To banerekorder

 

Chris Kirk hadde ikke gjort seg spesielt bemerket de første tre dagene. Med -2 lå han på 33.plass før sisterunden, og fikk en tidlig start på dagen. Kirk slo like godt til med -11 og tangering av banerekorden. 11 birdies, resten par.

 

Også Jason Day fikk en rimelig grei dag på jobben. Han matchet Kirks runde på -11 og noterte et foreløpig mål i klubbhuset på -20. Mange hadde forventet litt skarpere spill fra australieren i denne turneringen. De fikk endelig se det på en strålende sisterunde.

 

Roligere i toppen

 

Både Day og Kirk lå for langt bak til å ha mulighet til seier, selv om spillerne i toppen plukket langt færre birdies. Matsuyama, Reed og Walker ble alle litt usikre på litt for mange putter. Walkers forsprang så komfortabelt ut, fire slag til Reed og to til Matsuyama. En bogey til Walker etterfulgt av birdie og eagle til Reed endret alt. -21 på begge og delt ledelse.

 

Dette skulle avgjøres på hull 18, som i dag heldigvis var satt opp slik at spillerne kunne nå green på to slag. Vi kjenner etter hvert igjen flaggets søndagsplassering. Slå en draw, land så vidt inne på green på høyresiden og du ender opp nær flagget. Reed på green på to med -20, Walker og Matsuyama på fairway med -21 og -20. Det kunne ikke bli mer spennende.

 

Reeds lange eagleputt var ikke i nærheten av å gå i, men det ble birdie og ny leder i klubbhuset på -21. Matsuyama slo ut til høyre og for langt. Hans vinnermuligheter så ut til å forsvinne. Heller ikke Walker var helt heldig med innspillet. Han havnet kanskje mellom køller, og nå står han foran en lang chip ned mot flagget. Reed fulgte dramaet fra sidelinjen.

 

– Jeg må holde meg mentalt klar, men jeg kjenner Jimmy riktig så klarer han dette.

 

Omspill med to eller tre

 

Matsuyamas dropp bort fra tribunen tok tid. For det første forstår han ikke engelsk, for det andre er det nesten overraskende hvor usikre altfor mange av proffene blir i slike situasjoner. Det står om mye penger, men en grunnleggende dropp bør man klare uten dommer. Matsuyama setter sin chip rimelig nær, Walker utfører et regelrett dårlig slag da wedgen treffer bakken før ballen. 5-6 meter for birdie for å vinne var nok ikke det han så for seg. Litt feig fra fairway, dårlig chip og så en dårlig putt fører til omspill med Reed på -21. Så skulle det avgjøres om Matsuyama skulle få være med.

 

En 2-3 meters putt for birdie må senkes. Så kommer vinden. Buksen blafrer kraftig. Som kommentator Per Haugsrud sier, her skulle han ventet. Usikkerheten blir for stor, putten settes klart utenfor hullet. Walker og Reed i omspill.

 

Nervøs Walker

 

Utrolig nok misser Reed fairway på hull 18, første omspillshull. Det går sikkert 100 surfebrett i bredden på dette som er en av tourens bredeste fairwayer. Soleklar fordel Walker ved første øyekast, men Reed ligger greit til og slår seg opp i høyde med green omtrent 60 meter fra flagget. Walker virker nervøs og smeller ballen opp på tribunen.

 

Reed slår ikke mer enn et brukbart slag og har en lang putt for birdie. Walker pitcher dårlig, lander i motbakken og ruller over greenen. Stor feilvurdering, fordel Reed. Walker chipper brukbart, men det betyr lite. Reed setter en lang birdieputt på rundt 5 meter og tar sin fjerde tittel på PGA Tour.

 

Han har brukt store ord om seg selv før. Nå virker han litt roligere.

 

– Jeg var tålmodig hele dagen og gjorde ingen uforsiktige feil. Har misset altfor mange putter denne uken, men heldigvis gikk denne siste i. Det har vært et stor år, forhåpentligvis blir det slik i mange år som kommer.

 

Rekord-Reed

 

Seieren betyr at Reed er den fjerde spilleren de siste 20 årene som vinner fire turneringer eller mer før fylte 25 år. De tre andre er ikke hvem som helst – Tiger Woods, Sergio Garcia og Rory McIlroy. I mellomtiden har han også rukket å vise seg fram i Ryder Cup. Snart kan det faktisk være sant når han sier at han er topp tre i verden.

 

Neste turnering på PGA Tour er Sony Open 15.januar, med Jimmy Walker som tittelforsvarer. Patrick Reed er for øvrig tittelforsvarer uken etter i California.