For å henge med må man gå på -5 eller bedre, så god golf spilles det nemlig der ute. Jimmy Walker tok initiativet med en god første ni på -4. Nærmeste utfordrere så ut til å bli Patrick Reed, Bae Sang-moon og Hideki Matsuyama.

 

Walker gjorde etter hvert enkelte feil. Det endte ikke opp med noe dårligere enn par, men når du ikke noterer birdies på Kapalua kommer noen alltid bakfra. Den mannen var Matsuyama. Japaneren startet med en runde på 70 slag og -3 fredag, men to ganger 66 har sendt ham i tet. Han avsluttet brlljant med et herlig slag som nesten rullet i for eagle. -17 holder til delt ledelse med Walker før avslutningen mandag.

 

– Greenene er store så jeg bekymrer meg ikke så veldig. Jeg må slappe av, da kommer ikke de andre forbi meg.

 

Matsuyama trenger fremdeles tolk under intervjuer. Nylig hadde han et bra intervju på engelsk da han besøkte en bane i USA.

 

Har du spilt banen før.

 

– Ja.

 

Når var det.

 

– Første gang.

 

Nå snakker han mest med golfkøllene. Alle trodde Ryo Ishikawa skulle bli det japanske stjerneskuddet på PGA Tour. Matsuyama har kapret den rollen.

 

Reed, som har gått sine siste syv runder på denne banen på -25, er på jakt etter sin fjerde seier på PGA Tour. Imponerende fra den frittalende amerikaneren. Bare tre spillere på samme alder eller yngre har de siste 20 årene vunnet mer enn fire turneringer – Tiger Woods, Sergio Garcia og Rory McIlroy. Pent selskap å være i.

 

– Jeg må bare følge planen der ute. I fjor spilte jeg litt for aggressivt. Nå styrer jeg unna de store tallene.

 

Manglende birdies var virkelig et problem for Zach Johnson. I går traff han alle fairwayer på utslagene, og alle greenene. Da blir ofte scoren god. Med birdie på hull 18 kom han seg til slutt tilbake på par for dagen. Med -11 sier vi at han nå er ute av dansen.

 

Bubba Watson har også havnet litt for langt bak på -12.

 

– Du har ikke en god runde med mindre du har 18 birdies.

 

Da stiller man tøffe krav til seg selv. Noen ganger kommer nok det tilbake og biter Bubba, som til tider sliter med humør og forhold til både caddie og spillere.

 

På mandag handler det trolig først og fremst om fire spillere. Walker og Matsuyama på -17, og utfordrerne Reed og Sang-moon på -15. Er du b-menneske og ikke begynner altfor tidlig på jobb kan du følge sendingen på Viasat Golf fra 22.00.