Alt ligger til rette for nok en Ryder Cup-thriller. USA drar nytte av hjemmebanefordel, og er også bookmakernes favoritt i forkant av turneringen. Men hva sier de norske ekspertene? Norsk Golf spurte hvilket lag som kommer til å vinne, og hvilke spillere de har størst forventninger til. Her er hva de svarte.

 

Henrik BjørnstadTidligere PGA Tour- og Europatour-spiller. Spillerutvikler i NGF

Jeg tror Europa vinner. Jeg sitter med et inntrykk av at de er mer knyttet til hverandre som lag. Det virker som om de har det utrolig moro. Amerikanerne blir litt for individualister i en slik konkurranse. Lagene er på papiret veldig sterke begge to, og der skiller ingen seg helt ut. Men jeg velger å tro at Europa tar de på samhold. Publikum kommer nok til å spille en stor rolle for USA. Tilskuerne der er jo helt gærne, så det blir rimelig massiv stemning til tider.

Jeg forventer at Rory skal levere, det gjør han jo nesten hver dag for tiden. Det kan bli spennende å se hvordan Tiger gjør det. Jeg har savnet litt engasjement fra han i Ryder Cup, det virker som om han er mest interessert i sin egen karriere, og ikke like gira på lagkonkurranser. Men nå virker det som han har fått tilbake en ekstra kjærlighet til golfspillet. Jeg håper han tar med seg det til Ryder Cup.

Sergio Garcia er også en viktig brikke for det europeiske laget, og jeg er veldig glad for at han kvalet. Han har vært limet i det europeiske laget i mange år, og har en utrolig smittsom entusiasme. Han har en kjemperutine, og det er veldig viktig at han er med. 

 

 

Marianne Skarpnord og Richard Green – Proffer på Ladies European Tour og European Tour

Vi er litt uenige her i hvem som kommer til å vinne. Har troa på europeerne i lagmatchene, men amerikanerne i singlematchene. Richard her sier at fansen i Chicago er helt gærne, og det vil nok spille ganske mye inn. Selv er jeg litt skeptisk til Europa. Kaymer har ikke spilt bra på lenge, Westwood har ikke levert supergolf.

Colsaerts vant i Spania men har fortsatt mye å bevise. Når det er sagt spiller det ikke mye rolle når det kommer til matchplay, det er et helt annet spill. Scorene er mye lavere, man kan ha åtte slag på et hull men man taper likevel bare ett hull på det. Det skal bli utrolig spennende! 

Jeg tror og håper at Rory og Tiger kommer til å spille mot hverandre. Det blir jevnt, men holder en knapp på Rory. Han er jo verdensener. Dessuten så putter han bedre enn Tiger.

 

Fredrik Caspar Kracht – Kommentator i Viasat Golf, redaktør golfnews.no

Jeg tror USA tar det. Litt av grunnen til det er hvordan de har prestert de siste månedene. På papiret har europeerne et dårligere lag enn amerikanerne. Match er er match forsåvidt, og alt kan skje, men jeg klarer ikke å se at Europa tar det nok en gang. Spesielt med tanke på at USA har den 13. spilleren med seg i form av publikum. Det er forventet 150 000 tilskuere, så det blir bra trøkk! Det har mye å si, og det kommer til å bære frem spillerne. USA har fått litt kritikk for å være slemme mot de europeiske spillerne med buing og lignende, men de har blitt litt snillere. Spesielt i USA er hjemmebane en fordel. Det europeiske publikum er også høylytt, men litt mer nøkternt.

Av spillere jeg har forventinger til er jeg så klart veldig spent på Tiger. Hvis han putter så dårlig som i det siste vil han slite. Snedeker flyr høyt, og han tror jeg bare vil kjøre på. Jeg er glad Mickelson er med, men usikker på hvor god han kommer til å være i denne utgaven. Jeg er spent på Colsaerts, Paul Lawrie, Peter Hanson og Molinari – de er nok ikke europeernes sterkeste kort. Og selvfølgelig er drømmen å se Tiger og Rory mot hverandre. Dersom de møter hverandre i single på søndag tror jeg Rory stikker avgårde med seieren. Han har jevnt over vært bedre enn Tiger i det siste, dog med liten margin. Han har hatt litt mer marginer på sin side. Jeg tror han blir umulig å slå om han kommer i sonen. 

