I 2012 fikk Augusta National omsider sine første kvinnelige medlemmer. Det tok 80 år. Etter at tidligere utenriksminister Condoleeza Rice og investoren Darla Moore kunne ikle seg de grønne medlemsjakkene, tok LPGA-stjernen Paula Creamer til orde for at Augusta National burde gjøre enda mer for damegolf. Creamer foreslo en dameutgave av The Masters på Augusta National.

Nå har hun fått viljen sin…nesten.

Fra og med 2018 kommer Augusta National til å arrangere det som garantert kommer til å bli et høydepunkt i kalenderen i internasjonal kvinnegolf – men turneringen, som får navnet Augusta National Women’s Amateur Championshp,  blir utelukkende for amatører.

– Bobby Jones og Clifford Roberts (grunnleggerne av Augusta National journ. anm.) etterlot seg en arv hvor de ønsket at klubben aktivt skulle komme med meningsfulle bidrag til golfsporten. Augusta National Women’s Amateur Championship oppfyller dette. Vårt håp og forventning er at dette arrangementet vil stimulere de som elsker golfsporten, og inspirere de som drømmer om å spille på Augusta National, sa Fred Ridley, styreformann i Augusta National under en pressekonferanse på onsdag.

Turneringen kommer til å ha 72 av verdens beste amatørspillere på startstreken. Formatet blir en slagspillturnering over 54 hull, der de to første rundene går av stabelen på Champions Retreat Golf Club i Augusta. Dette blir en turnering hvor det blir nesten like stas å klare cuten som å vinne, for det er kun de 30 beste spillerne etter to runder som får lov til å spille avslutningsrunden på selveste Augusta National. Den runden kommer til å bli spilt på lørdag 6. april – bare to dager før The Masters-uken starter.

Turneringen kommer til å bli sendt på TV, og internett-streamen kommer til å bli tilgjengelig for golfentusiaster over hele verden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LPGA-spiller Christina Kim fleipet med at hun var villig til å si fra seg sin proffstatus for muligheten til å spille på Augusta.

I skrivende stund er det ingen norske spillere som ligger blant de 72 beste på verdensrankingen for amatører, World Amateur Golf Ranking (WAGR).

Den nærmeste akkurat nå er Renate Hjelle Grimstad på 162.-plass. Bak henne følger Karoline Stormo på 210.-plass, Dorthea Forbrigd på 257.-plass og Marthe Wold på 286.-plass. Selv om de fire collegespillerne har et stykke opp til topp-72, kan ting endre seg raskt hvis de presterer godt i internasjonale turneringer de neste månedene.

Noen turneringer vil også gi direkte kvalifikasjon til turneringen på Augusta, blant annet Ladies’ British Open Amateur Championship og Girls’ British Open Amateur Championship – en turnering Sandra Nordaas vant i 2015.

Vinneren av Augusta National Women’s Amateur Championship mottar invitasjon til de fem neste utgavene av turneringen, samt en startbillett til U.S. Women’s Open og Women’s British Open.