På sensommeren 2013 ble det spekulert i at PGA Tour vurderte å kjøpe European Tour. Ryktet startet hos de engelske avisene The Telegraph og Daily Mail. Uten kilder å vise til ble det enkelt for begge tourene å avvise teorien som oppspinn, men mange regner det allikevel som et sannsynlig scenario i nær fremtid.

 

Terminlisten på European Tour har blitt tynnere. Noen turneringer faller fra grunnet manglende sponsorer. Andre kommer til, som den pengesterke Turkish Airlines Open, men helthetsinntrykket er at pengene ligger i USA og PGA Tour. Et lite blikk på pengelistene fra 2013 bekrefter det.

 

#100 på PGA Tour – Ted Potter Jr. – 5.089.643,-
#100 på European Tour – Mark Foster – 2.327.570,-

 

#50 PGA Tour – Ken Duke – 10.565.979,-
#50 ET – Felipe Aguilar – 5.931.899,-

 

#10 PGA Tour – Jordan Spieth – 23.798.039,-
#10 ET – Thomas Björn – 13.050.026,-

 

(Alle beløp i norske kroner omregnet etter dagens kurs)

 

Det heter at penger ikke er alt her i livet. I golf beregnes turneringens poeng til verdensrankingen ut fra styrken på feltet. Av topp 30 på denne listen spiller kun Thomas Björn og Jamie Donaldson fast på European Tour. Vi skal ikke mange år tilbake for å finne en tid der ting var annerledes. Poulter, Westwood, McIlroy, Donald, Garcia, Rose, Stenson, McDowell og Schwartzel var alle hyppige deltakere i Europa. Nå har PGA Tour pengene og hele ni turneringer som gir mer poeng enn den beste på European Tour.

 

Ernie Els er den siste i rekken som velger alternative gjøremål framfor europeisk golf. Nylig annonserte han at han dropper Volvo Champions i hjemlandet og Abu Dhabi HSBC for å være mer med familien. Det skulle ikke mer til enn en slik annonsering før ryktene om oppkjøp igjen fikk vann på mølla.

 

European Tours terminliste for 2014 har gitt kritikerne mer ammunisjon. Med dagens oppsett spilles det hele 22 turneringer før man kommer til europeisk jord og lille Madeira Islands Open i begynnelsen av mai. I midten av mai skal Open de Espana spilles, men turneringen har hverken sponsor eller bane per dags dato. Terminlisten inneholder 20 turneringer i Europa (inkludert to turneringer i samarbeid med Challenge Tour) og 29 i resten av verden.

 

Et argument man sjelden tenker på er Ryder Cup. European Tour og PGA of America eier turneringen. PGA Tour har altså ingen tilknytning til verdens mest populære golfhendelse.

 

European Tour må vise seg fra en sterkere side i 2014 hvis de vil at ryktene skal ta slutt.