I samarbeid med Albatros Travel, gir Norsk Golf deg muligheten til å oppleve golf i særklasse, i tillegg til klassiske safariopplevelser i det private Entabeni Game Reserve i Limpopo-provinsen mellom Johannesburg og Kruger nasjonalpark. Her kan du, med utsikt over den mektige Entabeniklippen, oppleve Afrikas berømte og beryktede ville dyr. Ikke bare «the big five’» – elefant, neshorn, bøffel, løve og leopard, men også giraffer, flodhester, krokodiller og grasiøse antiloper, for ikke å snakke om det utrolige fuglelivet. Området er dessuten malariafritt!
Nasjonalparken avspeiler Sør-Afrikas storslåtte natur med høye fjell, kløfter, savanner, elver og sjøer. Naturområdet strekker seg over det imponerende Waterberg, et av jordens eldste fjellmassiv – et av få steder i Sør-Afrika som kombinerer storslåtte landskap med en stor viltbestand og de store savanne-dyrene. Denne reisen egner seg for golfere som setter pris på komfort og som ikke ønsker å reise rundt hele ferien. Avreise fra Oslo er 6 november (ikke 18 oktober som angitt i Norsk Golf nr 2).

Sør-Afrikas beste golfresort
Du bor i en lekker suite med aircondition på det prisbelønte Legend Golf & Safari Resort, som kan by på to spektakulære golfbaner rett ved viltreservatet! Resortet har to år på rad vunnet prisen som Sør-Afrikas beste golf-resort og bare beliggenheten alene – midt i det fantastiske landskapet – gjør golfopplevelsen uforglemmelig! Det 22.000 hektar store viltreservatet strekker seg så langt øyet rekker, og over alt troner Hanglip Mountain. Legends 18-hulls Signature Course er designet av 18 av verdens største golfspillere, hver med «sitt eget» hull. En runde på denne banen er en gjennomgang av golfspillernes Blå bok: tidligere US Masters-vinner Padraig Harrington, Trevor Immelman, Bernard Langer og Colin Montgomerie for bare å nevne noen. Banen er bundet sammen av brede fairways og greener av svært høy standard.
På Signature Course kan du kjøpe adgang til et helt spesielt 19. hull, som både er verdens høyeste og lengste par 3-hull! (ikke inkludert i reisens pris). Her blir man fløyet med helikopter opp på Hanglip Mountain, og herfra skal man skal treffe greenen formet som Afrika, 400 meter lengre nede – villere blir det ikke!
Ved resortet ligger også 10-hulls-banen Tribute Course, hvor hull fra noen av verdens mest berømte golfbaner er gjenskapt: for eksempel St. Andrews Old Courses 11. hull og Augustas 12. og 16. hull.

Waterberg viltreservat
Den storslåtte naturen i Sør-Afrikas nordlige Limpopo-provins tett på grensen til Botswana og vest for Krugerparken har lenge vært kjent som Waterberg. De tidligste nybyggerne døpte området til ”vannfjellet” på grunn av de utallige sjøene, fossefallene og flodene som karakteriserte området i kontrast til de tørre savannene rundt. Om høysommeren (desember – februar) samler det seg mørke regnskyer rundt høysletta som gir fra seg kraftige, korte ettermiddagsbyger som fyller de mange små og store elvene og får de røde fjellene til å glitre i solskinnet, før mye av vannet forsvinner i Limpopo. I 2001 fikk det 15 000 kvadratkilometer store ”Waterberg Biosphere Reserve” internasjonal status som en del av UNESCOS globale biosfære nettverk.
Landskapet er savanne med et vannrikt høyplatå i sentrum, noe som gir mange ulike biotoper og dermed også en enestående mengde arter. Waterberg er ikke et sammenhengende reservat, men består mer av flere private reservat, hvorav Entabeni er det største og det mest varierte. De vakreste sandsteinsmonolittene, ravinene og fossefallene ligger alle sammen i Entabeni. Entabeni er også kjent for sine uvanlig mange arter av antiloper, der nesten alle de sørafrikanske artene er representert. Dessuten er det en enestående flora av urgamle cykader, protea og sjeldne løvfellende trær her. Området ligger utenfor malariasonen og det er derfor ingen grunn til å ta malariamedisin på denne reisen.

