Dette mener spillerne om store golfhull

Forrige helg ble det spilt med ekstra store golfhull på Drammen GK. I en spørreundersøkelse i samarbeid med Norsk Golf har golferne svart på hva de synes om opplevelsen. Ga det mersmak?

Publisert

Forrige ukes Danske Bank Charity Cup ble en birdiefest uten sidestykke. Med femmanns scramble-lag og store golfhull som måler 38 centimeter i diameter, endte vinnerscoren til slutt hele 19 under par. Da pengene ble talt opp på slutten av dagen, hadde man samlet inn 190 000 kroner til foreningen LYS og forskning på nyrekreft.

Skal vi tro tilbakemeldingene var det en uvant, men morsom opplevelse å spille med store golfhull. I tillegg til turneringsdeltagere, fikk også klubbmedlemmer og gjestespillere prøve seg på de store hullene de to dagene etter turneringen.

– Det er kult, men ikke så lett som man faktisk skulle tro. Vårt scramble-lag har prestert å misse to tremetersputter to hull på rad nå!, sier håndballspiller Erlend Mamelund, en av deltagerne i turneringen, til Norsk Golf.

Henrik Bjørnstad i NGF applauderer tiltaket om en ny vri på turneringsformatet:

– Jeg synes det er veldig kult at noen våger å gjøre dette i Norge i turneringssammenheng. Det skader ikke å tenke litt ut av boksen. Det er viktig for golfen at vi pusher grensene litt. Og det er ikke så enkelt som mange tror. Man kommer jo fortsatt til å tape de samme slagene fra tee til green. Et slag out of bounds er et slag out of bounds uansett.

Svarte på spørreundersøkelse

Alle spillerne som gjestet Drammen Golfklubb fra fredag til søndag ble utdelt et spørreskjema etter runden, der de svarte på følgende tre spørsmål:

(Artikkelen fortsetter under)

Totalt svarte 110 spillere på undersøkelsen. Konklusjonen er at de synes det var en positiv opplevelse, de kunne gjerne tenke seg å spille flere turneringer med store golfhull, men er litt mer usikre på om de ville betalt greenfeepenger for å spille en runde med store hull.

Her er deres dom:

Spørsmål 1: 8,29 / 10

 

Spørsmål 2: 8,34 / 10

 

Spørsmål 3: 6,38 / 10

Tallene over er gjennomsnittet av hva respondentene har svart.

(Hva synes du om tiltaket med store golf-hull. Tror du dette er noe som er kommet for å bli, eller ødelegger det golfen slik vi kjenner den? Bruk kommentarfeltet under og si din mening!)

Norske golfere for handicap-fikserte

– Jeg syns tilbakemeldingene på bruken av store hull generelt sett var veldig bra. De aller fleste jeg pratet med var veldig positive og sa de hadde kost seg veldig, og jeg syns spørreundersøkelsen til stor grad bekrefter disse synspunktene, konkluderer Joakim Mikkelsen, primus motor for Danske Bank Charity Cup.

Selv om tiltaket med store golfhull i utgangspunktet var tiltenkt nybegynnere og juniorer, overrasket det Joakim at det var lavhandicaperne som var mest posivite. 

– Dette synes jeg egentlig var litt overraskende, men samtidig så får man jo bedre betalt for god ballstriking med de store hullene, i den forstand at puttingen blir mindre utslagsgivende. Ellers viste det seg at de yngre spillerne var mer positive til dette tiltaket enn de eldre, og kanskje er det lov å gjette på at dette handler om tradisjoner og gammel moro for de som har spilt golf i «hundre» år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FEIL FOKUS: Joakim Mikkelsen mener flere golfere har godt av å fokusere på lek og moro fremfor nedskriving i handicap. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Mikkelsen forteller at de negative tilbakemeldingene var knyttet til spørsmål rundt slope og nedskriving i handicap. Han er derfor ikke overrasket over at golferne sa seg mer villige til å spille med store hull på hjemmebane, enn som gjestespillere.

Han mener norske golfspillere har for stort fokus på nedskriving i handicap, fremfor å ha det gøy på golfbanen.

– Å spille uhøytidelige turneringer på hjemmeklubben hvor man allerede har betalt årsavgift er nok en lettere kamel å svelge for enkelte enn å betale greenfee for en ikke-tellende runde.

– Selv synes jeg handicapfokuset og poenghysteriet i Norge er altfor stort sammenlignet med andre land, hvor man er mer opptatt av å ha det gøy og konkurrere på vennlig vis med hverandre. Hvorvidt man liker å spille med store hull eller ei burde i mine øyne baseres på trivsel – ikke nedskriving og stablefordpoeng.

Opplever mestring

Mens Drammen GK etter det Norsk Golf kjenner til er den første klubben som har arrangert en turnering med store hull på sommergreener denne sesongen, lagde Soon Golfklubb store golfhull på sin korthullsbane allerede før sommeren.

Det har blitt tatt godt i mot av de som trenger en mykere inngang til golfsporten.

– Det har vært kjempepopulært, siden barn og nybegynnere opplever mestring, forteller Morten Presthagen, klubbmedlem i Soon og en av deltagerne i Danske Bank Charity Cup.

Store golfhull ble innført av TaylorMade Golf i vår, i forbindelse med prøveprosjektet Hack Golf i samarbeid med PGA of America.

Deres problemstilling er «Hvordan skal vi gjøre golfsporten mer attraktiv og morsom?». Initiativet har blitt beskrevet som et verdensomspennende rop etter friske ideer.
 

– Med all respekt til golfens årelange tradisjoner, har spillet blitt så opphengt i etablerte tanker. Golfsportens voktere har blitt blinde for behovet for endring. Vi må innse at i alt for lang tid har de samme menneskene, folk som meg, sett på de samme problemene og kommet med de samme løsningene. Det er på tide å åpne oss for nye ideer, sier Mark King, primus motor for tiltaket med store golfhull, og konkluderer til:
 

– Det er ikke meningen å være respektløs mot tradisjoner. Det er som å flytte frem teestedene. Det gjør golf mindre skummelt.

(Hva synes du om tiltaket med store golf-hull. Tror du dette er noe som er kommet for å bli, eller ødelegger det golfen slik vi kjenner den? Bruk kommentarfeltet under og si din mening!)

Powered by Labrador CMS