroline Martens

LET Access Series

Vanligste måte å kvalifisere seg på: Alle proffer som er medlem av et forbund. Alle amatører med handicap 2 eller bedre.

Hvor mange fornyer kortet via pengelisten?: Topp-80

En turneringsseier er verdt:  Fra 43 000 til 69 000 kroner

Gir opprykk til: Ladies European Tour

Norske spillere i 2015: Caroline Martens, Rachel Raastad. Flere andre norske spillere vil også spille LET Access-turneringer i løpet av sesongen.

Slik rangeres kvinnenes tourer basert på verdensrankingpoeng:

1. LPGA Tour

2. LPGA of Japan Tour

3. LPGA of Korea Tour

4. Ladies European Tour

5. China LPGA (inkluderer Taiwan)

6. Symetra tour

7. Australian LPGA Tour

8. Ladies Asian Golf Tour

9. LET Access Series

*Andreas Thorp om nivået på de asiatiske tourene

Japan Tour er en veldig stor tour både for damer og herrer. Tar man utgangspunkt i pengepremier og Rolex Ranking-poeng, er Japan verdens nest største kvinnetour bak LPGA. Korea nummer tre og Ladies European Tour nummer fire et godt stykke bak.

I Japan har man to nivåer på samme måte som LPGA- og Ladies European Tour. Korea har tre nivåer . Den vanskeligste touren å kvalifisere seg inn til er Japan. De har hele fire steg inn til sin Q-School.

Nivået på den amerikanske LPGA Tour sin Q-School er ikke i nærheten av nivået man møter ute på touren. Japan har svært strenge regler, ettersom de ønsker å beskytte touren og sine spillere. De ønsker ikke at for mange utenlandske spillere kommer og «tar over» touren. De siste årene har det kommet flere og flere koreanere over til den japanske touren, men siden den koreanske touren vokser så voldsomt blir flere værende der nå. Jeg tipper Korea-touren vil være nummer to innen få år.

Powered by Labrador CMS