På vei fra flyplassen lar jeg blikket falle ut mot det tørre og ufruktbare landskapet langs motorveien. At det i det hele tatt skal være mulig å bygge golfbaner i dette ørkenområdet virker usannsynlig. Mil etter mil med kun sand, stein og grus burde heller ikke være optimale forutsetninger for å bygge golfbaner. Det er fasinerende å se hvordan tilgang til vann kan få ørkenen til å blomstre.

HURGHADA – TURISTGOLF I FARAOENES LAND
Egypt er ikke et klassisk golfland, og mange baner er bygget for turister eller utlendinger som jobber i landet. Det finnes litt over 20 golfbaner der de fleste er overraskende bra og er designet av velmeritterte golfbanearkitekter. Nærmere halvparten av disse ligger rundt Kairo. Egypt har en av verdens rikeste kulturarver og hadde sin storhetstid i 1500 f. Kr. Til og med golf kom tidlig til landet, og i Kairo finner man Afrikas eldste golfbane som ble grunnlagt allerede i 1882. Nilen er Egypts pulsåre der 95 prosent av befolkningen er bosatt. Langs Nilen, verdens lengste elv, finnes også de fleste historiske monumentene. 

Hurghada ligger langt unna Faraos land og Nilen. De små fiskelandsbyene som opprinnelig fantes her, er blitt byttet ut med rader av strandnære hotellkjeder etter at masseturismen tok over. Her er det ikke Tutankhamon som lokker, men snarere varmen, strendene og det fantastiske livet under havoverflaten. Området rundt Hurghada lokker først og fremst barnefamilier eller soltørste og badeglade turister. Det er derfor interessant å se hvor godt man kan kombinere golfreisen sin med en sol- og badeferie.

 

MADINAT MAKADI GOLF – ØRKENBANE I ARIZONASTIL

Det er langt ifra vindstille når vi pegger opp på første tee, og starteren anbefaler oss raskt å spille fra blå tee. Banen er vanskelig nok når det er vindstille, så med litt vind kan vanskelighetsgraden øke betraktelig. Vi konstaterer raskt at selv fra blå tee får vi et ekstra slag på slopen og betydelig flere fra gul og hvit tee. Åpningshullet er ikke så langt, men har sine elementer som gjør det litt tricky med et antall bunkere som gjøre utslaget spesielt viktig.

På Makadi slingrer hullene seg fram i ørkenen som grønne øyer. Fairwayene grenser til waste areas bestående av hard-
pakket sand. Har man ikke fått nok av sand, finnes det i tillegg 140 bunkere på banen. De første ni hullene er ganske flate og lette å gå, og de består av mange gode golfhull. Hull 6, banens vanskeligste hull, skiller seg ut en smule. Det er et bra, men også et tøft hull med vann til venstre og et antall bunkere som fanger opp de sikre utslagene langt til høyre for vannet. Vannet strekker seg også foran green og gir spillerne to alternativ på innspillet. Et temmelig vanskelig slag mot flagget og et ganske enkelt sikkerhetslag til venstre for green. Hullet etter er et par 3-hull med en stor dam kort av green, og dette føles som det åpenbare signaturhullet.

Makadi Golf Resort (foto: Golf Plaisir)
 

På de siste ni hullene finner du ikke noe vann, og hullene er ganske kuperte. Det er ikke noen direkte nivåforskjell på selve hullene, men det er to store bakker som skal bestiges mellom to av hullene. Personlig liker jeg de første ni hullene litt bedre, men avslutningen er definitivt ikke dårlig, og det er også her noen hull som har svidd seg fast på minnet. Jeg liker at både hull 9 og hull 18 er par 5-hull, og de gir begge en interessant avslutning på den respektive sløyfen. Det er også en utrolig bra korthullsbane ved rangen som holder utmerket standard. Makadi GC er et komplett golfanlegg og har noe for både ny-
begynnere og elitespillere.