Dagsprogram
6. november: Oslo – Johannesburg
Vi flyr fra Oslo på ettermiddagen. Mat ombord på flyet inngår i prisen.

Dag 2. Pretoria – byrundtur – Entabeni
Ved ankomsten kjører vi nordøstover mot Sør-Afrikas hovedstad, Pretoria. Vi skal på en liten byrundtur i den spennende storbyen. Vi stopper blant annet ved den berømte og flotte Union Building, der vi har en storslått panoramautsikt utover byen. Etter lunsj (ikke inkludert) har vi ca. tre timers kjøretur foran oss gjennom det vidstrakte sørafrikanske landskapet nordover gjennom enorme hvete-, mais-, solsikke- og peanøttåkrer. Vi passerer mindre landsbyer og byer med varierende arkitektur. Etter å ha gjort oss kjent med millionbyene Johannesburg og Pretoria, er det interessant å se hvordan mindre byer i det moderne Sør-Afrika ser ut. Senere, lengre nord, reiser den vakre, rødglødende Waterberg-fjellkjeden seg majestetisk foran oss. Her ligger Entabeni Game Reserve, som vi ankommer sent på ettermiddagen. De kommende dagene venter det ekte afrikansk safari. Den ville naturen, de åpne kjøretøyene og de få besøkende er den helt ideelle kombinasjonen. The Waterberg Range er navngitt etter de mange elvene, bekkene og våtmarksområdene som preger naturen her i denne delen av Sør-Afrika. Waterberg er samlebetegnelsen for et område som omfatter Sand River Mountains, Hoekberg, Swaershoek og Mopel Range. Dette er et av jordens eldste fjellområder med en helt spesielt storslått og dramatisk natur, der de sørlige sidene er preget av spisse, nakne fjellskrenter og besynderlige klippformasjoner, mens de nordlige munner ut i skogen og de åpne savannene. “Entabeni” betyr “stedet ved fjellet” og når man først har sett den imponerende fjellformasjonen som hever seg over området forstår man hvorfor det har fått navnet.
 

Dag 3. Entabeni, morgensafari i ’lavlandet’
I løpet av besøket bys det på safariopplevelser hver dag. Vi forsøker å variere opplevelsene fra dag til dag og mulighetene er mange her på Entabeni: Vi skal prøve både morgen- og ettermiddags safari i firehjulsdrevne åpne kjøretøy, og de som har lyst kan bli med på vandresafari – spennende fotturer i den ville naturen. Dessuten kommer vi til å veksle mellom safari ved foten av Entabeni klippen i det våte lavlandet og safari i høylandet der vi opplever en helt annen natur og dyreliv. Vi spiser middag ute i det fri med blant annet gnu, kudu og impala som tilskuere! 

Vi deler oss opp i mindre grupper under safarikjøringene og vandresafariene, så vi ikke er for mange på en gang. Slik unngår vi å forstyrre dyrene unødvendig. Det er dessuten nødvendig å poengtere at rekkefølgen av aktiviteter i det beskrevne programmet kan variere avhengig av vær og dyreliv – enda en del av sjarmen ved å dra på safari. I dag kjører vi en tidig morgensafari. Den tidlige morgen-safari begynner ved soloppgang ca. klokka 06.00 og varer til kl 9-10 avhengig av hva vi ser. Før vi drar ut kan man få seg en kopp kaffe eller te til å våkne på i loungen. Det er ikke mye som kan måle seg med den helt spesielle gløden over savannen under en tidlig morgensafari. Det er kjølig og vi møter dyrene ved vannhullet og ved elvene, der de slukker tørsten – alt ånder som regel av ro og fred her når nattens jakt er over. Som regel bruker vi allerede etter den første safarien å ha sett en hel del av Afrikas berømte savanneliv. Her, ved foten av fjellmassivet, er det spesielt løver, flodhester, neshorn, gnuer, eland, kudu, vortesvin, giraffer og impalaer vi kan se. Det er ingen garantier for hva vi ser, når og hvor, og det er akkurat det som bidrar til at safari er en så spennende og annerledes opplevelse. Når vi drar tilbake til Wild Side venter det en stor, velfortjent lunsjbuffet. 