Men det tror jeg også kan være positivt for Tiger at han ikke er den voldsomme favoritten. Driving blir en nøkkelstatistikk for han på denne banen. Det er en smal bane med trange fairways, og det er viktig å posisjonere seg bra. Tiger har slitt med lengdekontrollen spesielt med de kortere jernene, og hvordan han gjør det med disse køllene tror jeg kan bli utslagsgivende. 

 

Jan EspelidRedaktør golferen.no og The Migrant Golfer 

Europa vinner lett! Først og fremst fordi Europa tradisjonelt sett er gode i lagdelen. Amerikanerne er normalt sterkest i singlene, men jeg mener den gjennomgående standarden hos europeerne her bedre. Jeg føler meg ganske sikker på europeisk seier. 

Det er veldig ålreit at Martin Kaymer har vist tegn til å finne formen. Ian Poulter er det alltid kult å følge med på, han er jo den mest psycho av disse gutta! Han har vært utrolig god de to siste Ryder Cupene, og står vel med 8 av 11 mulige poeng eller noe. McIlroy blir så klart også avgjørende. Det hadde vært veldig gøy å se Rory i match mot Tiger på søndagen!

 

Hallvard Flatland Kommentator i Viasat Golf

Jeg vil vel tro at jeg går i mot de store ekspertene, jeg tror nemlig på Europa. Grunnen er litt historisk. For det første har de vunnet seks av de åtte siste. Ser man litt på det amerikanske laget har de tre veldig erfarne spillere i Ryder Cup-sammenheng, i Furyk, Tiger og MIckelson, men deres statistikk er ikke imponerende. Alle har vel flere tap enn seiere. Europa har slik jeg ser det, flere typer spillere som passere bedre i Ryder Cup sin spilleform. De har flere erfarne spillere, og derfor tror jeg de har en god mulighet. Noen henger seg veldig opp i at USA er på hjemmebane, og de vil selvfølgelig ha publikum på sin side. Men det er viktig å huske på at mange av de europeiske spillerne er såpass vant til å spille i USA at jeg ikke tror det blir utslagsgivende.

Enkelte spillere elsker denne typen spill, og ser man på Europa håper jeg Luke Donald og Sergio Garcia spiller sammen i foursome. Der er de vel ubeseiret sammen. Garcia er en typisk Ryder Cup-spiller. Jeg har også troen på nord-irene McIlroy og McDowell, samt Ian Poulter som er perfekt i denne rollen. Det blir spennende å se hva Colsaerts kan gjøre, og om Europa klarer å dra nytte av lengden hans.

Når det gjelder USA er det klart at de har et bra lag, og Mickelson og Tiger har vist bra form i det siste. Da må man forvente at de leverer bra prestasjoner nå. Snedeker trenger man ikke si mer om. Typer som Bubba Watson er også gode å ha. Jeg tror det kommer til å bli jevnt. Jeg håper virkelig at Rory og Tiger blir satt sammen. Jeg håper lagkapteinene finner en løsning som er bra for publikum. Det hadde vært et bra klimaks på turneringen å få de to sammen i siste ball på søndagen!

 

Bli med i debatten: Hvilket lag tror du vinner, og hvilke spillere har du størst forventninger til? Bruk kommentarfeltet under og si din mening!

 

Jamel Rake Sportsjournalist i VG

Jeg håper selvfølgelig Europa, men tror fort det blir USA. Jeg synes laget ser sterkere ut. Det er noe med hjemmebane i golf og. Selv om Europa har de beste spillerne, har USA – om man bruker fotballtermer, en bredere stall. Jeg har på følelsen at Tiger kommer til å være bra, og det hadde vært utrolig kult å se Tiger mot Rory. Vi har sett at de har det morsomt sammen, men det kan bli interessant å se hvordan det blir når de skal konkurrere direkte mot hverandre. Jeg tror USA tar det, men bare så vidt. Det kommer i hvertfall til å bli et helvetes sirkus der borte!

Det er vanskelig å si hvilke spillere som vil imponere, men jeg håper det blir noen europeere som overrasker. Garcia og Donald er tog som alltid går, og spiller på et stabilt lagspillnivå. Jeg har også sansen for Justin Rose. Det er morsomt å se en så fin sving, og jeg sitter med en følelse av at han kan gjøre det bra.

 

Tom Erik AndersenSkribent for Norsk Golf og bladet Golf. Tidligere redaktør Norsk Golf.

