Det er Norges Idrettsforbund og Olympiatoppen som har gitt særforbundene ansvaret med å definere sine toppidrettsutøvere.

– De fleste steder i landet kan alle fortsatt trene som normalt. Men i enkelte områder er smittetrykket så høyt at kommunene har valgt å stenge idrettsanleggene for ungdom og voksne. Et unntak er gjort for toppidretten, og derfor har vi nå laget en prioritert liste. Det har vært en vanskelig oppgave, innrømmer Øyvind Rojahn, toppidrettssjef i NGF.

En streng linje

Golfforbundet har nå listet opp 60 navn som fordeler seg i tre grupper: 1) spillere med kategori på en profesjonell tour, 2) spillere innenfor topp 1500 på World Amateur Golf Ranking, og 3) uttatte juniorer til Team Norway.

– Vi har mange flere treningsvillige og ambisiøse spillere som kunne stått på en slik liste, men vi har valgt å kjøre en streng linje. Skal vi bekjempe Covid-19 og holde smittespredningen nede, må idretten ta sin del av ansvaret. Vi ønsker ikke å tøye grensene, og derfor ble listen som den ble, forklarer Rojahn.

Vi håper at perioden blir så kort som mulig, og at spillerne som ikke står på listen kan bruke tiden godt på andre måter.

De siste dagene har det oppstått forvirring om hvem som kan trene hvor i landet. Toppidrettssjefen oppfordrer alle til å holde seg oppdatert på nasjonale og lokale retningslinjer. De kan endres på kort varsel.

– Vi ønsker naturligvis at alle kan trene som normalt hele tiden, men sammen må vi ta ansvar i en vanskelig situasjon. Vi håper at perioden blir så kort som mulig, og at spillerne som ikke står på listen kan bruke tiden godt på andre måter, sier han.

Et stort ansvar

I Oslo kommune gjelder reglene om stengte innendørssentre i første omgang fram til 30. november. Og det hviler et stort ansvar også på toppidrettsutøverne som nå får unntak fra nedstengingen.

– Alle må protokollføre all trening, følge smitteverntiltak, redusere unødig nærkontakt og avklare all trening i forkant. Brudd på retningslinjene vil medføre at spillere tas av listen, understreker Øyvind Rojahn.

Her er de 60 spillerne som Norges Golfforbund har definert som sine toppidrettsutøvere:

Proffer med kategori på en tour: Viktor Hovland, Kristoffer Ventura, Kristian Krogh Johannessen, Kristoffer Reitan, Elias Bertheussen, Jarand Arnøy, Andreas Halvorsen, Espen Kofstad, Eirik Tage Johansen, Aksel Olsen, Petter Mikalsen, Sebastian Eidsæther Syr, Mats Heien, Martin Ulseth, Daniel Øverås, Jørgen Winter Johansen, Knud Krokeide, Synne Lauritzen, Marianne Skarpnord, Tonje Daffinrud, Celine Borge, Karoline Lund, Stian Resen, Madelene Stavnar, Maiken Bing Paulsen, Karoline Stormo, Tina Mazarino.

Topp 1500 på WAGR: William Buhl, Bård Bjørnevik Skogen, Carl Didrik Fosaas, Markus Braadlie, Mats Ege, Jarle Volden, Herman Wibe Sekne, Mikael Mjaaseth, Mikkel Antonsen, Sander Akeren, Dorthea Forbrigd, Renate Hjelle Grimstad, Sandra Nordaas, Mia Sandtorv Lussand, Julie Hovland, Silje Torvund Ohma, Emilie Øverås, Michelle Forsland, Franziska Sliper, Julie Boysen Hillestad, Rikke Nordvik, Celine Sanne Brovold, Anna Krekling, Karen Klubben.

Uttatt til Team Norway: Jacob Stubbhaug, Alexander Settemsdal, Aleksander Bjørge, Oscar Bach, Philip Bondestad, Rune Bøkeide, Sofie Binder Engesæth, Vilde Marie Nystrøm, Tuva Isebakk.