NB! Har du fått med deg at Tiger Woods er i gang med å skrive sin selvbiografi? Les mer her.

– – –

(Klikk på boktitlene for å komme til amazon.com)

Bøker som hjelper deg til bedre golf

Tiger Woods: How I Play Golf (2001) 

Tiger Woods sin sving har forandret seg noen ganger siden denne boka ble gitt ut, men 2001 var på høyden av Tigers storhetstid. I samarbeid med Golf Digest forteller Tiger om sin golfsving fra a til å, og forklarer alt fra grunnleggende svingtips til spesialslag som du bare kan drømme om å kopiere selv . Boken krydres med historier fra Tiger, hans nå avdøde far Earl og hans daværende trener Butch Harmon.

 

Bob Rotella: Golf is Not a Game of Perfect (1995) 

Det finnes flere måter å spare slag på enn å endre svingen. I denne boken bruker Dr. Bob Rotella, en av pionerene innen mentaltrening i golf, sine erfaringer fra å trene noen av verdens beste golfere til å hjelpe deg med å bli en bedre golfspiller. Boken fungerer både som en innføring i mentaltrening, og den gir deg praktiske råd som du kan ta med ut på golfbanen.

 

Ben Hogan’s Five Lessons: The Modern Fundamentals of Golf (1957)

Nesten like kjent som mannen selv er Ben Hogans klassiske instruksjonsbok «The Modern Fundamentals of Golf». Les filosofien bak en av golfhistoriens mest effektive og tidløse svinger. 

 

Dave Pelz’s Short Game Bible: Master the Finesse Swing and Lower Your Score (1999) 

«Nærspillsguruens» berømte bok er skrevet på en lettfattelig og pedagogisk måte, og vil inspirere deg til å ta nærspillstreningen på alvor.

 

Harvey Penick’s Little Red Book: Lessons And Teachings From A Lifetime In Golf (1992) 

Det sies at ingen person i verden har sett flere golfslag enn Harvey Penick – «golfens svar på Sokrates». Penick begynte å jobbe som caddie hjemme i Texas i en alder av åtte år, ble klubbassistent fem år senere, før han som 19-åring ble ferdig utdannet pro. Dette skulle bli hans levebrød resten av livet. I sine senere år gjorde han stor suksess som forfatter, og The Little Red Book er tidenes mestselgende golfbok. Samlingen av visomdsord og anekdoter og enkle tips fungerer både som underholdning og hjelp for deg som vil forbedre din golf.

 

Lynn Mariott & Pia Nilsson: The Game Before the Game: The Perfect 30-Minute Practice (2007) 

Hvor nyttig er det egentlig å slå ball etter ball på rangen i timesvis hvis man trener helt feil? «The Game Before the Game» hjelper deg med å få mer ut av treningen på kortere tid. Perfekt for den moderne golfer i tidsklemma.

 

Godt og blandet

Hank Haney: The Big Miss: My Years Coaching Tiger Woods (2013) 

Hank Haney fikk mye pepper da han skrev bok om sine år som Tiger Woods sine trener, men resultatet ble utvilsomt interessant lesning. I medias omtale av boken er det først og fremst historiene rundt Tigers utroskapsskandale som har skapt overskrifter. Det har overskygget hva som gjør boken interessant, og hva den egentlig handler om. For første gang får vi et unikt innblikk i Tigers innerste sirkel og hva som gjør han til den største vinnerskallen golfsporten har sett.

 

My Life in and out of the Rough: The Truth Behind All That Bull**** You Think You Know About Me (2006)

«Long John» er ikke som andre golfere. John Daly har vært en publikumsfavoritt helt siden den mirakuløse seieren i PGA Championship i 1991. Hans «grip it and rip it-holdning» gjelder ikke bare på golfbanen, men også i livet for øvrig. Fengslende lesning om en unik personlighet.