Jeg tror Europa vinner, uten at jeg har analysert spillerne alt for nøye. Jeg sitter med følelsen av at europeisk golf har fått et moment, og skaffet seg et psykologisk overtak på amerikanerne. Det er mer samhold, og virker som de har større glede av å spille på lag. De har en bedre lagdrive enn USA, og dette handler ikke bare om enkeltspilleres ferdigheter og nivå. Europa har bygget opp en lagfølelse som jeg tror kan være et avgjørende moment. 

Rory McIlroy er en spiller jeg har blitt veldig glad i, og jeg synes det er fantastisk å se ham spille golf. Etter en liten nedtur med litt forelskelse og missede cuter, har han funnet tilbake til den gode følelsen. Han har vist hvilket nivå han har inne i  seg, og jeg tror han blir veldig avgjørende. Personlig håper jeg også Garcia gjør det bra. Europa trenger noen jokere for å vinne. 

 

Frode ScheieTidligere idrettssjef i NGF

Jeg tror USA tar det. Jeg har sett litt på spillerne, og USA har en massiv hjemmefordel. Er det noe amerikanerne er gode til er det nettopp det – å heve sine prestasjoner på slike arenaer. Jeg tror publikum kommer til å løfte dem om, og at vi får se mye fantastisk golf. USA har to av årets majorvinnere, og også vinneren av FedEx Cup. De har vel fem i topp-10, mens Europa har tre. Rory kommer til å bli viktig for dem, og det blir garantert jevnt. Europa har en del spillere som har hatt ålreite sesonger, men de mangler edgen mot de jevnt sterkere amerikanerne.

Jeg er jo Tiger Woods-fan, så jeg håper og tror at han gjør det bra. Sergio Garcia er også en herlig type. Hjertet banker for Europa, det sier seg selv. Jeg er også spent på å se hvordan Keegan Bradley gjør det. Han har vunnet en major, er god under press, og spiller sin første Ryder Cup. Så er det gøy at Peter Hanson er med. Veldig morsomt at norden har en med, det er veldig inspirerende.

 

Øyvind RojahnTidligere Europatour-spiller. Landslagstrener

Europa vinner jo! Men det kommer til å bli utrolig tight som vanlig. Jeg heier med hjertet, og har jo mer forhold til de europeiske spillerne.. Vi har Westwood, Garcia, Donald og Poulter som nesten alltid leverer. Jeg har jo spilt med noen av europeerne, og da blir det helt naturlig å holde med dem.

 

Arne HoleSportsjournalist i Aftenposten

Jeg tror USA vinner. De har fire debutanter, men jeg tror hjemmebanen blir avgjørende. Seks av Europas deltagere spiller i USA for første gang. De kan få et tøft møte med et patriotisk amerikansk publikum, som trolig vil oppføre seg helt annerledes enn de gjør på en PGA-turnering.

Europa har riktignok vunnet tre ganger på amerikansk gress siden laget Storbritannia/Irland ble forandret til Europa i 1979, men jeg tror det blir for tøft denne gang. Amerikanerne viste knallform under Tour Championship. Ni amerikanske Ryder-spillere var blant de 18 beste, mens Europa hadde bare fire. (Snedeker, Simpson, Watson, Furyk, Woods, D. Johnson, Kuchar, Mickelson og Z. Johnson – mot Europas Rose, Donald, McIlroy og Garcia.)

 

Per HaugsrudTidligere Europatour-spiller. Kommentator i Viasat Golf

Vet ikke om jeg skal tippe med hodet eller hjertet, men det blir nok USA denne gangen dessverre. Det virker som de har flere spillere i form akkurat nå, og våre antatt beste er ikke akkurat der man skulle ønske å ha dem. Det tror jeg er hovedårsaken til at USA vinner. USA har et bedre lag enn de pleier å ha. Europa har historisk sett vært best i foursome, men nå tror jeg det vipper mot USA også her.

Av spillere jeg har spesielt tro på, har Ian Poulter egenskap til å gjøre det bra. Jeg håper han står frem igjen. Rory MciIroy må ta fire av fem poeng om de skal ha noen sjanse. Westwood er ikke der han skal være, og Kaymer har vært ute av det.

Jeg tror hjemmebanefordelen har mye å si for amerikanerne, spesielt om de får en god start. Da kommer publikum til å ta helt av. Amerikanerne er jo litt medgangssupportrere. Samtidig, hvis Europa får en bra start tror jeg de kan klare å stilne publikum litt.  Da kan det fort bli spennende.