Man bør være oppmerksom på at det kan være litt kjølig å dra på safari i åpne kjøretøy, spesielt under de tidlige morgentimene og etter mørkets frembrudd. Det kan derfor være en god ide å ha med en god og varm genser eller jakke. Når solen står høyt på himmelen er det som en varm, norsk sommerdag.
Etter frokost og safari kan du slå deg løs på de prisbelønte golfbanene som du har fri adgang til. Test ut Signature Course hvor hvert av de 18 hullene er designet av en golf legende, eller ta utfordringen opp og prøv deg på verdens mest omtalte og unike Par 3, det ekstreme 19. hull – en opplevelse uten sammenligning! På de varme timene midt på dagen kan man også velge å koble av ved svømmebassenget eller i det svale lounge-området, eller kanskje rett og slett ta seg en liten høneblund på rommet.

Dag 4. Entabeni, bush/game walk & golf
Dagen starter med et spennende alternativ til ”game drive”. Entabeni tilbyr nemlig også vandresafari, såkalte ”game walks” der man får muligheten til å utforske området til fots, i selskap med en erfaren ”tracker” og/eller bevæpnet ”ranger” – en helt fantastisk opplevelse! Her kommer vi helt innpå det enestående fuglelivet omkring våtmarkene og elvene, insekter, vekster og trær. Blant mye annet ser vi eksempler på noen av verdens eldste ”urpalmer” eller cykader. Vi kan også ha flaks – og på trygg avstand – få se flodhester som ligger og hviler seg i det grumsete vannet etter å ha beitet hele natten, noe de ofte gjør tett på Entabenis camp.
Disse vandresafariene kan også ha et spesielt tema, som ofte kommer an på været og på hva rangeren anser er ekstra spennende eller aktuelt på nåværende tidspunkt.
Om ettermiddagen er det fritt frem til å finne frem golfkøllene og ta en ny runde golf i de eksotiske omgivelsene. Kanskje får du en nysgjerrig antilope eller sebra som tilskuer!

Dag 5. Entabeni, golf og ettermiddagssafari i høylandet

Om morgenen har du muligheten til å begynne dagen med en runde på den fantastiske Legends Golf Course. Ettermiddagen er reservert for en safari, og i dag kjører vi opp på fjellmassivet for å se hva høylandet har å by på. Man kommer opp gjennom den svært bratte og smale Yellowwood-ravinen som bukter seg gjennom fossefall og skogskledde skrenter, der hele bavianfamilier ofte kan ses på halsbrekkende ekspedisjoner oppover skrentene. Til og med områdets elefanter og sebraer ser ut som de er født med fjellklatrer-utstyr her. Det er ikke uvanlig at man får øye på hele familier langs de bratte skrentene. Dessuten kan man ha flaks å få øye på noen av områdets sjeldne fiskeørner som holder til i området.
Når vi i de store firehjulsdrevne kjøretøyene bestiger fjellet, flytter vi oss fra 900 m.o.h til 1500 m.o.h og passerer på veien en viltsluse, som fører oss i sikkerhet for løvene. Her, i høylandet venter elefanter, neshorn, gnuer, giraffer, bøfler, strutser, sebraer og et hav av antiloper, bl. a. bushbock, impala, stenbock, eland, kudu og vannbukk. Dessuten stortrives den elegante, svartryggede sjakalen her oppe, så her er det gode forutsetninger for å se dette ellers så sky dyret. Senere på kvelden kan vi eventuelt få en glimt av den sjeldne leoparden, i sine yndlingsomgivelser i fjell-landskapet bak høysletten.
En ettermiddags-safari begynner rundt klokka 16.00. Dette er den lange ettermiddags/kveldssafarien hvor vi tar en pause og nyter den afrikanske solnedgangen med en kald drink, før spotlysene slås på. Det er litt av en åpenbaring når den sørlige halvklodens blendende stjernehimmel plutselig tennes, og når nattens eksotiske lyder fyller ørene og duften av Afrikas røde jord og savanne smyger seg inn i sinnet. Safari om kvelden og natten er helt annerledes enn om morgenen. Det er som å tre inn i en annen verden. Når spotlyset feier over buskaset, lyser hundrevis av store og små øyne opp i natten rundt oss. Noe tusler og tasler i nærheten; er det en flokk gnuer eller har de sultne løvene innledet nattens jakt?