Golf og bad: Fra golfbanen ser man havet, men det er svømming i basseng som gjelder på selve hotellet. Stranden i Makadi Bay er ganske kompakt, men bra, og det finnes gratis transport til og fra golfbanen for den som vil bade i Rødehavet. Stranden er oppdelt mellom ulike hotellkjeder, men det finnes også deler av stranden som er åpen for alle. Korallrev ligger nær stranden så det er bare å svømme ut og nyte av det fargesprakende livet under havoverflaten. For den som er mer interessert i badeland, har Jaz Aquaviva en enorm vannpark som ligger i tilknytning til golfbanen.

SOMA BAY – GARY PLAYERS MESTERVERK

Gary Player er en av mine favorittdesignere, og selv om jeg hadde høye forventninger, ble de innfridd så det holdt. Soma Bay er definitivt ikke noen enkel bane, men et fantastisk golfanlegg. Makadi GC og Soma Bay gir samme Arizona-følelse, men den er om mulig enda tydeligere på Soma Bay. Fairwayene er så grønne at de nesten ser uvirkelige ut mot kontrasten av all sanden som omringer dem. Soma Bays signaturhull er ikke bare ett hull, men du kan velge hvilket av de fire hullene 4, 5, 15 eller 16 som alle spilles ute ved Rødehavet. Disse hullene er ikke bare vakre og nærme havet, men også veldig bra golfhull. En interessant detalj på Soma Bay er hvordan de har anstrengt seg for å lage eksklusive og påkostede utslagssteder. Samtlige av dem er innrammet på en helt unik måte og gir en følelse av høy kvalitet.  På hull 10 er utslagsstedene nesten pyramideliknende og dette er et imponerende syn. 

Golf og bad: Når det blåser, ser man kitesurferes fargeglade seil som et regnbueflagg i bukten nedenfor golfbanen. De beste sandstrendene finner du ikke langs med golfbanen, men inne i bukten der flere av hotellene ligger. Her er hotellene plassert nede på stranden, og de tilbyr både sandstrand og basseng. For de som ønsker å utforske Rødehavet er det også strandnære korallrev som passer perfekt for snorkling.

EL GOUNA – EN KLASSISK RESORTBANE

Dette er den eldste golfbanen i Hurghada og kanskje også den mest populære. Området er veldig spesielt da man har skapt en lagune med et antall kanaler akkurat som i Venezia, bare i en miniatyrversjon. Sammenligningen er kanskje ikke helt korrekt da det føles mer som et eksklusivt villaområde. Husene er i mange tilfeller påkostede og tidsriktige hvor en del går litt i art deco-stil med klassiske pastellfarger. Selv om golfbanen er omgitt av en mengde ulike kanaler og elver, er det sjeldent at vannet er i spill. Banen er ikke som på Makadi og Soma Bay der man har spilt 18 hull og husker hvordan alle så ut. El Gouna er snarere helt motsatt der alle hullene er veldig bra, men få av dem skiller seg såpass mye ut at man husker dem. Man kan allikevel konstatere at banen er morsom å spille. Den er rett og slett en veldig bra resortbane med en tøff avslutning der hull 17 er en av de bedre hullene, men også hull 18 er et bra avslutningshull.

Golf og bad: Det finnes flere brygger langs de ulike kanalene i lagunen rundt El Gounas golfbane. Her kan man ta et lite bad om ønskelig, men det er nok å foretrekke å ta en shuttlebuss til den vakre stranden. Om man vil snorkle eller dykke, må man reise med båt lengre ut da det ikke er korallrev rett ved kysten. Det finnes også selvfølgelige ulike badebasseng på de ulike hotellene.

Det er bare å konstatere at om du vil ha sommervarme i løpet av vinterhalvåret og kombinere dette med golf i verdensklasse, så har du kommet på rett plass – sol, bading og golf er en fantastisk kombinasjon!

Les mer om golf i Egypt på golfplaisir.no