Lørdag forrige uke holdt professor ved Columbia University, Mark Brodie et foredrag for prestisjeskolen og forskiningsinstituttet MIT, under Sloan Sports Analytics Conference.

 

Foredraget ble holdt sammen med treneren til blant annet Tiger Woods, Justin Rose og Hunter Mahan – Sean Foley. Deres hensikt var å bruke statistikk for å gravlegge noen av golfens myter.

 

Mark Brodie ble nylig ferdig med boken «Every Shot Counts», der han beskriver hvordan god putting har blitt overvurdert i mange år.

 

Tanken bak teorien er enkel: Man kan potensielt tape mange flere slag fra tee til green enn man kan gjøre på green.

 

– Det lange spillet gir den beste indikasjonen på de beste tourspillerne og de gjennomsnittlige tourspillerne. Det lange spillet påvirker nesten to tredjedeler av scoren din, konkluderer Brodie i sin rapport i følge golfdigest.com

 

Brodie sier det samme er gjeldende for hobbygolfere, så vel som proffer. På differansen på 26 slag mellom en gjennomsnittlig 69-runde og en gjennomsnittlig 95-runde, tapes 18 av slagene på lange slag, mens bare åtte mistes på og rundt green.

 

Sean Foley er enig med universitetsprofessoren. Han mener en av de viktigste egenskapene en spiller kan være i besittelse av er lengde. Ekspempelvis har Bubba Watson aldri vært kjent for sin presisjon, men likevel er han nesten alltid nær toppen av ball-striking-kåringer fordi han stort sett har korte jern og wedger inn til greenene. Med høyere svinghastighet er det også langt lettere å slå fra roughen.

 

– Lengde er en langt viktigere sukessindikator enn presisjon. Unntaket er kanskje U.S. Open, men generelt sett hvis en spiller kunne velge mellom å få 5 mph raskere svinghastighet eller flere fairwaytreff, vil han dra langt mer nytte av økningen i svinghastighet.

 

Foley sier elevene hans etterhvert har begynt å myke opp sine tanker for disse nye ideene, men sier det ikke er lett å bryte opp i gamle tankebaner.

 

– Mye av den kunnskapen som blir delt videre i golf er basert på ren nostalgi, sier Foley.

 

En annen Columbia-professor, Lucius Riccio konkluderer med at slag fra 150 til 225 yards gir den beste indikasjonen på hvor god en spiller er fra tee til green. Han har analysert hvert eneste slag fra disse avstandene på touren siden 2012.

 

Konklusjonen er at Justin Rose – elev av nettopp Sean Foley – er den beste ball-strikeren på touren.

 

Lee Westwood, Bubba Watson og Tiger Woods var de andre spillerne som kom best ut av analysen.

 

– Det er mye vi kan trekke ut av denne forskningen. For amatører, og også noen av proffene på touren som jeg jobber med hjelper slike tall til å få dem til å justere sine forventninger, sier Foley.