Den 31 år gamle amerikaneren klinket til med en bogeyfri åpningsrunde på syv under par, bestående av fem birdies og en eagle.

Dermed leder Johnson med ett slag over Robert Streb, Jason Day, Zach Johnson, Danny Willett og de to veteranene Retief Goosen og Paul Lawrie.

Det er jevnt i toppen, og fem spillere deler 8. plassen på fem under par – deriblant Jordan Spieth som forsøker å bli den første siden Ben Hogan i 1953 til å vinne årets tre første majorer i samme sesong. Spieth dytter også Rory McIlroy ned fra verdensenertronen, dersom han vinner på søndag. 

Torsdagen tilhørte imidlertid Dustin Johnson.

– Jeg er veldig fornøyd med starten, men hvis DJ fortsetter å drive slik som han gjør er jeg nødt til å spille min beste golf for å ha en mulighet. Det er vanskelig å spille mot en som slår seg mellom bunkere 340 meter unna og har toputter for birdie på fem eller seks av hullene. Jeg har ikke de slagene i bagen, men jeg har spilt nok golf med ham til å vite at mine ferdigheter kan overliste hans ekstreme talent, sier Jordan Spieth som spiller med Johnson de to første rundene.

Jeg er veldig fornøyd med starten, men hvis DJ fortsetter å drive slik som han gjør er jeg nødt til å spille min beste golf for å ha en mulighet

Jordan Spieth

Jason Day på delt andreplass var førstehåndsvitne til duellen mellom Johnson og Spieth under U.S. Open på Chambers Bay forrige måned.

Day mener det er bra for golfsporten hvis de to amerikanerne kan utvikle et rivaleri på banen. Tiger Woods var overlegen i så mange år, at han ikke hadde noen reelle rivaler mens han herjet som verst fra 1999 til 2009.

– Det er veldig bra for engasjementet rundt golfsporten med tanke på hvordan det har utviklet seg. Det har fortsatt videre fra U.S. Open med Dustin Johnson og Jordan Spieth. Vi har tre spennende dager i vente, sa Jason Day i pressekonferansen etter runden.

Tigers verste noensinne

Mens Day var vitne til golf i toppklasse på Chambers Bay, var han torsdag vitne til en sørgelig opptreden fra sin spillepartner Tiger Woods – som vant på St Andrews i 2000 og 2005. Tiger åpnet med en runde på fire over par, karrierens høyeste score på Old Course, og er avhengig av å gå lavt på fredag for i det hele tatt å klare cuten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tiger Woods startet runden med å slå i bekken på hull 1. Det satte tonen for resten av dagen. (Foto: Getty Images)

– Jeg er så langt bak og leaderboardet er så tettpakket at jeg er avhengig av tøffe forhold kombinert med noen veldig solide runder for å ha mulighet til å komme meg tilbake, konstaterte en skuffet Woods etter runden.

Han ser i hvertfall ut til å få det ene ønsket sitt oppfylt. Fredag er det meldt et realt «møkkavær» over Skottland. På formiddagen er det varslet kraftig nedbør, og på ettermiddagen er det meldt sterk kuling.

Lawrie inspirert av Palmer

The Open-vinneren fra 1999, Paul Lawrie var kanskje torsdagens største overraskelse på St Andrews. 46-åringen sier han ble inspirert av golflegenden Arnold Palmer (85) da laget deres vant Champions Golfers’ Challenge onsdag, spilt over fire hull på Old Course. 

Paul Lawrie viste gammel storhet på Old Course. (Foto: Getty Images)

– Det var utrolig kult å spille med han. Da jeg satt inn putten på hull 18, kom han bort og ga meg en liten klem. Han sa ‘du er en fantastisk golfer,’ Det var et fint øyeblikk, sier skotten Lawrie (46), som sist vant Open Championship i Carnoustie i 1999.

Lawrie tok med de gode følelsene på banen i dag. Allerede på andre hull satte han et bunkerslag. Han har alltid vært kjent for et unikt nærspill – og kallenavnet hans er ‘Chippy’ på grunn av evnen til å sette chipper.

En annen av hans styrker som kan komme godt med i år, er evnen til å spille god golf i dårlig vær.

– Jeg ønsker ikke at det skal bli dårlig vær, sier Lawrie. Det er det ingen golfer som gjør. Jeg har faktisk vunnet turneringer i fint vær, ikke bare i dårlig vær. Men når det blir dårlig vær er det ikke så mye man får gjort med det. Hvis du blir sint eller frustrert vil det koste slag. Innstillingen min er bare å fortsette og spille mitt eget spill.

(Hvem tror du holder The Claret Jug i hånden på søndag? Si din mening i kommentarfeltet under!)

Leaderboard