 

Shane Ryan: Slaying the Tiger: A Year Inside the Ropes on the New PGA Tour (2016)

Ikke la deg lure av tittelen: Dette er ikke en bok om Tiger Woods. Mens Tiger Woods sitt navn har falt stadig lengre nedover verdensrankingen de siste årene, har det grodd frem en ny generasjon golfere som dominerer i verdenstoppen. Shane Ryan tilbragte et år tett på spillerne i PGA Tour-sirkuset. Boken er fullstappet med anekdoter og deilig sladder om golfsportens fremadstormende stjerner.

 

Harlan Coben: Back Spin (1997)

Hvis du er på en hvilken som helst flyplass i Europa eller USA, skal det godt gjøres å passere en bokhandel uten å se Harlan Coben sitt navn i hyllene. «Back Spin» er krimforfatterens fiksjonelle historie om kidnappingen av tenåringssønnen til tourspilleren Linda Coldren og hennes ektemann Jack, en aldrende pro, midt i U.S. Open-uken. Etter hvert som ledetrådene nøstes opp, kommer mørke familiehemmeligheter opp til overflaten. I kjent Coben-stil holdes du på tå hev til siste slutt. En golfbok utenom det vanlige.

 

A Life Well Played: My Stories (2016) 

Trodde du det var Tiger som var den viktigste bidragsyteren til å gjøre golf til en folkesport? Tro om igjen. Det var en gang golf var en sport forbeholdt de bemidlede. Medlemmer på mer fornemme country clubs og andre med litt kjukkere lommebok enn gjennomsnittet. Så dukket en bredskuldret arbeiderklassegutt fra Pennsylvania opp. Med en vidunderlig sjarme og fryktløs golfsving skulle han endre golfsporten for alltid. I høst falt han bort, og etterlater seg en arv som en av tidenes mest folkekjære idrettsutøvere. «A Life Well Played»  er hans avskjedsgave til golfverden.

 

An American Caddie in St. Andrews: Growing Up, Girls, and Looping on the Old Course (2016) 

Oliver Horowitz fullførte high school med toppkarakterer. Midt i avgangsseremonien ringer det i telefonen hans. Det er Harvard University, USAs mest prestisjetunge universitet, som kan meddele at søknaden hans om opptak er innvilget. Det er bare et problem. Han må vente et år med å begynne. 

Oliver, som har gått caddie på hjemmeklubben siden han var tolv år gammel og selv spiller til solide 1,8 i handicap, bestemmer seg for å benytte friåret til å realisere guttedrømmen. Han flytter over Atlanteren til golfens vugge, St Andrews i Skottland, og starter i St Andrews Links sitt trainee-program for caddier. I fotsporene til golfhistoriens største legender går Oliver caddie 36 hull hver dag. Når han kommer tilbake til USA og Harvard et år senere, lengter han are tilbake til Skottland. Når han noen år senere omsider fullfører studiene, fortsetter han å reise tilbake til St Andrews hver sommer for å bære golfbager og hjelpe «hackere» med å navigere seg rundt på sagnomsuste Old Course. En herlig «feel good»-historie om en som ikke har lyst til å kaste seg ut i voksenlivet riktig ennå.

 

Bøker om golfhistorie

Four Days in July: Tom Watson, the 2009 Open Championship, and a Tournament for the Ages (2011)

2009-utgaven av The Open Championship vil for alltid bli husket som majoren Tom Watson tapte, ikke som majoren Stewart Cink vant. Golfinteresserte over hele kloden holdt pusten da Tom Watson, like før han fylte 60 år, sjokkerte alle og kjempet om seieren i på Turnberry – ni år etter hans forrige topp-10-plassering i en major. Med sine intense skildringer klarer forfatter Jim Huber å gjenskape energien, entusiasmen og til slutt frustrasjonen som en samlet golf-verden følte i innspurten av en av tidenes mest minneverdige majorer.

 

Duel in The Sun: Tom Watson and Jack Nicklaus in the Battle of Turnberry (2005)

Tom Watson spilte også hovedrollen i The Open på Turnberry 32 år før duellen med Stewart Cink fant sted. Denne gangen under den stekende solen i tvekamp med Jack Nicklaus, i det som senere har blitt døpt «The Duel in The Sun». To av tidenes beste golfere seilte fra resten av feltet og duellerte mot hverandre gjennom hele helgen uten å følge med på hva som skjedde bak seg på leaderboardet. Det hele ble avgjort da Watson rullet i en birdie på det siste hullet. Duellen på Turnberry utgjør rammehistorien, men boka er like mye en fortelling om The Open Championships historie som en skildring av disse fire intense juli-dagene i 1977.

