Det bekrefter Kofstad selv til Norsk Golf. Losby-golferen var satt ut av spill med en skade i ryggen store deler av fjorårssesongen, og måste kaste inn håndkledet på nytt i februar etter bare to turneringer av årets europatour-sesong. 

Med nesten to sesonger ødelagt av skade i ryggen, har 28-åringen nå bestemt seg for å få hjelp av ny trener. Dermed bryter han med Mark Davies, som har vært hans trener siden han ble ferdig ved University of Denver i 2011.

Jeg måtte plutselig ta et tøft valg, men jeg følte tiden var inne for å gå nye veier

Espen Kofstad

– Jeg har begynt å jobbe med assistenten til Pete Cowen, Mike Walker. De har over 15 års erfaring med å jobbe med spillere med ryggsmerter. De jobber blant annet med Lee Westwood, Louis Oosthuizen og Danny Willett. Spesielt Oosthuizen og Willett har slitt mye med ryggen, forklarer Kofstad til Norsk Golf.

Tiden moden for forandring

Han sier det var managementet ISM som satte ham i kontakt med Cowen og Walker. Trenerduoen er blant de mest renommerte i verden, og har i tillegg til navnene Kofstad nevnte jobbet med spillere som Darren Clarke, Padraig Harrington, Henrik Stenson, Martin Kaymer og Sergio Garcia.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Assistenten til Pete Cowen (t.h.), Mike Walker skal trene Espen Kofstad fremover. Her følger Cowen Lee Westwood under en europatour-turnering i fjor. (Foto: Getty Images)

– Det var en mulighet som plutselig dukket opp. Jeg er hele tiden i dialog med manageren min og Olympiatoppen om hva jeg kan forbedre. Tidligere i år var jeg i England hos en fysioterapeut som heter Kevin Duffy. Han jobber for noen av de beste europatour-spillerne. Etter å ha vært hos han pratet han med min manager, og kort tid etter ble jeg satt i kontakt med den treneren som skal være best i sitt felt når det kommer til ryggproblemer. 

– Jeg måtte plutselig ta et tøft valg, men jeg følte tiden var inne for å gå nye veier, forteller Kofstad til Norsk Golf.

Fra Mark Davies sin side er det «no hard feelings» over Kofstads avgjørelse.

Han er en vinner!

Mark Davies

– Jeg mener vi har har oppnådd veldig mye mens vi har jobbet sammen. Da jeg startet å jobbe med Espen var han en veldig god amatør, men det var ingen garanti for at han kom til å bli en enda bedre proff. Jeg er veldig stolt over suksessen han har hatt mens jeg har vært hans trener. Mange spillere i Norge drømmer om å oppnå den posisjonen han er i dag.

–  Jeg ønsker ham lykke til i fremtiden, og håper jeg med stolthet kan følge Espen bli den spilleren han har potensiale til å bli på verdens største tourer. Han er en vinner!, sier Davies til Norsk Golf.

Espen Kofstad sier årene med Mark Davies har vært viktige for hans utvikling som golfspiller. I perioden de jobbet sammen ble han tidenes første norske sammenlagtvinner i Challenge Tour i 2012, og klatret til 180. plass på verdensrankingen. Ingen nordmann har vært ranket høyere tidligere.

– Han har betydd veldig mye for meg. Selv om jeg var god på college var det mye jeg trengte å utvikle. Mark tok meg med ut på banen hver dag, og endret synet mitt på hvordan golf spilles. Jeg hadde til da stort sett kun spilt i Norge og Amerika med myke greener, og var vant til å bare slå ballen høyt og bruke lob wedge rundt greenene. Mark har lært meg å se ting annerledes, bli en mer kreativ golfspiller og «shape» slagene mer. Det har gjort meg mye sterkere når jeg har spilt på de varierte banene som er på europatouren. Mange amerikanere sliter i Europa fordi banene varierer mye. Mark har hjulpet meg å modne som spiller.

Han endret synet mitt på hvordan golf spilles

Kofstad om Mark Davies

– Han har lært meg å være min egen trener, og tvinger meg til å finne svar på egen hånd i stedet for å fortelle meg hva jeg skal gjøre. Han er en veldig god mentor.

Åpen for fremtidig samarbeid

Kofstad sier han ønsket å fortsette og samarbeide med Davies videre på andre deler av spillet, noe Davies takket nei til.

– Det har jeg full forståelse for. Jeg skulle gjerne brukt han til andre ting, men samtidig er det greit å gjøre et «clean cut» og eventuelt begynne å jobbe sammen senere igjen når ryggen er bra.

Kofstad beskriver svingendringene han nå jobber med som hans «mest omfattende teknikkendringer i karrieren». Han jobber med å synkronisere armene og kroppen bedre, og endrer hele den grunnleggende måten kroppen jobber på i svingen. Kofstad sier han heldigvis lærer fort.

– Jeg ser allerede resultater. Det positive med å være vekk fra golfen er at jeg har god tid til å bli komfortabel med endringene før jeg kommer tilbake på touren neste sesong. Det hadde vært vanskelig å jobbe med disse nødvendige endringene hvis jeg skulle spilt turneringer hver uke i tillegg, sier Kofstad som så smått har begynt å spille på banen igjen.

Han har vært helt smertefri de tre siste ukene, og gikk nylig Holtsmark GK på fire under par.

I tiden fremover vil han reise til Manchester annenhver helg for å jobbe med sine nye trenere. De gir han «hjemmelekser» han tar med seg hjem til Norge. Den ukentlige fysiske kontakten kommer først når Espen er tilbake på touren.

– Kontakten med den nye treneren vil bli mye hyppigere så fort jeg begynner å spille turneringer igjen. Pete (Cowen) og Mike (Walker) reiser rundt sammen med europatouren. Det blir veldig spennende.