Faldo: – Forby pegger!

Mange mener utviklingen i slaglengder har gått for langt. Nick Faldo har en ukonvensjonell løsning på «problemet».

Publisert

I 1899 ble den første tre-peggen patentert av tannlegen Dr. George Grant fra Boston. Ifølge USGA slo den imidlertid ikke ordentlig igjennom før 1920-tallet, og frem til da lagde golfspillere improviserte «pegger» ved hjelp av våt sand. Ved å løfte ballen opp fra bakkenivå fikk man høyere ballbane, mer rull, og man slo lenger sammenlignet med når ballen lå rett på bakken.

Siden da har det skjedd enorme endringer i golfutstyr. Driverne har fått gigantiske hoder i metall, skaft i superlett grafitt, flyttbare vekter for å optimalisere ballbanen, og i kombinasjon med moderne golfballer kan selv vanlige hobbygolfere nå oppnå slaglengder som tidligere var forbeholdt profesjonelle spillere.

Den lille uskyldige trepeggen som løfter opp ballen har derimot stort sett forblitt den samme.

Nå har Nick Faldo, seksdobbel majorvinner og en av tidenes beste europeiske spillere, tatt til orde for å forby peggene.

I et intervju med Geoff Shackelford i podcasten Shack Show sier Faldo at på grunn av de store og tilgivende køllehodene i moderne drivere, har det blitt alt for lett å drive ballen bra.

– Spoler man tilbake til dagene med køllehoder i tre og balata-baller var det bare en håndfull spillere som var virkelig gode til å drive. Greg Norman var fantastisk, Jack Nicklaus, åpenbart Lee Trevino, Tom Watson, Seve Ballesteros, selv om ballen gikk sideveis noen ganger…men man kan navngi dem. Det var bare et dusin spillere maks.

– Nå er det bare et dusin spillere som er dårlige til å drive. Jeg hater å tenke på hvor mange spillere som klarer å fly ballen 300 yards gjennom lufta, sier Faldo, som mener kunsten å treffe ballen i «sweet spot», altså midt i slagflaten, har forsvunnet.

– Hvis vi reduserte størrelsen på køllehodene, ville vi sett noen ordentlige feiltreff igjen. «Sweet spot» kan ikke lenger kalles «sweet spot». Det kan like gjerne kalles «sweet face»!, sier Faldo, som foreslår å forby pegger for å løse problemet.

– Da ville plutselig treerwooden bli den optimale kølla. De kan ikke lenger bruke driverne de har i dag som har seks grader loft. De finner ut av at de kanskje trenger 9, 10 grader for å få ballen opp i lufta. Det ville seriøst endret spillet. Men de kan også slå treerwood, og jeg har nylig sett på Rory sine tall. Han slår fortsatt den 285 yards i lufta. Men driveren ville blitt virkelig vanskelig å slå rett fra bakken.

I nærmere to år har golfens styrende organer USGA og R&A studert hvor langt golfballen flyr. Studien, med navnet A «Distance Insights Project», ble nylig ferdig. Der var konklusjonen at de stadig lengre slagene må stoppes.

Les også: Nå skal storsleggene stoppes

«De neste tiårene, og i enda lengre perspektiv, tror vi at golfen er best tjent med at det settes en stopper for de stadig økende slaglengdene og banene» skriver USGA og R&A i sin omfattende rapport, der konklusjonen alene var på 16 sider.

USGA-sjef Mike Davis sier sporten har kommet ved et veiskille, og at nesten alle baner over hele verden er påvirket av de økte slaglengdene. Han understreker at lengdene har endret kravet til ferdigheter på en negativ måte, de strategiske utfordringene er blitt mindre, og slagrepertoaret hos spillerne er redusert.

Og det gjelder ikke bare de beste i verden, men også vanlige klubbgolfere, ifølge rapporten.

– Utstyrsutviklingen har ført til at snittlengdene øker for hvert år. Mange baner presses til å øke lengden på hullene for å holde på sin egen attraktivitet, og i det lange løp tror vi ikke denne utviklingen er bra for golfsporten, sier USGA-president Mark Newell.

Rapporten foreslo ingen nye regler eller utstyrsbegrensninger, men med tanke på at slaglengdene på touren har økt med én meter i året bare siden 2013, sier Davis at det er på tide å gjøre noe snart:

– Det er ikke krise, men vi har identifisert et problem som golfindustrien må løse kollektivt, sier Davis.

Så gjenstår det å se om det blir Faldos løsning som blir svaret.

Powered by Labrador CMS