Dag 6. Besøk på viltprosjekt  eller mer golf

Entabeni ligger i Waterberg-regionen, hvor man også finner en stor avlsstasjon for ville dyr som vi besøker. Her avler man opp ville løver, leoparder, bøfler og nesehorn. Den form for viltproduksjon vi ser her blir mer og mer populær i Sør-Afrika, for det er flere penger å tjene på det enn tradisjonelt landbruk der konkurransen fra Mozambique er stor. Vil du heller spille golf, så kan du det.

Dag 7. Entabeni, safari og bush brai
Etter frokost er det tid til å ta en ekstra runde golf for de som ønsker det, og ellers er det anledning til å koble av ved lodgen med en god bok i solen eller en svalende dukkert i svømmebassenget. Du har også muligheten til å velge å delta i diverse ektra-utflukter og aktiviteter (ikke inkl.), for eksempel kan du ta en spennende helikopterutflukter gjennom og over Waterbergs fantastiske vakre raviner og daler. Eller du kan bli flydd opp til toppen av ”Hanglip” – en fjelltopp på 1800 meter, hvor du kan nyte få servert middag på toppen!
Det er dessuten mulighet for safari på hesteryggen, noe som er en fantastisk opplevelse – også for utrente ryttere – her kommer du helt tett på naturen og dyrelivet. På nabo-lodgen finner du et wellness-senter som tilbyr ulike behandlinger og avslappende masasjer. Man kan også ta en ekstra safaritur hvis man ønsker mer av den varen. Alle ekstra utflukter bestilles og betales på lodgen. 

Om ettermiddagen kjører vi den store ettermiddags- og kvelds-safarien med etterfølgende ’bush brai’ som er tradisjonell sørafrikansk grillmiddag i det fri. Gjennom årene har de ville dyrene vent seg til biler og besøkende, og man kan ofte se elefanter, giraffer og diverse antiloper beite helt tett på safarikjøretøyene, på samme måte som det ikke er helt uvanlig at en løveflokk hindrer den frie passasjen. Reservatet har så mange tette skogsområder og utilgjengelige fjell at viltet har rikelig med steder å gjemme seg. På grunn av dette foregår safarien på de ville dyrenes vilkår. Safarikjøretøyene er åpne, terreng-gående kjøretøy og det er en helt spesiell opplevelse når man befinner seg bare noen få meter unna en gigantisk vill elefant, for ikke å snakke om løver eller neshorn, uten noen form for hinder imellom en. Men rovdyrene forbinder heldigvis ikke en bil og passasjerer med mat. Etter en fantastisk safari og mørket har brutt frem, skal vi oppleve en ekte ”bush brai” midt i naturen. ”Brai” er det sørafrikanske navnet for grilling utendørs – et overdådig måltid i det fri, midt i den storslåtte, afrikanske naturen, under en forhåpentligvis stjerneklar himmel.

Dag 8. Entabeni – Soweto
I dag er tiden kommet til å ta farvel med Legends Golf Resort, og etter frokost begynner vi på reisen tilbake til Johannesburg. Vi forventer å ankomme til hotellet vårt, Soweto Hotel and Conference Centre, som er Sowetos første 4-stjerners hotell. Her får vi muligheten til å bo midt i Soweto i komfortable og trygge omgivelser (www.sowetohotel.co.za). Etter lunsj tar vi en tur rundt i den berømte byområdet, for å danne oss en et bilde av hvordan dagliglivet er her. Etter en lang og nådeløs historie, som fysisk sett begynte i 1944, er Soweto i dag en miks av motsigelser. Alt er vel og merke ikke negativt: det har hendt mye siden bulldosere i 1976 meide ned studenter her. Soweto er en av Sør-Afrikas mest fruktbare steder for kreativ fornyelse, storprodusent av kunst, musikk, teater og poesi.
 