 

The Greatest Game Ever Played: Harry Vardon, Francis Ouimet, and the Birth of Modern Golf

Som tittelen tilsier, er dette fortellingen om «fødselen» til moderne golf. Francis Ouimet og Harry Vardon var sentrale bidragsytere til å gjøre golf til en verdensidrett – mye takket være den legendariske U.S. Open-turneringen på Brookline i Massachusets i 1913.

 

One for the Ages: Jack Nicklaus and the 1986 Masters

Ingen har produsert flere magiske øyeblikk på Augusta National opp gjennom årene enn Jack Nicklaus. Det mest magiske øyeblikket av dem alle kom i 1986, da han i en alder av 46 år ble tidenes eldste majorvinner, seks år etter hans forrige majortriumf. Rekorden står fortsatt den dag i dag. I det som skulle bli hans siste seier på PGA-touren, tok Jack Nicklaus en slurk av ungdomskilden på back nine på søndagen og leverte en av de største golfprestasjonene verden har sett. «The Golden Bear» er selve personifiseringen av hva storhet er. Denne boken viser hvorfor.

 

Bøker om golfbaner

 

The Life and Work of Dr. Alister MacKenzie (2001) 

Alister MacKenzie er en av golfhistoriens største arkitekter, men han var også et enigma: han likte å gå med kilt, men var ikke skotsk. Han fullførte medisinstudiene, men jobbet aldri som lege. Han designet golfbaner som får golfbanearkitekter den dag i dag til å måpe av beundring, men var aldri en dyktig golfspiller selv. I denne biografien forsøker man å komme til bunns i hvem han var og hva som gjorde han så dyktig i sitt arbeid.

 

Alister MacKenzie: The Spirit of St. Andrews (1995)

I dette «forsvunnede» manuskriptet fra 1993 geleider Alister MacKenzie oss gjennom evolusjonen i golf – fra St Andrews til den moderne golfbanen, og deler sin innsikt om hva som gjør et golfhull bra.

 

The Golden Age of Golf Design (1995) 

Perioden fra 1910 til 1937 er blitt kalt «gullalderen i golfbanedesign». Mange av golfhistoriens beste og mest kjente baner dukket opp i denne perioden, og banene herfra er fortsatt faste gjengangere i toppen av kåringer av verdens beste golfbaner. 

 

The Rolex World’s Top 1000 Golf Courses (2012) 

Dette massive kompendiet inneholder en oversikt over de 1000 beste golfbanene i verden – og med kontaktdetaljer til alle banene, samt tips til nærliggende hoteller, restauranter og severdigheter for deg som blir inspirert til et besøk.

 

Fifty Places to Play Golf Before You Die: Golf Experts Share the World’s Greatest Destinations (2005)

Chris Santella har intervjuet alt fra golfbanearkitekter, tourspillere til den kommende amerikanske presidenten i jakt på den unike golfopplevelse. Forfatteren har unngått de mest kjente banene som «alle» kjenner fra store tour-turneringer, og tar oss med på en reise fra fra både Hawaii, Jamaica, Kenya, India, New Zealand og Midt-Østen til Miklagard Golfklubb i Akershus. 

 

The Anatomy of a Golf Course (1998)

Hvorfor står det et tre der? Hvorfor er det dogleg venstre her? Og hva i all verden gjør de to bunkerne akkurat der hvor jeg har lyst til å sikte?

Ja, hva er egentlig tanken bak strategiske elementer på en golfbane? Blant de aktive golfarkitektene er Tom Doak favoritten til mang en «design-nerd». I «The Anatomy of a Golf Course» forklarer han tankene bak avgjørelsene til en golfarkitekt. Ikke bare vil det hjelpe deg med å forstå golfbaner bedre: Når du forstår arkitektens hensikt, kan det også spare deg for viktige slag.