Dag 9. Johannesburg, Soweto
I dag har vi noe helt spesielt på agendaen og tiden en inne for å ta frem golfkøllene for en siste runde golf på  The Soweto Golf Club. Golf klubben ble åpnet midt på 70-tallet og har i dag et stort antall aktive medlemmer – både hvite og sorte. Under apartheidet fikk ikke hvite lov å spille her, og faktisk ble også ‘fargede’ også nektet adgang. Dette var et sted utelukkende for sorte. Men da apartheid-systemet endte, ble dørene åpnet for alle uansett hudfarge. 
Anlegget består av en 18-hull bane som er overraskende lang og med en forholdsvis høy vanskelighetsgrad, selv om det kanskje har mer å gjøre med banens tilstand enn noe annet. Det er lokalsamfunnets rolle å vedlikeholde banen, og i et område hvor mange bor i pappesker, er det forståelig at man ikke har altfor mange penger man kan investere i en golfklubb. Klubben har vel og merke hatt sine høydepunkt opp gjennom tidene, eksempelvis da stjerner som Gary Player, Mark McNulty and Ernie Els kom og spilte og besøkte stedet. Tidlig om kvelden kjører vi til lufthavnen i Johannesburg for å fly hjem.
 

Dag 10. Ankomst til Oslo
Vi ankommer til Oslo på ettermiddagen.

Praktisk informasjon:

10 dager/7 netter
Avreise 6. november 2012
Pris per person                             19 990,-
Ikke-golfspillere                             17 990,-
Tillegg for enkeltrom                      3 990,-
Rabatt barn under 12 år                 1 990,-
Prisen gjelder for maks 2 barn reisende sammen med 2 voksne som deler rom.
Prisen inkluderer
• Fly Oslo – Johannesburg t/r
• Transport Johannesburg – Viltreservatet Entabeni t/r m. norsktalende guide
• Golf (fri tilgang) på 18-hulls-banen Signature Course (greenfee og golfcart inkl.)
• Golf (fri tilgang) på 10-hulls-banen Tribute Course (greenfee inkl.)
• Overnatting på Legend Golf & Safari Resort i delt dobbeltrom  
• 4 safariturer og besøk på Legend Viltsenter 
• Halvpensjon (frokost og middag) på resortet   
• Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke 
• Reiseforsikring
• Tillegg for enkeltrom
• Drikkevarer
• Øvrige måltider
• Caddier
• Leie av golfutstyr
• Driks til sjåfører, guider og rangere
• Bagasjehåndtering
• Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer”

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Reiseforsikring: 
Vi oppfordrer deg til å sjekke at de reiseforsikringer du har gjennom det offentlige og evt. andre dekker alle viktige deler av din reise. Sjekk hvilken service du får om noe skulle hende og du behøver hjelp, sjekk hvilken egenandel du har og hvilke beløpsgrense det er dersom du for eksempel blir syk og trenger sykehusopphold og hjemtransport fra reisemålet. Det er den reisendes eget ansvar at den tegnede forsikring inneholder den nødvendige dekning.
Ved behov for ekstra reiseforsikring, kan vi anbefale Gouda reiseforsikring som kan bestilles gjennom Albatros Travel.
Bagasje 
Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager, der du ofte ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.


Deltagerantall
Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 18 personer. Hvis dette antall ikke nås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4-6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.
Forlengelse/endringer
Reisen selges som en hel pakke, og ved endringer vil det ikke være mulig å refundere de deler av pakken som ikke benyttes. Når du bestiller reisen, kan individuell hjemreise arrangeres, forutsatt at det er plass på flyene, mot et tillegg på kr. 1.250. Videre kommer tillegg for eventuelle ekstraarrangementer. Eventuelt ekstraarrangement er uten Albatros’ reiseleder.

Tilslutning med innenriksfly: 
Hvis du ønsker tilslutning med innenriksfly i Norge, vil vi gjøre alt vi kan for å hjelpe deg med dette. I så fall ber vi deg vennligst opplyse det ved bestilling av reisen. Vi tar forbehold for at avganger kan være utsolgt og innenrikstilslutningen kan derfor ikke garanteres.